
اوایل دهه۶۰ و در محدوده محله ارشاد که آن دوران زمینهای کشاورزی و باغ داشت، مسجدی پا گرفت که سالها بعد، مأمنی برای نمازگزاران شد. ۴۴سال پیش، مرحوم حسین سیدیجلالی در خیابان هجرت ساکن شد و تصمیم گرفت اولین مسجد این محدوده را بسازد؛ مسجدی که این روزها نمازگزاران بسیاری دارد.
بهجز ساکنان محلی، اکثر کارمندان و شاغلان ادارات و شرکتهای مختلف خیابان مهندس و بیستون نیز برای خواندن نماز به این مسجد میآیند.
به گفته محمدرضا سیدیجلالی، تنها پسر خانواده، مرحوم حسین سیدیجلالی سال۱۳۶۰ اینجا ساکن شد. زمانیکه آنها به اینجا آمدند، بهجز تعداد معدودی خانه مسکونی اطراف همه باغ و زمینهای کشاورزی بود. حسینآقا فردی معتقد و باایمان بوده و با پرسوجو از اهالی متوجه شده است که زمینی در ابتدای بیستون۴ فعلی قرار دارد که از زمینهای آستان قدس رضوی است و کاربری مسجد دارد.
آقامحمدرضا میگوید: زمین مسجد را گودبرداری کرده بودند، اما خبری از ساختوساز نبود. پدر همان اول کار همسایههای سرشناس محدوده مثل آقایان بوستانی، مؤذن و طبسی را جمع کرد و هیئتامنا تشکیل داد و با کمک آنها از سال۱۳۶۱ ساخت مسجد را شروع کرد. او در این مسیر با چالشهای بسیاری روبهرو شد تا اینکه درنهایت پنجسال بعد، بنای مسجد تکمیل شد.
باتوجهبه اینکه ساخت مسجد با دوران جنگ تحمیلی همزمان بوده، مرحوم سیدیجلالی مصالح ساختمانی را بهسختی تهیه میکرده است. آقامحمدرضا میگوید: شرایط سختی بود و درنهایت پدرم با کمک اطرافیان و دوندگی زیاد، یک تریلی سیمان تهیه کرد و توانست ساختوساز مسجد را سرعت بخشد و به محض تکمیل زیرزمین، نمازهای جماعت را در مسجد راه انداخت.
به گفته محمدرضا ساختوساز مسجد تا سال۱۳۶۶ به پایان رسید و زیرزمین را برای کتابخانه درنظر گرفتند و آن را به نهاد کتابخانهها واگذار کردند. او میگوید: در طول ساخت مسجد، پدر از همهچیزش گذشت. او روبهروی بابالجواد در سرای امیر، چهار مغازه فرشفروشی داشت که یکییکی آنها را برای ساخت مسجد فروخت. پدرم معتقد بود مال و اموال برای آن دنیا به کارش نمیآید و ساخت مسجد و وقف آن، یادگاری ماندگار برای آخرت است.
احمد رحمانیخلیلی اصالتا مازندرانی است و ۲۸سالی میشود که امام جماعت این مسجد است. او چیزهایی را که از قدیمیها شنیده، نقل میکند:آن زمان جز مسجد حسینی و رضوی در قلعه آبکوه این اطراف مسجدی نبوده و مرحوم سیدیجلالی اینجا را ساخته تا ساکنان آینده مسجد داشته باشند. مرحوم سیدیجلالی آدم متدین و معتقدی بود و طبق گفته اهالی تا قبل از ساخت مسجد و اتمام آن، مجالس عزادارای محرم و صفر و دهه فاطمیه را در خانه خودش برگزار میکرد.
پدر روبهروی بابالجواد در سرای امیر، چهار مغازه فرشفروشی داشت که یکییکی آنها را برای ساخت مسجد فروخت
امام جماعت این مسجد معتقد است مرحوم سیدیجلالی فکر همه امور مسجد را کرده بود، چون همان زمان، زمینهای اطراف را هم خرید و بخشی از آن را تبدیل به مغازه کرد و سرقفلی آنها را فروخت تا هزینه ساخت مسجد تأمین شود. بعد هم سه واحد ساختمانی پشت مسجد ساخت که آنها را اجاره داد تا درآمد آن صرف اموری مانند تعمیرات مسجد،
حقوق خادم، روشنایی، گرمایش و سرمایش مسجد شود و مابقی نیز به امام جماعتی که اینجا نماز میخواند، تعلق بگیرد. این درآمد هنوز هم جریان دارد.
