کد خبر: ۱۱۷۳۵
۰۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۱۵:۰۰
جهاد تربیتی روحانی محله پورسینا

جهاد تربیتی روحانی محله پورسینا

حجت‌الاسلام حامد خاکپور، روحانی جوان محله پورسینا بیش از ۱۰ سال از وقتش را صرف تکامل علمی و اخلاق بچه‌های محله کرده است.

وقتی که از تاثیر کار فرهنگی در جامعه آگاه باشی و خودت نیز بتوانی از این ابزار برای پیشبرد اهدافت استفاده‌کنی، برایت فرقی نمی‌کند در چه جایگاه و موقعیتی قرار داری. خانه، مدرسه، خیابان، مسجد، مغازه و خلاصه در هر جایی که مشغول باشی، هر مکان و موقعیتی برای تو به سنگر کار فرهنگی بدل می‌شود و تو را دست به‌کار می‌کند.

یکی از شهروندان منطقه ۶ نیز مسجد را برای خود سنگری کرده و از چندسال گذشته تاکنون، کار مهم تربیت را براساس سه میم تربیت یعنی «منزل»، «مدرسه» و «مسجد» در آن به انجام می‌رساند.

حجت‌الاسلام حامد خاکپور، روحانی سی‌ساله و فعال محله پورسیناست که با کار سیزده‌ساله مطالعاتی و علمی، امروز موفق به اجرای طرح تربیتی «آسمانی‌ها» برای کودکان سوم و چهارم دبستان شده است؛ طرحی ده‌ساله که اخلاق، درس، ورزش و مهارت، محور‌های آن است. در این طرح که از سه‌سال پیش در مسجد حضرت فاطمه‌الزهرا (س) خیابان پورسینای‌۱۷ اجرا شده، حتی برای ازدواج افراد در هجده‌سالگی، برنامه‌ریزی و نحوه کسب درآمد آنها نیز تا این سن مشخص شده است.

کودکان در این طرح تربیتی درس می‌خوانند، اخلاق می‌آموزند، ورزشکار می‌شوند و مهارت یاد می‌گیرند و در‌نهایت بعد‌از یک دهه آموختن، نام «مربی تربیتی» می‌نشیند پشت نامشان و می‌توانند با همین عنوان در‌کنار مشاغل دیگرشان، در مجموعه‌های مختلف نیز به امور تربیتی بپردازند.

اطلاع‌یافتن شهرآرامحله از اینکه یکی از روحانیون منطقه در مسجد، مدرسه دیگری ایجاد کرده و مشغول کار فرهنگی و تربیتی است، ما را بر آن داشت تا به‌سراغ صاحب این ایده برویم و با وی گفت‌و‌گو کنیم. آنچه می‌خوانید، روایتی از این طرح تربیتی است که امروز ۹۰‌دانش‌آموز در آن به آموزش مشغولند.

 

جهاد تربیتی برای بچه‌های مشهدی

 

آنچه در تصویر اول پیدا می‌‌کنیم

داستان ورود حامد خاکپور به کار فرهنگی، برمی‌گردد به زمانی‌که او ۱۷ سال بیشتر نداشت. آن زمان با فضای تربیتی مسجد آشنا و همین شده بود دغدغه اصلی‌اش؛ دقیقا همان روز‌هایی که قرار بود کنکور بدهد. در آزمون کنکور شرکت می‎‌کند و در رشته نرم‎ افزار پذیرفته می‌‎شود، اما وقتی پا می‌گذارد در این رشته، حس می‌کند برای آن ساخته نشده؛ این می‌‎شود که با گرفتن فوق ‎دیپلم وارد حوزه شده و درس طلبگی می‌خواند و بعد‌از چند سال دوباره کنکور می‌‎دهد و این ‎بار در رشته کارشناسی علوم ‎قرآن و حدیث دانشگاه فردوسی مشهد پذیرفته می‌‎شود.

