پنجشنبههای هر هفته، جمعی از بانوان هنرمند و پرتلاش محله رده، خود را به حسینیه چهاردهمعصوم (ع) در خیابان شهیدحسینیمحراب۷۵ میرسانند و حاصل دسترنجشان را در طبقه زیرین این حسینیه برای عرضه پهن میکنند.
هر غرفه در این بازارچه، داستانی از تلاش و علاقه است؛ بانوانی که گاهی از تولید محصول برای خانههایشان شروع کردهاند و حالا این تولیدات مشتری دارد، کیفیت دارد، و مهمتر از همه با عشق ساخته شده است. سری به این بازارچه محلی زدیم و با دستاندارکاران آن به گفتوگو نشستیم.
ساعت کاریشان را ۸صبح تا ۱۷ تعریف کردهاند. لحظهشماری میکنند تا پنجشنبه از راه برسد و محصولاتی را که در طول هفته تولید کردهاند، به این بازارچه محلی بیاورند و بفروشند.
زهرا نظری یکی از تولیدکنندگان محله میگوید: مدتها بود درپی مکانی برای فروش محصولاتم بودم، اما جای مناسبی پیدا نمیشد تا اینکه حسینیه چهاردهمعصوم (ع) را به من پیشنهاد دادند. ازآنجاییکه فضای خوبی دارد، با مشورت و همراهی خواهرم و دوستانمان تصمیم گرفتیم از سایر هنرمندان و تولیدکنندگان محله دعوت کنیم تا آنها هم روزهای پنجشنبه محصولاتشان را به این بازارچه بیاورند.
«استقبال خیلی خوب بود و در کمتر از چندروز، همه غرفهها پر شد.» زهراخانم نظری این را میگوید و ادامه میدهد: فراخوان زدیم و استقبال خیلی خوبی ازسوی تولیدکنندگان شد. تصورش را نمیکردیم. خیلی زود غرفهها پر شد.
بانوان محله از اینکه پاتوقی برای فروش محصولاتشان پیدا کردهاند، خوشحالاند، اما برای معرفی این مکان تا الان خوب عمل نشده است. تبلیغات محیطی ما کم بوده است و هنوز بسیاری از اهالی محله نمیدانند ما پنجشنبهبازار داریم.
بانوان محله از اینکه پاتوقی برای فروش محصولاتشان پیدا کردهاند، خوشحالاند، اما برای معرفی این مکان تا الان خوب عمل نشده است
یکی از برنامههایی که قرار است در ایام تعطیلات تابستانی این بازارچه اجرایی شود، جذب و آموزش نوجوانان است. نظری میگوید: بنا داریم با کمک و همراهی غرفهداران برای نوجوانهای علاقهمند به حوزههای هنری کلاسها و دورههای آموزشی برگزار کنیم، سپس در همین مکان، محصولات و آثار و صنایع تولیدی خود را برای ارائه و فروش به معرض نمایش بگذارند.
این برنامه فرصت خوبی است برای نوجوانانی که بهدنبال کلاسها و دورههای حرفهآموزی برای اوقات فراغت خود هستند. این اتفاق هم به رشد مهارتهای هنریشان کمک میکند و هم تمرین خوبی است برای کسب درآمد و استقلال مالی و آشنایی با سازوکار بازار کسب.
سمیه زارعی، یکی از غرفهداران بازارچه است که در زمینه تولید و عرضه محصولات ارگانیک فعالیت میکند و با تخصص در طب سنتی و اسلامی به مشاوره و ویزیت رایگان بازدیدکنندگان هم میپردازد.
او میگوید: فضای بازارچه محیط امن و آرامی دارد که برای فعالیت خانمها بسیار مناسب است. از این دست بازارچهها در شهر زیاد است، اما چون راهشان دور بود، همیشه منصرف میشدم. حالا هرجا باشم هرهفته خودم را به اینجا میرسانم. یکی از بهترین ویژگیهای این بازارچه برای خانمهای این محل و محلات مجاور، نزدیکی به محل سکونتشان است.
در حال حاضر به دلیل افتتاحیه، فضا بهرایگان دراختیار فروشندهها قرار گرفته و این هم نکته مثبتی است برای تولیدکنندگان تازهکار. اما به این دلیل که هنوز بسیاری از اهالی از برپایی بازارچه بیخبرند، تعداد بازدیدکنندهها بسیار کم است و فروش محصولات تا اینجای کار رضایتبخش نیست.
بازارچه زیرزمین حسینیه، فراتر از یک فضای فروش، حالا به محلی برای رشد، یادگیری و همدلی تبدیل شده است؛ فضایی ساده، اما پر از امید برای زنانی که میخواهند با هنر و تلاش، آیندهای روشنتر برای خود و خانوادهشان بسازند. خرید از محصولات خانگی، حمایت کوچکی است برای روشنماندن چراغ کوچک تولید.
* این گزارش یکشنبه ۴ خردادماه ۱۴۰۴ در شماره ۶۱۶ شهرآرامحله منطقه ۳ و ۴ چاپ شده است.