بتول پرهیزگار| آقاجان خروسخوان هر سپیده که ا... اکبر موذن روی گلدستهها میاُفتاد آستین وضویش را بالا میزد و پای حوض کنار به کنارِ ردیف شمعدانیها مینشست.
بعد صدایش را قدِ بیدارکردن ما بچهها بلند میکرد و لابهلای چند ذکر که پشتش میانداخت، میگفت: «بیدار شوید که هنگامه تقسیم رزق و روزی است. بیداری برکت را زیاد میکند مخصوصا اگر با نماز صبح همراهش کنید.»
بعد بی که منتظر ما باشد راهی مسجد میشد تا نماز اول وقتش را پای منبر و گلدسته قامت ببندد.
بعدها هرچه بزرگتر شدیم، توی صدای بوق ماشین و ساختوسازهای امروزی کمتر حواسمان پرت صدای اذان میشد الّا همان دم صبحی که آقاجان عادتمان داده بود و بیدارباش میزد.
اینها توی سرگیجههایِ چشم دوختن به کاشی و تذهیبِ فیروزه مسجد امیرالمومنین(ع) محله دانشجو مشهد یادم میآید وقتی کربلایی حسن، خادم مسجد میگوید:«جزو معدود مسجدهایی هستیم که در را با اذان صبح باز کرده و هنوز به سنت قدیم نماز صبح را به جماعت برگزار میکنیم.»
خروسخوان سحر زمانیکه پنجرههای خاموش شهر یکییکی روشن میشوند و صدای اذان در کوچهپسکوچههای محله میپیچد، مردمی که برای نماز به مسجد میآیند با لبخند کربلایی حسن روبهرو میشوند.
اگرچه بیشتر مساجد در وقت اذان مغرب و عشا و نماز ظهر رونق دارند و معمولا حضور مردم در نماز جماعت صبح کمرنگتر است.
به همت امام جماعت این مکان از معدود مساجدی است که نماز صبح هم در آن باشکوه زیادی برگزار میشود و به قول کربلایی حسن و امام جماعت مسجد «بهطورمتوسط هر روز ۶۰ نفر برای نماز صبح در مسجد حاضر میشوند.»
اینجا قدمت زیادی ندارد و این را میتوانی بهراحتی از نمای آجری که با نقش و نگار تذهیب آراسته شده، درهای چوبی براق که به شکل هنرمندانهای منبتکاری و تزیین شده و معماری جدیدی که در ساختمان مسجد پیاده شده، فهمید.
صحبتهای حاج آقا حدادی خادم مسجد که تاسیس آن را مربوط به سال ۷۱ میداند نیز علاوه بر نمای مسجد شاهد دیگری برای جدید بودن ساختمان آن است.
سر حرف را که بازمیکنیم و از فعالیتهای فرهنگی مسجد میپرسیم، زاهدی امام جماعت مسجد درباره آن میگوید: برگزاری نماز جماعت در سه نوبت از برنامههای محوری و اصلی مسجد است.
اما برنامههای دیگر نیز در کنار نماز جماعت برگزار میشود مانند مراسم دعای کمیل در شبهای جمعه و دعای ندبه در صبح جمعه که البته با پذیرایی صبحانه همراه است.
وی میگوید: اهالی محله استقبال خوبی از این برنامهها دارند. علاوه بر این، برنامه ورزش صبحگاهی همراه با امام جماعت که بعد از نماز صبح و قرائت قرآن در این مسجد انجام میشود از دیگر فعالیتهای این مکان مقدس است.
اما به گفته امام جماعت یکی از ویژهبرنامههای این مسجد برگزاری کلاسهای تفسیر نهجالبلاغه در روزهای پنجشنبه است.
حجتالاسلام زاهدی ادامه میدهد: این کلاسها با هدف آشنایی اهالی بهویژه جوانان با سیره علوی برگزار میشود و تلاش میکنیم تا اهالی محله بیشتر با آموزههای امیرالمومنین(ع) که مسجد به نام ایشان مزین شده است، آشنا شوند.
وی توضیح میدهد: از آنجا که خطبهها و پندهای موجود در این کتاب گهربار کاربرد زیادی در زندگی فردی و اجتماعی افراد دارد با تهیه صد جلد نهجالبلاغه و توزیع آن بین شرکتکنندگان در این کلاسها، سعی کردهایم تا مردم با آموختن این آموزهها دستورهای حضرت را در زندگی خود به کار ببندند.
برگزاری حلقههای صالحین با دعوت از روحانیان جوان محله یکی دیگر از فعالیتهای مسجد بولوار معلم است. در کنار همه این برنامهها، برگزاری کلاسهای فرهنگی و آموزشی مختلف و همچنین اردوهای تفریحی از دیگر برنامههای مسجد امیرالمومنین(ع) است.
حجتالاسلام زاهدی عقیده دارد که جذب جوانان یکی از مهمترین رسالتهای امام جماعت و دیگر افرادی است که با مسجد در ارتباط هستند تا آنان با مسجد مانوس شوند.
وی میگوید: جوانی که اهل مسجد شود از آسیبهای اجتماعی زیادی در امان خواهد بود؛ چراکه رفتوآمد در مسجد و نشست و برخاست با بچههای مسجدی باعث میشود جوانان از روحیه مذهبی خوبی برخوردار شوند و این در ساختار شخصیتی آنها تاثیر زیادی دارد.
وی با اشاره به اینکه امروز مسجد باید مانند سنگری در مقابل تهاجم فرهنگی عمل کند، میگوید: بصیرتبخشی به جوانان برای مسائل سیاسی روز یکی از رسالتهای مسجد است و مسجد با آگاهیدادن به جوانان در این زمینهها میتواند سد محکمی در برابر تهاجم فرهنگی باشد.
جذب جوانان یکی از مهمترین رسالتهای امام جماعت و دیگر افرادی است که با مسجد در ارتباط هستند
امام جماعت مسجد با اشاره به نمایشگاههای ماشین در همسایگی مسجد عنوان میکند که این مغازهها باعث ایجاد مشکلات ترافیکی برای اهالی محل و مسجدیها شده است.
یکی دیگر از مشکلات این مسجد فضای کم آن است که پاسخگوی نیاز محله نیست.
حجتالاسلام زاهدی میگوید: هرچند این مسجد قدمت زیادی ندارد ولی با توجه به رشد سریع جمعیت در این منطقه از شهر، در زمان اجرای مراسم مذهبی مخصوصا در ایام محرم و صفر با کمبود فضا مواجه میشویم.
به همین دلیل با رایزنیهایی که انجام شده قرار است حیاط مسجد را هم به ساختمان اضافه کنیم و برای اجرای طرح توسعه مسجد به کمکهای مردمی و همچنین حمایت مسئولان نیازداریم.
حجتالاسلام زاهدی در پایان میگوید: از آنجا که مردم به این مکان مقدس احساس تعلق دارند در این طرح مشارکت خوبی خواهند داشت اما از شهرداری و دیگر ارگانهای مربوط هم تقاضا داریم تا در طرح توسعه مسجد با ما همکاری داشته باشند.
* این گزارش پنج شنبه، یک اسفند در شماره ۸۹ شهرآرامحله منطقه ۱۱ چاپ شده است.