
صفهای طولانی مردم در فضای مسجد، نه از سر شوق، بلکه از روی ناچاری بود؛ ناچاری برای هزینههای گرانقیمت درمان که حالا با حداقل هزینه ممکن یا حتی رایگان دراختیارشان قرار گرفته بود.
در روزهای گذشته، مسجد و حسینیه حضرت رسول (ص) واقع در طبرسی شمالی۴۷، شاهد اجرای یکی از گستردهترین طرحهای جهادی سلامت در محله شهیدقربانی بود. در این طرح، گروههای جهادی با استقرار سه یونیت دندانپزشکی و گردهمآوردن چند دندانپزشک و پزشک عمومی، بهصورت هماهنگ و منسجم به درمان ساکنان کمبرخوردار این منطقه پرداختند.
در انتهای سالن مسجد، سه یونیت دندانپزشکی کنار هم مستقر شدهاند. دندانپزشکان جوان و جهادگر با روپوش سفید، در فاصلههای مشخص، بیماران را میپذیرند؛ برخی برای کشیدن دندان آمدهاند و عدهای هم برای ترمیمهای ساده صف کشیدهاند. هزینه هر خدمت تنها ۳۵۰هزارتومان است که فقط برای تأمین مواد مصرفی دریافت میشود.
در گوشهای دیگر، پزشک عمومی مشغول ویزیت مراجعهکنندگان است. در راهپلههای مسجد هم داروهایی که توسط کمکهای مردمی جمعآوری شده است، در دستهبندیهای مرتب قرار گرفتهاست و بهرایگان دراختیار بیماران قرار میگیرد. صدای گریه کودکی که از آمپول میترسد با صدای صبور دندانپزشک در مسجد درهم میآمیزد.
معصومه برزنونی، مسئول تشکل مردمی «مثبت سلیمانیها» درباره ضرورت اجرای چنین طرحهایی میگوید: قیمتهای زیاد خدمات دندانپزشکی باعث شده است بسیاری از خانوادههای کمبرخوردار عملا از درمان منصرف شوند.
این چهارمین مرحله از اردوی جهادی دندانپزشکی ماست که با مشارکت گروههای جهادی شهیدحسین عباسی، شهدای برزنون و شهیدزوار برگزار میشود و همه این گروهها زیرمجموعه ناحیه بسیج میثم هستند.
او توضیح میدهد: خدماتی مانند جرمگیری، کشیدن، ترمیم و عصبکشی (درصورت نیاز) ارائه میشود. برخی از مراجعان کمبرخوردار برای ادامه درمان به مراکز همکار ارجاع داده میشوند تا رایگان خدمات را دریافت کنند.
قیمتهای زیاد خدمات دندانپزشکی باعث شده است بسیاری از خانوادههای کمبرخوردار عملا از درمان منصرف شوند
برزنونی میافزاید: در راستای حمایت از فرزندآوری و جوانی جمعیت، درمان خانوادههایی هم که چند فرزند دارند، رایگان انجام میشود.
محمد زهانی، مسئول گروه جهادی شهید زوار که سابقه زیادی در اینگونه فعالیتها دارد، بیان میکند: گروههای بزرگی از بیرون مشهد میآیند، خدمات گسترده میدهند، اما بعداز چندروز میروند و فرد بیمار میماند با درد و ادامه درمانِ برزمینماندهاش. درنهایت هم دندانی را که میشد حفظش کرد، باید کشید.
زهانی بر این باور است که اگر همان بودجهها به گروههای جهادی باسابقه مشهدی که به شرایط محلات حاشیه شهر اشراف دارند اختصاص پیدا کند، خدمات منسجمتری ارائه میشود.
او از تجربیاتش در درمانگاه فرهنگیان، شهرداری و حالا خیریه آبشار عاطفهها یاد میکند که طی سالهای گذشته، امکانات فیزیکی را دراختیار آنها قرار دادهاند و میگوید: در طرحهای مشابه قبلی، وقتی بازه طرح در محلات تمام میشد، ما افراد را به این درمانگاهها ارجاع میدادیم و بقیه فرایند درمان را هم پیگیری میکردیم. بااینهمه، همچنان کمبود مواد مصرفی و تجهیزات بهدلیل نبود حمایت مالی پابرجاست.
زهانی میگوید در این دوره خدمت جهادی تاکنون حدود ۲ هزارو ۵۰۰ خدمت دندانپزشکی ارائه شده که فقط سیدرصد هزینه آن و مربوط به مواد مصرفی دریافت شده است. بازهم از این میزان، حدود ۱۰درصد را مراجعهکنندگان پرداخت کردند و ۲۰درصد مابقی با کمک خیران تأمین شده است.
* این گزارش یکشنبه ۳۱ فروردینماه ۱۴۰۴ در شماره ۶۱۱ شهرآرامحله منطقه ۳ و ۴ چاپ شده است.