کد خبر: ۱۱۵۴۷
۰۳ اسفند ۱۴۰۳ - ۱۰:۰۷
دختر برفی مشهد در یک قدمی کسب سهمیه المپیک است

دختر برفی مشهد در یک قدمی کسب سهمیه المپیک است

عاطفه صالحی تنها ملی‌پوش اسکی خراسان‌رضوی در رشته اسکی صحرانوردی است که در ترکیب چهارنفره از بانوان اسکی صحرانوردی ایران عازم مسابقات قهرمانی جهان در نروژ هستند.

مژده رنگیان| در میان هیاهوی بی‌ثمر برخی جلسات و رشته‌های ورزشی مشهد، یک دختر از این شهر، بی‌صدا و بدون هیاهو، همه بار سهم خراسان‌رضوی از ورزش‌های زمستانه را تنهایی به دوش می‌کشد. در همین بی‌خبری و بدون اسپانسر، در آوردگاه‌های بزرگ ورزشی به میدان رفته است و حالا در یک‌قدمی کسب سهمیه المپیک زمستانی ۲۰۲۶ قرار دارد و شاید با حمایت بموقع بتواند به ستاره ایران تبدیل شود. 

عاطفه صالحی، دختر بیست‌وهشت‌ساله مشهدی، نخستین و تنها ملی‌پوش اسکی خراسان‌رضوی در رشته اسکی صحرانوردی است و هفته گذشته اولین‌بار در تاریخ ایران در کنار کاروان چهارده‌نفره کشور، عازم بازی‌های آسیایی ۲۰۲۵ هاربین چین شد؛ میدانی که در چهارده‌سال گذشته هیچ‌کدام از بانوان ایرانی آن را تجربه نکرده بودند و حالا همان ترکیب چهارنفره از بانوان اسکی صحرانوردی ایران عازم مسابقات قهرمانی جهان در نروژ هستند که تنهافرصت کسب سهمیه المپیک زمستانی ۲۰۲۶ است و بانوی مشهدی یکی از شانس‌های کسب این سهمیه سخت و دشوار است.

 

اولین دختر برفی و تاریخ‌ساز شهر

صالحی درباره اینکه چه شد سر از کوهستان و برف درآورد، آن هم از خطه خشک مشهد، می‌گوید: از کودکی به اسکیت علاقه داشتم و به همین دلیل به‌عنوان مربی اسکیت مشغول فعالیت بودم که سال ۱۳۹۷ با تمرین رولر اسکی که تمرینات تابستانه اسکی است، آشنا شدم و استعدادیابی صورت گرفت. پس از آشنایی با این رشته، بسیار به آن علاقه‌مند شدم و به‌دلیل داشتن تعادل خوب که یکی از فاکتور‌های مهم رشته اسکی است، توانستم حضوری موفق داشته باشم و تا امروز روی سکو‌های برتر قرار بگیرم.

او درباره اینکه پیش از او در بخش بانوان ملی‌پوش در رشته اسکی داشته‌ایم یا نه، تصریح می‌کند: از یک سو خوشبختانه اولین دختر در تاریخ اسکی مشهد هستم که به‌عنوان ملی‌پوش در رویداد‌های بین‌المللی حاضر شده‌ام و از سوی دیگر باعث تأسف است که در گذشته بانوان مشهدی نتوانسته بودند در این رشته توانایی‌هایشان را نشان دهند.

صالحی درباره دلیل انتخاب اسکی صحرانوردی می‌گوید: اولین اسکی‌ای که در دنیا اختراع شد، اسکی صحرانوردی بود و از منطقه اسکاندیناوی شروع شد و کاربردش برای مردم منطقه و تردد بین شهر‌ها بود. در ادامه این نوع اسکی با استقبال دیگرمناطق برفی همراه شد و اکنون مردم مناطقی همچون نروژ از زمان تولد با این رشته آشنا می‌شوند. پس از آن شاخه‌های دیگر اسکی یعنی کوهستان، آلپاین و اسنوبورد نیز رواج پیدا کرد.

