کد خبر: ۱۱۹۴۰
۰۷ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۶:۰۰
محله حسین‌آباد؛ محل سکونت کرمانی‌های مشهد بود

محله حسین‌آباد؛ محل سکونت کرمانی‌های مشهد بود

حسین‌آباد کرمانی‌ها روستایی ۹۰ هکتاری متعلق به میرزای ناظر و وقف خیریه آموزشی ـ درمانی او در سوران شاندیز بوده است. اهالی محله حسین آباد در گذشته بیشتر کرمانی بودند.

پیشینه محله حسین‌آباد را تا می‌توان تا عصر نادری دنبال کرد. سند این ادعا نام بردن از مزرعه حسین‌آباد در وقف‌نامه علیشاه افشار در سال ۱۱۶۱ قمری است. در این وقف‌نامه مزرعه حسین‌آباد در جوار مزرعه امین‌آباد معرفی شده است. البته محله حسین‌آباد کنونی بسیار کوچکتر از مزرعه‌ای است که در اسناد تاریخی نام برده شده است. 

این مزرعه در سدة چهاردهم خورشیدی به دو حسین‌آباد کرمانی‌ها و حسین‌آباد قاینی‌ها تقسیم شده، که محله حسین‌آباد کنونی در محدوده حسین‌آباد کرمانی‌ها قرار دارد.

حسین‌آباد کرمانی‌ها روستایی ۹۰ هکتاری متعلق به میرزای ناظر و وقف خیریه آموزشی ـ درمانی او در سوران شاندیز بوده است. تا سال ۱۳۳۵ این روستا جزء محدوده شهری محسوب نمی‌شد و بعد از آن به مرور ضمیمه شهر مشهد شد با این حال تا سال ۱۳۸۰ در این روستا کشاورزی می‌شد. محله حسین‌آباد اکنون در محدوده منطقه ۵ شهرداری مشهد قرار دارد.

اهالی محله حسین آباد در گذشته بیشتر کرمانی بودند و پسوند حسین‌آباد کرمانی‌ها نیز به همین علت است. این روستای تازه به شهر پیوسته در قدیم چهار ملاک بزرگ داشت که زمین‌های آنها پس از انقلاب و با گسترش شهر وارد محدوده شهری شد.

 

محله حسین‌آباد؛ محل سکونت کرمانی‌های مشهد

 

بافت

محله حسین‌آباد ۲۰۴ هکتار وسعت دارد و ۱۳ هزار و ۱۲۴ نفر را در خود جای داده است. در هر هکتار محله حسین‌آباد به طور متوسط ۶۴ نفر سکونت دارند که تقریبا برابر با میانگین شهری است. اما چون تقریبا نیمی از مساحت این محله باغات کشاورزی است و تنها ۱۷ درصد آن محدوده مسکونی است، تراکم جمعیت در بخش‌هایی از محله به ۶۰۰ نفر در هر هکتار نیز می‌رسد.

کاربری اداری و انتظامی و صنعتی دیگر کاربری‌های مهم این محله را به خود اختصاص می‌دهد. بیشتر ساکنان محله حسین‌آباد جوانان ۲۵ تا ۳۹ ساله هستند و به همین خاطر نرخ زاد و ولد نیز در این محله بالاست.

محله حسین‌آباد کوچه‌هایی باریک و پیچ در پیچ با خانه‌هایی ویلایی و یک طبقه با بهارخواب‌های خوب دارد. بیشتر خانه‌های این محله زیر ۳ طبقه است و در بخش‌هایی بسیار ریزدانه. تعداد بسیار محدودی خانه ۴ طبقه در این محله به چشم می‌خورد.

 

دسترسی

محله حسین‌آباد به خطوط مترو دسترسی ندارد، اما برخورداری از حدود ۳۰ ایستگاه اتوبوس، تا حدودی می‌تواند نیاز اهالی به حمل و نقل عمومی را مرتفع کند. به طور متوسط از هر نقطه منطقه با پیمودن ۹۵ متر می‌توان به یک ایستگاه اتوبوس رسید که نشان می‌دهد پراکندگی ایستگاه‌ها نسبتا خوب است.

بزرگراه شهید بابانظر، بولوار مفتح غربی و بولوار شهید عباس‌پور مسیر‌های اصلی دسترسی خودرو‌ها در این محله است.

 

محله حسین‌آباد؛ محل سکونت کرمانی‌های مشهد

 

امکانات فرهنگی و رفاهی

  • محله حسین‌آباد پنج مسجد دارد که در این میان مسجد چهارده معصوم جامعیت بیشتری دارد. به طور متوسط از هر نقطه محله حسین‌آباد ۱۶۰ متر تا رسیدن به یک مسجد راه است.
  • سوله چندمنظوره بحران شهید علیمردانی در انتهای خیابان شهید پورطرقی ۱۸
  • محله حسین‌آباد ۴ دبستان دارد که هر دبستان یک پهنه مسکونی این محله قرار دارد و به طور متوسط با پیمودن ۱۶۰ متر از هر محدوده مسکونی به یک دبستان می‌رسید.
  • محله حسین‌آباد گرچه به دلیل برخورداری از فضا‌های باغی فضای سبز مطلوبی دارد، اما تنها دو پارک دارد که نسبت به جمعیت و وسعت محله کافی به نظر نمی‌رسد. بوستان حکمت و پارک شهدای مهرآباد دو بوستان محله حسین آباد است.
  • این محله دو درمانگاه دارد که به طور متوسط با پیمودن ۳۲۵ متر دسترسی به آن ممکن می‌شود.
  • سه سالن ورزشی در این محله قرار دارد که سرانه آن را نسبت به بسیاری از محلات اطرافش مناسب‌تر کرده است. به طور متوسط از هر نقطه محله با پیمودن ۲۸۰ متر می‌توان به یک سالن ورزشی رسید.
  • مجتمع خدمات خودرویی سامان ده سالی می‌شود که در این محله قرار دارد و محلی آشنا برای رانندگان مشهدی است.
  • کوچه شهدای تاکسی‌رانی راسته تعمیرگاه، باتری‌سازی است.

 

محله حسین‌آباد؛ محل سکونت کرمانی‌های مشهد

 

حدود جغرافیایی

محله حسین‌آباد در همسایگی چهار محله قرار دارد. محله کوی مهدی در شمال، محله مهرآباد در شرق، محله کارمندان دوم در جنوب و محله کوی سلمان در غرب این محله قرار دارد. بولوار‌های مفتح غربی، بزرگراه شهید بابانظر، بولوار شهید عباسپور و کوچه مفتح ۳۷ حدود این محله را تعیین می‌کند.

ارسال نظر
آوا و نمــــــای شهر
03:44