فضای بالای مسجد را با گذاشتن میز تنیس، دارت، فوتبال دستی و دو دستگاه پیاس۴ برای بازی گروههای مختلف سنی درنظر گرفتهاند تا نمازگزاران و اعضا بتوانند درکنار فضای معنوی، فضایی شاد و همدلانه را نیز تجربه کنند.
صادق محصلبیرجندی از اعضای هیئتامنای مسجد است که درباره فعالیتهای فرهنگی مسجد بیشتر برایمان میگوید: بخشی از فضای مسجد را در طبقه دوم مختص فعالیتهای ورزشی درنظر گرفتهایم تا اعضا درکنار فعالیتهای قرآنی و رشد و تعلیم روح، از جسمشان نیز مراقبت کنند. بهجز این هرچندوقت یکبار آنها را به استخر یا سالنهای ورزشی توپی هم میبریم تا فوتسال و والیبال بازی کنند.
یادمان شهدا نزدیک دفتر پایگاه بسیج برادران نصب شده است و عکس شهید حسین هریری را وسط این یادمان قرار دادهاند. این شهید مدافع حرم ۲۲آبان سال۱۳۹۵ در حلب سوریه به شهادت رسید و از اعضای پایگاه بسیج همین مسجد و محله بوده است. بیشتر شهدای دوران دفاع مقدس این یادمان، یا ساکن اینجا بودهاند یا خانوادههایشان اینجا سکونت داشتهاند.
اعضای پایگاه بسیج مسجد هر ازچندگاهی سری به خانواده شهدای این محدوده میزنند. مسجد هجرت دو پایگاه فعال دارد، پایگاه بسیج برادران شهدای گمنام و پایگاه بسیج خواهران نجمه. جذب جوانان دختر و پسر، سرلوحه کار این دو پایگاه بسیج است. بهجز این، کار در حوزه فضای مجازی برای آنها اهمیت ویژهای دارد.
مصطفی دباغ، فرمانده پایگاه بسیج برادران است و سهسالی میشود که اینجا حضور دارد. او محور برنامههای اینجا را حول مسائل فرهنگی و روز کشور میداند و میگوید: علاوهبر خواندن نمازهای یومیه و برگزاری همه مناسبتهای مذهبی و ملی، مهمترین هدف ما کار روی فضای مجازی است. با کمک اعضا در همه پلتفرمهای فضای مجازی، کانال و گروه تشکیل دادهایم و تلاش میکنیم اخبار را از منابع آگاه تهیه کنیم و آن را دراختیار مخاطبان قرار دهیم.
ازدیگر اقدامات این پایگاه بسیج، آموزش هوش مصنوعی و کار با فضای مجازی به علاقهمندان این حوزههاست. دباغ میگوید: در طول هفته، جلسات آنلاین آموزشی در این حوزه برگزار میشود و یک روز هم به صورت عملی در مسجد کلاس داریم.
مریم نهاوندیفریمان، فرمانده پایگاه بسیج خواهران نجمه است. او هفدهسالی میشود که در این محدوده سکونت دارد و با خواسته و نیاز بانوان اینجا کاملا آشناست. پایگاه بسیج بانوان مسجد هم در همه مناسبتهای ملی و مذهبی برای گروههای مختلف سنی برنامه دارد. برگزاری کلاسهای آموزشی در حوزه خانواده و جلسات قرآن و همچنین برپایی اردوهای مختلف سیاحتی و زیارتی از دیگر اقدامات پایگاه بانوان است. اما این پایگاه، بیشتر به خاطر فعالیتهای خیرخواهانهاش شناخته میشود.
مریمخانم میگوید: با کمک خانمها هرسال در مناسبتهای مختلف، بستههای معیشتی تهیه و بین خانوادههای محروم که شناسایی کردهایم، توزیع میکنیم.
تهیه جهیزیه و سیسمونی ازجمله اقدامات این پایگاه فعال است که سیصد عضو دارد و حدود پنجاهنفر از آنها در اکثر فعالیتهای اجتماعی، فرهنگی و مذهبی پای کارند.
* این گزارش شنبه ۲۷ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در شماره ۶۰۳ شهرآرامحله منطقه ۱ و ۲ چاپ شده است.