او ادامه می‌دهد: اسکی صحرانوردی کراس‌کانتری در مسیرش مانع ندارد، ولی پیست ترکیبی از سربالایی‌ها و سرپایینی‌ها و مناطق مسطح است. این رشته ریسک آسیب کمتری نسبت به دیگررشته‌های اسکی دارد. در ایران مسابقات در مسافت‌های ۱۲۰۰ متر، ۵ کیلومتر و ۱۰ یا ۱۵ کیلومتر پیگیری می‌شود، ولی در سطح جهانی پیست‌هایی تا ۵۰ کیلومتر نیز وجود دارد.

 

مسیر دشوار رسیدن به لباس تیم‌ملی

عاطفه صالحی درباره اینکه چطور توانست خود را از مشهد به جمع ملی‌پوشانی برساند که همگی از نام‌هایشان مشخص است ورزش خانوادگی‌شان بوده است و از بومیان مناطق برفی هستند، تصریح می‌کند: کار بسیار سختی بود.

برای رسیدن به پیراهن تیم‌ملی باید با کسانی رقابت می‌کردم که از کودکی بومی مناطقی بودند که روبه‌روی خانه‌شان پیست اسکی داشتند و از همان زمان این ورزش را دنبال می‌کنند. مسیر دشواری بود و هفت‌سال است که به اردو‌های ملی دعوت می‌شدم، اما دو سال است که توانسته‌ام در اعزام به مسابقات بین‌المللی حضور داشته باشم. دو سال پیش برای اعزام به مسابقات قهرمانی جهان به میزبانی اسلوونی، نفر اول کشور شدم و در آنجا رتبه بیستم دنیا را کسب کردم.

پیست شیرباد مشهد برای تمرین اسکی آلپاین خوب است، اما برای اسکی صحرانوردی استاندارد‌های لازم را ندارد

 

کوچ سردسیری از مشهد به تهران

ملی‌پوش مشهدی اسکی بیان می‌کند: برای رسیدن به این نقطه بسیار تلاش کرده‌ام و هر سال از آذر تا اسفند برای حضور در اردو‌ها و تمرینات در تهران ساکن می‌شوم و زمان زیادی از خانه و خانواده و کارم در مشهد دور هستم.

پیست شیرباد مشهد در صورت بارش برف محل خوبی برای تمرین اسکی آلپاین است، اما برای تمرین اسکی صحرانوردی استاندارد‌های لازم را ندارد. از سوی دیگر، من در مشهد تنها هستم و از مربی و یار تمرینی خبری نیست و به همین دلیل باید به تهران بروم. البته استعدادیابی‌های خوبی در حال برگزاری است و امیدواریم به‌زودی شاهد استعداد‌های جدید و جوان خراسان‌رضوی در این رشته باشیم و با ممارست راهی تیم‌ملی شوند.

صالحی درباره هزینه‌های این رشته می‌گوید: بی‌شک تفاوت درخورتوجهی بین تجهیزات تفریحی و حرفه‌ای وجود دارد. هر دست کامل تجهیزات حرفه‌ای حدود ۱۳۰۰ یورو است که لوازم جانبی آن هزینه جداگانه دارد و هر ورزشکار در هر سال برای مسابقه دو دست تجهیزات اسکی نیاز دارد که رقمی بیش از ۳ هزار یورو می‌شود. در اعزام‌های بین‌المللی از سوی فدراسیون نیز یکی از دست‌ها به ملی‌پوشان داده می‌شود.

 

خوش‌اقبالی در تاریخ‌سازی

صالحی با اشاره به اولین تجربه حضورش در بازی‌های آسیایی، اظهار می‌کند: ما چهار نفر در تیم‌ملی اسکی صحرانوردی بانوان، اولین‌بار بازی‌های آسیایی زمستانه را تجربه کردیم و می‌توانم بگویم خوش‌اقبال بودیم که در این تاریخ‌سازی سهیم شدیم. تجربه بسیار خوبی برای ما بود و پیست مسابقات نیز از استاندارد خوبی برخوردار بود.

