محله پایین خیابان یکی از دو محله منطقه ثامن است که خردهمحلات بسیاری از مشهد قدیم را در دل خود جای داده است. محلات قبر میر، عیدگاه، سرحوض، جدیدها و غیرشمارها از جمله محلات قدیمی مشهد است که اکنون در حدود محله پایینخیابان قرار دارند.
بنا به نوشته کتاب «نفوس ارض اقدس»، تصحیح مهدی سیدی، محله پایینخیابان در سال ۱۲۷۵ خورشیدی بیشترین تراکم جمعیتی را در میان محلات ششگانه مشهد داشته است. پایینخیابان در سالهای ۱۰۱۰ تا ۱۰۲۳ قمری بهدستور شاهعباس اول صفوی بهطول یک کیلومتر از حرم مطهر تا دروازه پایینخیابان (حدود پنجراه پایینخیابان) ایجاد شد. بیشتر جمعیت ساکن آن فقیر بودند؛ البته تاجران زیادی هم بهدلیل اعتقادی که به زندگی در پایینپای حضرت رضا (ع) داشتند، در این محدوده زندگی میکردند.
قرارداشتن این محله در قسمت شرق و پاییندست شهر، سبب میشد آب خیابان و آبهای فصلی و فاضلاب شهر در نهایت کثیفی به این محله برسد. علاوه بر این، قرارداشتن پایینخیابان در حدفاصل محله سوداگر و جهودنشین عیدگاه و همچنین واقعبودن این محله بر سرِ شاهراههای تجاری و سیاسی و نظامی سرخس و مرو و هرات (محل حملات ترکمانها، ازبکها و افغانها) باعث شده بود این محله پرمخاطره و آسیبپذیر شود.
طبق آنچه در کتاب «نفوس ارض اقدس» آمده است، جمعیت عموم محله پایینخیابان را پیشهوران و فقیران تشکیل میدادند.
طبق آمارها، اعیان و اشراف و همچنین دولتمردان کمتر در این محله سکونت داشتهاند و شغل مردم این محله بیشتر خردهفروش، دلال، زارع، تاجر، حمال، آهنگر، ساربان، علاف و کارکنان و نوکران دولت و آستان قدس ثبت شده است.
وجود زمینهای وسیع و حاصلخیز و موقوفه آب خیابان مشهد در بیرون دروازه پایینخیابان، سبب شده بود تعداد زارعان این محله درخور توجه باشد و داروغه مزارع آستان قدس همراه با یک داروغه دیگر در همین محله ساکن شوند.
بیشترین کارخانههای شعربافی و کاروانسراها و تیمچههای شهر در این محله قرار داشته است. طبق سرشماری زینالعابدین میرزای قاجار در سال۱۲۷۵خورشیدی در مشهد، تعداد خانوارهای این محله ۱۲۵۷ خانوار بوده و این محله ۲ مدرسه، ۱۴ مسجد، ۱۴ تکیه، ۵ کاروانسرا و تیمچه، ۱۵ حمام، ۱۰ آبانبار، ۱۲ کارخانه و ۲۱ باغ داشته است.
اکنون از کاروانسراهای قدیمی پایینخیابان چیزی باقی نمانده است و این کاروانسراها جایشان را به مراکز تجاریاقامتی دادهاند.
هنوز برخی مردم مشهد، محله «پایینخیابان» را با نام «تَه خیابون» میشناسند. این نام از آنجا نشئت میگیرد که در دوره صفوی، خیابان اصلی شهر که از بالا به پایین کشیده شده بود، در انتهای خیابان و به دروازه پایینخیابان ختم میشد.
برای همین، این بخش از خیابان که پایین و در واقع ختم خیابان بود، به «ته خیابون» معروف شد. انتهای این خیابان امروزه به میدانی تبدیل شده است که همه آن را بهنام «عدالت» یا «اعدام» میشناسند. در فاصله کمی از این میدان و بهسمت حرم نیز تقاطع پنجراه قرار دارد که یکی از شاخصههای اصلی محله به شمار میآید.
قدیم در اطراف پنجراه، کورههای آجر و آهکپزی، بازار و کاروانسرا، اجتماع مالدارها، بارکشها و هیزمشکنان و قبرستان وجود داشته است. هماکنون هم در هر دو سمت محور نواب کاربریهای تجاری (خردهفروشی) بخش عمده کارکرد خیابان را تشکیل میدهد و پیادهروها به فضای خرید تبدیل شده است.
محله پایینخیابان ۱۴۸ هکتار وسعت دارد و حدود ۵ هزارو ۲۰۰ نفر را در خود جای داده است. بهطور متوسط در هر هکتار این محله ۳۵ نفر سکونت دارند که کمتر از میانگین شهری است و نشاندهنده این است که برخلاف گذشته که محله پایینخیابان پرجمعیتترین محله مشهد بود، اکنون این محله بسیار کمجمعیت است.
یکی از دیگر از دلایل کمجمعیت بودن این محله نیز کم بودن میزان کاربری مسکونی در این محله است. فقط ۳۰ درصد مساحت محله پایینخیابان را خانههای مسکونی تشکیل میدهند و بقیه مساحت آن مراکز تجاری، اقامتی و... است. بیشتر ساختمانهای محله پایینخیابان دو طبقه است، بااینحال برخی هتلها و مجتمعهای این محله تا بیش از هشت طبقه نیز ارتفاع دارند.
بهجز بخشهایی از محور خیابان نواب صفوی (پایینخیابان قدیم) که تخریب و بازسازی شده است، بقیه آن را ساختمانهای فرسوده تشکیل میدهند. فعالیت اصلی این قسمت از محور نواب صفوی به اقامت و خدمات زائران اختصاص دارد.
سبک معماری پایینخیابان بازمانده از زمان پهلوی اول است. تلفیقی از سبک معماری کهن ایرانی و معماری اوایل قرن بیستم بهویژه سبک نئوکلاسیک که گونهبندی و قاببندی پنجرهها، ریتمهای عمودی با تقسیمات دهانه مغازهها، کتیبههای افقی جداکننده همکف و اول، از نکاتی است که مشابه آنها در خیابانهای همعصر آن در ایران و نقاط دیگر یافت میشود.
محله پایینخیابان اکنون به خطوط مترو دسترسی ندارد، اما در آینده خط چهار مترو از این محله عبور خواهد کرد. این محله در مرکز شهر قرار دارد و دسترسی از آن به سایر نقاط شهر آسان است. پراکندگی خطوط اتوبوس در این محله بهصورت کلی مطلوب است و در بولوار طبرسی جنوبی بسیار خوب است، اما در بخشهایی از محله بهویژه در بولوار امیرالمؤمنین (ع) ضعیف است. بهطور میانگین از هر نقطه محله تا ایستگاه اتوبوس ۲۱۸ متر راه است.
محله پایینخیابان در بخش شرقی حرم مطهر امامرضا (ع) قرار دارد. این محله از شرق و جنوب به بولوار وحدت، از شمال به بولوار طبرسی جنوبی، از غرب به بازار رضا و از جنوب غرب به بولوار ۱۷ شهریور محدود میشود.
محلههای ایثار، بالاخیابان، عنصری، چهنو، جلالیه و رضاییه در همسایگی محله پایینخیابان قرار دارند. اصلیترین خیابان این محله خیابان شهید نواب صفوی است.