
مرحوم پدرش نانوا بود و اواخر دهه۶۰ ازطرف اتحادیه نانواها به او پیشنهاد داده بودند در یکی از سهمحله مدنظرشان نانوایی راهاندازی کند؛ بولوار سجاد، سهراه کوکا و انتهای بولوار امامت که به شهرک شهیدهاشمینژاد معروف بود، اما هنوز ساکنانش به شمار انگشتان یک دست نمیرسیدند.
پدر، بنا به سلیقه و اعتقاد خودش، محلهای را که نام یکی از انقلابیون روی آن بود، برای احداث نانوایی انتخاب کرد و بعد از آن، سوخت تنها نانوایی محله را با گازوئیل و آبش را از تانکری که در باغ آستان قدس و درصد قدمی نانوایی بود، تأمین میکرد.
محسن محمدزاده که چندسالی کنار دست پدر در نانوایی پاچالداری کرده است، خاطرات بسیاری از این محله و مردمش دارد. این نانوایی هنوز در خیابان امامت ۷۰ فعال است و نام این محله آزادشهر است.
نانوایی سنگک پدرم اولین نانوایی شهرک بود. من همه ایام هفته مستقیم از مدرسه به در مغازه میآمدم تا پای پاچال بایستم. آن زمان یکشنبهها را خیلی دوست داشتم؛ چون روز تعطیلی نانوایی بود.
در دهه۶۰ و ۷۰ سرگرمی و بازی این همه تنوع نداشت. هفتهای یکبار با دوچرخه از خانه تا پارک ملت رکاب میزدم. آن زمان پنجشنبهها سیرکی در پارک برنامه داشت. گاهی با بچههای محله قرار میگذاشتیم پول توجیبیها را جمع کنیم برای رفتن به سیرک و سر رمزگشایی و فهمیدن ترفندها.
زمین خالی وسط باغ امامت ۷۰ یک منبع آب بزرگ داشت. هرچندوقت یک بار از چاهی که داخل باغ حفاری شده بود، آب را با پمپ به درون منبع هدایت میکردند. خاطرم هست تابستانها که مصرف آب زیاد بود، همیشه دعوای آب برپا بود.
علیآقا محمدزاده، ساکن قدیمی و همسایه روبهرویی نانوایی ما در محله آزادشهر است. ایشان ماشین سنگینی خریده و به دل جاده میزند و کمتر در مشهد است. هر وقت که سفر نباشد، سری به من میزند و خاطرات قدیم را با هم مرور میکنیم.
زمینهای اینجا آستانهای است و سرسبزی اینجا تا یکیدو دهه قبل به خاطر درختهایش بود. در باغی که منبع آب بود، چند درخت بزرگ توت کاشته شده بود که الان هم هست. آقاموسی نگهبان باغ، تابستان که میشد، همسایهها را به توتخوردن دعوت میکرد.
آخر بولوار جلال آل احمد، یکی دیگر از باغهای آستانه است. اسمش باغ بود؛ اما درخت مثمری نداشت. یک دیوار کاهگلی کوتاه داشت که آن طرفش دیده میشد. پشت دیوار یک سیلگاه بود که موقع گرمی هوا جوانترها برای آبتنی به آنجا میرفتند.
* این گزارش پنجشنبه ۱۱ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در شماره ۵۹۱ شهرآرامحله منطقه ۱۱ و ۱۲ چاپ شده است.