جمعه بازار، شنبه بازار، یکشنبه بازار و... عناوینی است که بر اساس روزهای هفته بر روی بازارهای سیار ماندگار شده و یکی از جذابترین بازارها برای عموم مردم است. در این بازارها، فروشندگان در همان روز خاص، وسایل و محصولشان را در مکان مشخصی که شهرداری درنظر گرفته است، در غرفههای مربوط به خود عرضه کرده و به فروش میرسانند. در پایان روز نیز، بساطشان را جمعآوری کرده و میبرند.
از میان این فروشندگان، برخی تنها در یک روز بازار نزدیک به محل کسب و یا زندگیشان فعالیت دارند که در این صورت تنها هفتهای یکبار، اقلام قابل فروش خود را عرضه میکنند، اما بیشترشان افرادی هستند که جای مشخصی برای فروش محصول ندارند و تنها ناگزیرند که در بازارهای سیار اقدام به جذب مشتری کنند، از اینرو هر روز در بازار مربوط به آن روز هفته که هر یک در نقطهای از شهر جانمایی شدهاند، برای فروش حضور دارند.
در مجموع این بازارها از جمله مراکز فروشی هستند که بهدلیل تنوع کالاها و مناسب بودن قیمتها معمولا با استقبال خوب مردم مواجه میشوند و همین نکته یکی از اهداف مهم شهرداری در رونق کسب و کار و حمایت از مصرفکنندگان است؛ به طوریکه حتی از دیگر شهرها و روستاهای استان خراسان هم برای شرکت در روزبازارها به مشهد میآیند و با فروش اقلامشان کسب درآمد میکنند.
در این بازارها محصولات مختلفی همچون میوه و ترهبار، کفش و پوشاک، لوازم خانه و به اصطلاح از شیر مرغ گرفته تا جان آدمیزاد به فروش میرسد. مجموع بازارهای موقت (روزبازار و شببازار) در سطح شهر مشهد ۲۶ مورد است. قدیمیترین این بازارها در مشهد مربوط به جمعه بازار کتاب در محدوده خیابان مدرس است که طرفداران خاص خود را دارد.
در جدول زیر نشانی و اطلاعات کامل مربوط به این بازارها و مساحت اختصاص یافته به هریک را با استناد به آمارهای ارائه شده از سوی سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآوردههای کشاورزی شهرداری مشهد آوردهایم.
پنچشنبهبازار دلاوران منطقه ۹
فهرست روزبازارهای سیار مشهد
سهشنبهبازار مهرآباد منطقه ۵
پنجشنبهبازار جذاب جاهدشهر منطقه ۱۲
فهرست بازارهای حاشیهای مشهد
بازارچه صنایع دستی در بوستان مادر و کودک
فهرست عصربازارهای مشهد
شببازار خیابان راهنمایی منطقه یک
فهرست شب بازارهای مشهد
جمعه بازار شاهنامه
فهرست جمعه بازارهای مشهد