جزو همان چهارپنجخانوادهای هستند که قوم و خویش هم بودهاند و بهدلیل خشکشدن آب قنات قلعه امامیه، اولین ساکنان خیابانهای نهضت و یوسفیه را شکل دادهاند. طاهره محمدزادهاصلی از همان سال۵۷ که به محله رسالت میآید، دوشبهدوش مردها، مانند دیگر زنان محله، چادر به کمر، مسجد صاحبالزمان (عج) را میسازند.
خانه او در همه سالهای دفاع مقدس، مقر زنان محله برای پخت کلوچه برای رزمندگان بوده است. بهخاطر شناخت داروهای گیاهی، در محله به «دکتر طاهره» معروف است. او و همسرش از بهترین خادمهای مسجد در سالهای گذشته بودهاند.
سال۵۷ که به این محله آمدیم، خارج از شهر بود و بهدلیل دار و درختهای باغ میوه وسیع بنیاد مستضعفان، به محدوده «جنگل» معروف بود. بعدها «شهرک شهیدمطهری» و چندسال بعدش، «نهضت ویوسفیه» نام گرفت.
این در، مربوطبه قدیمیترین خانه این محله نبش خیابان یوسفیه ۹.۷ است؛ منزل حاجاصغر اشرفی. قدیمیترین دکان محله هم قصابی آنها بود که لبنیات و شیر هم داشت و خانمش در حیاط منزلشان برای اهالی نان میپخت.
منزل فاطمه خزلزاده در خیابان یوسفیه ۸ است. ما اهالی او را به نام «فاطمهخانم آمپولزن» میشناسیم. او که دورههای هلالاحمر را در زمان جنگ برای تزریقات و پانسمان دیده بود، کارهای درمانی اهالی را بدون دریافت هزینه انجام میداد.
اینجا اولین مکان سازمان آب مشهد در خیابان ابرار ۱۰ است که همه ساکنان اولیه خیابانهای نهضت و یوسفیه کارمند آن بودند و برای چاههای آن شیفت ۲۴- ۴۸ ساعت داشتند. اولین تلفن این محدوده را داشت و اولین منبع آب مشهد نیز بین باغهای میوهاش بود.
خانه قدیمی حاجمحمد اشرفی در یوسفیه ۹.۷ واقع است. او اولین حمام محله را در خانهاش ساخته بود؛ حمامی که وقتی با نفت آبش را گرم میکردند، اهالی یکدیگر را خبر میکردند و خانوادگی برای نظافت میرفتند.
بیبیمنصوره غفوریان حدود بیستسال پیش به این محله آمد. تا آن زمان اینجا کسی برنامه دوره قرآن و روضه در خانه برگزار نمیکرد. او جلسات روضه و قرآن را در خانههای مااهالی راه انداخت و خانهاش از قدیم مهدیه محله شده است.
* این گزارش چهارشنبه ۹ آبانماه ۱۴۰۳ در شماره ۵۹۷ شهرآرامحله منطقه ۹ و ۱۰ چاپ شده است.