 

کسب تجربه در میدان بازی‌های آسیایی

او ادامه می‌دهد: هوا در روز‌های ابتدایی به‌شدت سرد و خشک بود و دما حدود ۳۴-درجه بود و بیشتر از چهل دقیقه نمی‌توانستیم در این هوا تمرین کنیم. اعضای تیم‌ملی ایران تاکنون چنین دمایی را تجربه نکرده بودند. البته قوانین هم اجازه برگزاری مسابقه در چنین هوایی را نمی‌دهد و باید دمای هوا گرم‌تر از ۲۰-درجه باشد.

هر ورزشکار در هر سال برای مسابقه دو دست تجهیزات اسکی نیاز دارد که رقمی بیش از ۳ هزار یورو می‌شود

در روز‌های مسابقه نیز دما تا حدود ۱۳-افزایش داشت. سطح مسابقات بالا بود و شگفتی این رویداد چینی‌ها بودند که همه تیم‌ها را غافل‌گیر کردند. تیم‌ملی اسکی چین در هشت‌سال گذشته در کمپ‌های اروپایی با مربیان برتر جهان تمرین کرده بود و در این مدت در هیچ مسابقه‌ای شرکت نکرده بود، ولی در بازی‌های آسیایی توانست همه سکو‌های نخست را از آن خود کند.

ملی‌پوش مشهدی اسکی همچنین تصریح می‌کند: متأسفانه امسال برف درخورتوجهی نداشتیم و پیست‌های ما حدود دو هفته بود که آماده تمرین شده بود و پیش از اعزام به چین فقط ۱۰ روز توانستیم تمرین داشته باشیم. وضعیت تمرین در پیست توچال هم برای رشته اسکی صحرانوردی استاندارد نبود و به‌صورت محدود مجاز به تمرین در این سطح بودیم.

صالحی درباره اینکه از عملکردش در بازی‌های آسیایی راضی است یا نه، می‌گوید: برای من راضی‌کننده بود. زیرا اختلاف زمان با رقیبان را توانستم نزدیک‌تر کنم. در این دوره در سه مسابقه شرکت کردیم که رقابت‌های کلاسیک ۱۲۰۰ متر و ۵ کیلومتر پاتیناژ انفرادی بودند و اولین‌بار در رشته امدادی که تیمی است، شرکت کردیم و ششم آسیا شدیم.

 

تنهاشانس المپیک ۲۰۲۶پیش روی بانوی مشهدی

او بیان می‌کند: این مسابقات تمرین بسیار خوبی برای بچه‌های تیم بود تا آماده حضور در مسابقات قهرمانی جهان در نروژ شویم که هفته آینده برگزار می‌شود. این رقابت‌ها هر دوسال یک‌بار برگزار می‌شود و به این دلیل اهمیت زیادی دارد که تنهاشانس کسب سهمیه حضور در بازی‌های المپیک زمستانی است.

دوره گذشته در اسلوونی بود که نتوانستیم سهمیه کسب کنیم و حالا در نروژ همین یک فرصت را در پیش داریم تا به المپیک برسیم. در سال‌های گذشته مسیر رسیدن به سهمیه کمی هموارتر بود، اما با تغییر قوانین فقط یک شانس داریم. باید مشخص شود که نسبت به نفر اول مسابقه چقدر فاصله زمانی داریم. امیدوارم بتوانیم عملکرد خوبی در این میدان سخت داشته باشیم.

 

حمایت مسئولان از تنهادختر ملی‌پوش شهر

دختر ملی‌پوش اسکی مشهد درباره اینکه مسئولان ورزش استان در این مسیر چه حمایتی می‌توانند از او کنند، می‌گوید: در این سال‌های حضورم در رشته اسکی هیچ اسپانسری نداشته‌ام و بیشتر هزینه‌ها شخصی بوده است. با توجه به اینکه در آستانه فرصت مهم و ارزشمند برای کسب سهمیه المپیک قرار دارم، این موضوع ارزش دارد تا بتوانم با حمایت مدیران ورزش استان پا به این مسابقات بگذارم. بی‌شک کمک‌هزینه برای تهیه تجهیزات اسکی می‌تواند در این راه تأثیرگذار باشد.

 

* این گزارش چهارشنبه یکم اسفندماه ۱۴۰۳ در شماره ۴۴۳۵ روزنامه شهرآرا صفحه ورزش چاپ شده است.

ارسال نظر
آوا و نمــــــای شهر
03:44