در مدت تحصیل، به‌صورت گروهی و به دعوت چندتن از دوستانش، فعالیت در طرح‌های تربیتی را آغاز می‌کند. ۱۰ سال در چند مسجد مشهد، طرحی را با همین موضوع اجرا می‌کنند. با اتمام زمان طرح، او از گروه جدا می‌شود و بعداز سه‌سال مطالعه و برطرف‌کردن ضعف‌های طرح قبلی، طرحی با عنوان «آسمانی‌ها» می‌نویسد؛ طرحی که سال ۹۳ برای اولین‌بار در یکی از مساجد منطقه ۶ اجرا می‌شود.

با آماده‌شدن این طرح، خاکپور دست می‎گذارد روی تربیت کودکان مناطق کم ‎برخوردار. چند مسجد را بررسی می‌کند و درنهایت طرح در مسجد حضرت فاطمه‌‎الزهرا (س) اجرایی می‌شود. امام ‎جماعت مسجد در این مسیر، او را همراهی کرده و هیئت‌امنا نیز با موافقت خود، مسیر را هموارتر می‌کنند. فضای مناسب و همچنین نزدیکی چند‌دبستان پسرانه به این مسجد، از دیگر عواملی است که به بهتر اجرا  ‌شدن طرح کمک شایانی می‌کند.

او حالا با همکاری حجت‌‎الاسلام حسن باغ‎گلی از دوستانش، سه‌سالی است که کار‌های اجرایی طرح تربیتی آسمانی‌ها را در این مسجد پیش برده‌اند و تعداد افراد مجموعه‌‎شان را به ۹۰ دانش‌آموز رسانده‌اند.

در این طرح، ابتدا دانش‌آموزان از مدارس مختلف انتخاب می‌شوند؛ دو ویژگی اخلاق‌مداری و هوش، ملاک این انتخاب است. بعد‌از آن، جلسه‌‎ای با خانواده بچه‌‎ها گذاشته و شرایط کار گفته ‎می‌‎شود که درصورت موافقت، فرزندشان وارد بخش اول دوره یعنی تست یک ‎ماهه می‌‎شود.

وقتی که دانش‌آموز این مرحله را نیز با موفقیت سپری کرد، در گروه اصلی «آسمانی‌ها» قرار ‎می‌گیرد.

در این برنامه، بچه‌های نه و ده‌ساله انتخاب می‌شوند و در بازه زمانی ده‌ساله تربیت شده و در‌نهایت به مربی‌‌هایی متخصص در حوزه تربیت کودک تبدیل می‌‎شوند؛ افرادی که هم تحصیل کرده‌‎اند، هم ورزشکارند و هم مهارت دارند.

 

جهاد تربیتی برای بچه‌های مشهدی

 

از دبستان تا دانشگاه

اجرای طرح تربیتی آسمانی‌ها در مسجد حضرت فاطمه‌‎الزهرا (س) چهار بخش را شامل می‌شود. خاکپور در توضیح آن می‌‎گوید: این طرح شامل حلقه‌‎های اخلاق، درس، ورزش و مهارت است که براساس آن، بچه‌‎ها از دبستان تا دانشگاه تربیت می‌‎شوند.

در مرحله اول یعنی در تست یک‎ ماهه هوش، علاقه و دغدغه خانواده در تربیت و نظم کودک سنجیده می‌‎شود. بعد بچه‎‌ها متناسب‌با سنشان به حلقه‌‎های پانزده‌نفره تقسیم شده و برای آموزش دست‌کم چهارجلسه دوساعته در هفته در مسجد حاضر ‌‎شوند. سه‌جلسه داخل مسجد و یک جلسه که مختص روز‌های جمعه است، در فضای آزاد همچون کوه، حرم، بهشت رضا (ع) برگزار می‎شود.

در مراوده با بچه‌‌ها محدودیت‌هایی ایجاد کرده‌ایم تا نتیجه بهتری بگیریم

 

آشپز باید یکی باشد

ویژگی بسیار مهم طرح تربیتی آسمانی‎ها، محدودیت‎هایی است که برای دانش‎آموزان در‌نظر گرفته ‎شده ‎است؛ با این شعار که «انسان در سختی رشد می‎کند.»

