محله ولیعصر (عج) یکی از محلات جدید مشهد است که تا سال ۱۳۷۵ جزء محدوده شهری محسوب نمیشده و پس از آن بهتدریج وارد بافت شهری شده است. هرچند هنوز هم به سختی میتوان نام آن را محله گذاشت چراکه تنها یک خیابان دارد (بولوار کوهستان) و بخش اعظم آن غیرمسکونی است. مجتمع مسکونی پردیس و شهید رفیعی تنها شهرکهای مسکونی محله ولیعصر است.
وجه تسمیه نام محله، وجود پادگان ولیعصر(عج) سپاه پاسداران است که سهم زیادی از کاربری اراضی این محله را در اختیار دارد. بخش زیادی از محله ولیعصر به بوستان وکیلآباد و کوهستان پارک شادی اختصاص دارد.
بوستان وکیلآباد مزرعه و روستایی بود که در اواخر سده سیزده خورشیدی توسط حاج حسین آقای ملک از آیتاللهزاده کفایی (فرزند آخوند خراسانی) و چند تن دیگر خریداری شد (به اظهار خانم عزّت ملک ملک، دختر حاج حسین آقا).
او در اوایل سده چهارده در بخشی از اراضی غربی آن، باغ ۵۲ هکتاری وکیلآباد را احداث و در سال ۱۳۴۸ خورشیدی آن را وقف مردم کرد و تولیتش را به شهرداری مشهد سپرد. اینکه چرا نام این روستا وکیلآباد است؟ معلوم نیست، اما احتمال میرود که از نام حاج حسن آقا ملک (برادر حاج حسین آقا) که در آن زمان وکیل مجلس هم بوده نشأت گرفته باشد.
محله ولیعصر با ۱۷۵ هکتار وسعت، سیزدهمین محله بزرگ مشهد است، اما از لحاظ جمعیت جزو ۵ محله کمجمعیت مشهد است. بخش زیادی از این محله غیرمسکونی است و تراکم جمعیت این محله تنها ۸ نفر در هر هکتار است. برخلاف بیشتر محلات که کاربری عمدهشان، مسکونی است، در محله ولیعصر (عج) اینطور نیست و بیشترین کاربری محله به فضاهای اداری و نظامی (۴۱ درصد) اختصاص یافته است، و بعد از آن نیز بوستان و فضای سبز ۲۱ درصد محله را به خود اختصاص داده است. تنها ۱۱ درصد پهنه مسکونی است.
کاربری شاخص این محله، فضای سبز بوستان وکیلآباد است. مجموعه هویزه با کاربریهای مختلف مذهبی فرهنگی و تفریحی – ورزشی یکی از مراکز رفاهی زیرمجموعه سپاه است که عموم مردم هم امکان استفاده از خدمات مجموعه را دارند.
علاوه بر دبیرستان دخترانه امامحسین (ع)، سه کاربری تجاری تالار گلیاس، گل مریم و گل نرگس نیز در نزدیکی این مجموعه قرار دارند. بر این اساس میتوان این محدوده را بهعنوان مرکزی برای محله ولیعصر (عج) معرفی کرد.
وسعت زمین بایر در محدوده نظامی در محله ولیعصر (عج) کم نیست و بیشتر ساختمانها در این محله آپارتمانهای سه و چهار طبقه هستند.
دسترسی ساکنان محله به ایستگاه قطارشهری از سمت شمالی به خط یک مترو و ایستگاههای کوهستان پارک و وکیلآباد امکانپذیر است. از نظر ترددهای درونشهری نیز دسترسی رانندگان به بولوارهای وکیلآباد و شهید برونسی از جهت شمالی و شرقی محله برقرار است.
بر اساس نقشه پراکندگی ایستگاههای اتوبوس که بیشتر روی نوار مرزی محدوده ولیعصر (عج) متمرکز شدهاند، باید گفت که میانگین فاصله مکانی تا نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، ۲۱۰ متر است که برای پیمودن این مسافت باید ۲ دقیقه و ۳۸ ثانیه زمان را پیشبینی کرد.
محله ولیعصر (عج) از سمت شرقی و شمالی در همسایگی چهار محله لادن، اقبال، فارغالتحصیلان و وکیلآباد قرار دارد.