
«اعتماد»، کالای بدون قیمت یکشنبهبازار مسجد چهاردهمعصوم(ع)
هر یکشنبه صبح که از راه میرسد، در پیادهرو عریض جلو حوالی مسجد چهاردهمعصوم (ع) در دل محله فاطمیه، بساط صمیمیت و همدلی پهن میشود؛ بازارچهای کوچک، اما پررونق که چهارسال پیش از دل خانههای همین محله جان گرفته و حالا به پاتوقی برای خرید محصولات خانگی و محلی تبدیل شده است.
این بازارچه فقط محلی برای دادوستد نیست؛ جایی است که زنان محله، با انگیزه و پشتکار، هنر و توانمندیهای خود را به نمایش میگذارند و در کنار آن، اعتماد، رفاقت و حمایت را میان همسایهها پررنگتر میکنند؛ از خوراکیهای خوشطعم گرفته تا گل و گیاه.
ایدهای برای کمک به استعدادها
فاطمه احمدیان، فرمانده پایگاه بسیج امام زمان (عج) و یکی از حامیان اصلی این بازارچه، درباره روزهای ابتدایی شکلگیری آن میگوید: در بین اهالی، بانوانی را میشناختیم که هنرمند بودند و توانایی تولید محصولات خانگی را داشتند، اما فضایی برای فروش نداشتند. بعد از همفکری، تصمیم گرفتیم این بازارچه را برپا کنیم. خوشبختانه با استقبال خوبی روبهرو شد و حالا بهطور منظم، یکشنبهها از ساعت ۹ صبح تا پس از نماز مغرب و عشا، فعالیت دارد.
به گفته او، در ایام مناسبتی، تعداد غرفهها به بیش از پانزده عدد میرسد و محصولاتی متنوع از خوراکیهای خانگی تا گلوگیاه، دستسازهای هنری، عسل طبیعی و دمنوشهای بومی در آن عرضه میشود.
از پشتبام تا بازارچه
احمدیان از هممحلهایهایش میگوید که در پشتبام خانههایشان گلخانه داشتند، اما امکان عرضه محصولاتشان را نداشتند: برخی از غرفههای بازارچه ما از همان ابتدای راهاندازی، رونق خوبی داشتهاند؛ بهطوری که نهتنها در روزهای برگزاری بازارچه، یعنی یکشنبهها، مشتریان ثابت و خاص خود را دارند، بلکه در سایر روزهای هفته هم اهالی محله برای خرید محصولات موردنیازشان به در خانه این غرفهداران مراجعه میکنند. دراینمیان، غرفه گل و گیاه نمونه خوبی از این مورد است.
صداقت در کار برایش بزرگترین سرمایه شده؛ سرمایهای که باعث شده است مشتریها با خیال راحت به سراغش بیایند
به گفته او صاحبان این غرفهها علاوه بر فروش گل و گیاه، برای خدماتی مثل تعویض خاک، درمان بیماریهای گیاهان، قارچکشی و... به خانه شهروندان سر میزنند و کارشان را راه میاندازند: همین توجه و همراهی باعث شده است این غرفه محبوبیت ویژهای بین اهالی پیدا کند که اگر حتی یک هفته، به هر دلیلی غایب باشد یا در بازارچه حضور نداشته باشد، همه سراغش را از ما میگیرند. این پیگیریها نشان میدهد چقدر حضور چنین غرفههایی برای مردم ارزشمند و دلگرمکننده است.
دلگرمیهای فروشنده و خریدار
یکی از چهرههای قدیمی بازارچه، معصومه رجبزاده است؛ بانویی اهل شمال کشور که حالا پس از ۳۵ سال زندگی در مشهد، خودش را یک «مشهدی تمامعیار» میداند. او چهار سال پیش از اولین نفراتی بود که پای کار راهاندازی این بازارچه آمد و هنوز هم با همان انگیزه و انرژی در اینجا فعالیت میکند.
با لبخند از روزهای ابتدای کارش میگوید: اولش فقط به نیت کمکخرجی آمدم، ولی حالا که نگاه میکنم، میبینم این کار برایم تبدیل به دلگرمی شده است؛ نه فقط برای خودم، حتی برای مشتریها. وقتی با اعتماد خرید میکنند، دل من هم گرم میشود.
کیفیت خوب مشتری میآورد
غرفه او پر از محصولات طبیعی و خانگی است؛ از رب انار و رب گوجه گرفته تا لواشک، شیره انگور، دمنوشهای ترکیبی، برنج شمال و عسل اسفراین. رجبزاده روی کیفیت تمام این محصولات حساسیت زیادی دارد و معتقد است که همین صداقت در کار برایش بزرگترین سرمایه شده؛ سرمایهای که باعث شده است مشتریها با خیال راحت به سراغش بیایند و بارها از او خرید کنند و او را به سایر هممحلهایها معرفی کنند.
* این گزارش یکشنبه ۲۹ تیرماه ۱۴۰۴ در شماره ۶۲۳ شهرآرامحله منطقه ۳ و ۴ چاپ شده است.