خاکپور توضیح می‎دهد: ما معتقدیم برای تربیت باید مثال معروف «آشپز که دوتا شود آش یا شور می‌شود یا بی‌نمک» را باید رعایت کرد؛ به‌همین‌دلیل آشپز را یکی قرار داده‌ایم. با خانواده‌ها هم محدودیت‎ و رعایت آن‎ها را شرط کرده‎ایم و گفته‌ایم که خودمان همه نیاز‌ها را تامین می‌کنیم؛ چون نمی‌‎خواهیم در تربیت بچه، جز مسجد و خانواده، فردی یا نهاد دیگری دخیل باشد.

او ادامه می‌‎دهد: این شرایط شامل ممانعت‌از رفتن به کلاس‌‎های ورزشی، کمک درسی، مکالمه زبان و حتی کانون‌‎های فرهنگی و سایر مساجد است. البته اگر محدودیتی ایجاد کرده‌ایم، از طرف دیگر، پاسخ‌گوی همه نیاز بچه‌ها در مجموعه خودمان هستیم.

 

آموزش اخلاق با بازی و مسابقه

در این مجموعه مربی‌های بسیاری فعالیت می‌‎کنند. داشتن اخلاق خوب و سابقه درخشان در‌زمینه فعالیت‌های فرهنگی، از ویژگی‌های این مربیان است.

پس‌از اینکه دانش‌‎آموزان وارد دوره تربیتی مسجد می‌‎شوند، در سه‌حلقه ۴۰ دقیقه‌‎ای شرکت می‌کنند. ۴۰ دقیقه اول اخلاق، ۴۰ دقیقه دوم درس و ۴۰ دقیقه سوم ورزش است. در بخش اخلاق که تدریس آن را خاکپور و دوستش برعهده دارند، ازطریق بازی، مسابقه، داستان ‎خوانی و‌... به زبان کودکانه روی اخلاق آن‎ها کار می‌‎شود؛ این مرحله در‌واقع زندگی با خود بچه‌هاست.

بیشتر موضوعات اخلاقی هم شامل مواردی است که والدین در جلسه ماهیانه با مسئولان به‌عنوان نمونه‌هایی که در خانه دیده‌‎اند، بازگو می‌کنند. در بخش دوم که شامل درس می‎شود، مربی ها تاجایی‌که ممکن است، براساس کتاب‎های درسی هرپایه، به وضع درسی بچه‌ها می‌رسند تا دانش‎آموزان با پایه قوی تحصیلی رشد کنند.

آن‌طورکه خاکپور توضیح می‎دهد، مربیان، موضوعات درسی را با دقت به بچه‌ها آموزش می‌دهند و مشکلات درسی‌شان را برطرف می‌کنند و بعد از آن هم از آنها امتحان گرفته می‌شود. همچنین با همکاری یکی از مجموعه‎های فعال در حوزه کمک‌درسی، بسته‌‎هایی آموزشی برای این دانش‎آموزان به‌تفکیک هر پایه تهیه شده ‎است.

با پایان آموزش این بسته‌ها و آماده‌شدن نمرات، کارنامه‌های یک‎ماهه درسی به والدین داده می‎شود که نمرات، میزان رشد و ضعف دانش‌آموزان را نشان می‎دهد.

در طرح یادشده، تابستان هر سال درس‎های عربی، انگلیسی و ریاضی دانش‌‎آموزان برای سال‎ بعد، یک‎بار مرور می‎شود تا دانش‌آموزان با آنچه قرار است بخوانند، آشنایی کامل داشته ‎باشد.

 

جهاد تربیتی برای بچه‌های مشهدی

 

ورزش به‌همراه بازی‌های بچگانه

یکی از قوت‌های این طرح در برنامه‌‎های ورزشی خلاصه می‎شود. در این بخش، بچه‎ها به‌صورت عمومی و تخصصی ورزش می‎کنند.

طبق توضیحات حامد خاکپور در بخش ورزش، دانش‌آموزان به بازی‌های کودکانه و محلی همچون وسطی، گرگم به هوا و... می‌پردازند. در بخش تخصصی هم رشته‌های کوه‎پیمایی، رزمی و دفاع شخصی کار می‎شود. همچنین به‌صورت جدی به والیبال و پینگ‌پنگ پرداخته می‎شود.

به‌گفته او ورزش، نکات تربیتی بسیاری همچون ایثار، صداقت و کار جمعی را به دانش‌آموز آموزش می‌دهد و همچنین نشاط و شادابی آنها را زیاد می‌کند.

 

آموزش ۳۰ مهارت عملی

حامد خاکپور روی این ویژگی طرح تربیتی تاکید می‌کند که دانش‎آموزان در آن هم تربیت می‎شوند و هم کار یاد می‎گیرند. او توضیح می‌دهد: ما اینجا مهارت‎هایی به بچه‎ها می‎آموزیم که در آینده و هنگام مربیگری به کارشان بیاید و هم اینکه بتوانند مستقل  کار کنند.

کار با کامپیوتر، تولید نرم‎افزار، طراحی سایت، تولید کلیپ و بازی، آموزش مکالمه زبان، امداد و نجات، خطاطی، نویسندگی و موارد مشابه، ازجمله این مهارت‌هاست.

 

برنامه‌ریزی برای ازدواج

ما همه نیاز بچه‎ها را در طرح پاسخ می‎دهیم. این چیزی است که خاکپور بار‌ها در طول مصاحبه می‎گوید و بعد هم حرف از ازدواج بچه‎هایش به میان می‎آورد: در مجموعه تربیتی‌مان حتی برای ازدواج بچه‌ها برنامه داریم. بر همین اساس، طوری آن‎ها را تربیت و آماده می‌کنیم که در هجده‌سالگی بتوانند ازدواج کنند؛ چراکه معتقدیم باتوجه‌به آسیب‌های فعلی جامعه باید ازدواج زودتر شکل بگیرد. جالب است بدانید که خاکپور قصد دارد در آینده، شعبه‌‍ های دیگری برای اجرای طرحش در سطح مشهد راه‌اندازی کند.

 

شهریه تا ۵۰ هزار تومان

خاکپور در اجرای طرح تربیتی‌اش نه‌تنها به مربی‎هایش حقوق می‎دهد، که حتی به دانش‎آموزان قدیمی‌تر مثلا در پایه هشتم، مبالغی را به‌عنوان هزینه کمک‌درسی پرداخت می‌کند.

البته هر دانش‌‎آموزی بعد‌از قرارگرفتن در مجموعه باید ماهیانه شهریه‌‎ای پرداخت کند که مبلغ ثابت ۲۵ هزار تومان است و به ۴۰ تا ۵۰ هزارتومان می‎رسد. به گفته وی از‌آنجا‌که خانواده‌ها تاثیر کار تربیتی را دیده‌‎اند، شهریه را پرداخت می‎کنند.

حرف از مشکلات که به میان می‌‎آید، خاکپور از فضای کار سخن می‎گوید و اینکه به‌دلیل نبود بودجه، طبقه چهارم مسجد ساخته نشده است و اینکه اگر تا سال آینده نتوانند مکانی آماده کنند، در سال تحصیلی ۹۶ دانش‌آموزی جذب نخواهند کرد.

 

انگیزه کافی، کلید موفقیت

حامد خاکپور، مسئول اجرای طرح با گذشت سه‌سال از اجرای طرح و باقی‌ماندن حدود هفت‌سال از برنامه، طرح را موفقیت‌آمیز می‎خواند؛ زیرا تاکنون بسیاری از دانش‌آموزان همراه طرح مانده‌اند. او می‎گوید: اینکه طرح ما به‌معنای واقعی کلمه «مرد» می‎سازد، افتخار ماست و انگیزه‎ای برای ادامه کار.

حجت‌الاسلام حامد خاکپور، تابستان امسال، عنوان «سرگروه برتر» حلقه کودک جشنواره صالحین سپاه را در استان به دست آورد.

 

*این گزارش دوشنبه، ۲۷ دی ۱۳۹۵ در شهرآرامحله منطقه ۶ چاپ شده است.

ارسال نظر
آوا و نمــــــای شهر
03:44