ماجرا به سال ۱۳۹۵ برمیگردد، روزی که محمدحسن وزیریفرد در جلسه هیئتامنای مسجد امامخمینی (ره) محله کوشش، ایده اولیه برگزاری مسابقه برای نوجوانان را مطرح کرد تا در مساجد شهر برگزار شود.
با پذیرفتن پیشنهاد او اولین دوره مسابقات «نوجوانان برتر» با حضور سه مسجد برگزار شد که سهتیم پنجنفره را شامل میشد. از سال دوم، مجریان این ایده، سه رکن اصلی تحصیل، تذهیب و ورزش را در اجرای مسابقات مدنظر قرار دادند.
آنها توانستند گامهای بلندی برای جذب نوجوانان مساجد و مجموعههای فرهنگی بردارند. کار تا جایی پیش رفته است که امسال هفتمین دوره مسابقات «نوجوانان برتر» با حضور نودمسجد و مجموعه فرهنگیتربیتی و بیشاز ۲هزار شرکتکننده برگزار و از فردا در شهر آغاز میشود.
در مسابقات نوجوانان برتر، هر مسجد یا مجموعه فرهنگیتربیتی با یک یا چند تیم و نام مشخص، شرکت میکند. مجریان طرح در سال دوم تصمیم گرفتند بهجای پرداختن به یک فعالیت ورزشی یا بازی گروهی، رشد و تعالی شخصیتی مخاطب نوجوان را در صدر برنامههای خود درنظر بگیرند.
محمدحسن وزیریفرد؛ مسئول برگزاری مسابقات نوجوانان برتر
هدف اصلی ما از برگزاری مسابقه نوجوانان برتر، همکاری، همافزایی و برقراری ارتباط بین مساجد بود. ازطرفی میخواستیم نوجوانان ازطریق برنامههای فرهنگی به مساجد و هیئتها جذب شوند تا انتقال آموزههای دینی و تربیتی به این صورت صورت گیرد.
مسابقات در سال دوم با ششگروه (حضور ششمسجد) برگزار شد و در حوزه تهذیب، پرداختن به قرآن را مدنظر قرار دادیم. درزمینه تحصیل به روش تدریس ریاضیات با عنوان «معلم شو» پرداختیم و در حوزه ورزش، مسابقات فوتسال برگزار کردیم تا مخاطب ما که از چهارم دبستان تا پایان مقطع متوسطه دوم است در این مسابقات شرکت کند.
جذب مساجد برای حضور در این مسابقه ابتدا ازطریق تبلیغات چهرهبهچهره بود و توانستیم گامهای خوبی در این مسیر برداریم، بهطوریکه علاوهبر مساجد، مجموعههای تربیتمحور دانشآموزی مانند مدارس مذهبی و مراکز فرهنگی، خواهان حضور در مسابقه شدند. همچنین مجموعههای آستان قدس رضوی و شهرداری برای برگزاری بهتر مسابقات با دراختیارقراردادن سالن ورزشی پای کار آمدند.
از سال سوم مساجد، مدارس و مراکز فرهنگی با یک یا چند تیم میتوانستند در مسابقات شرکت کنند. استقبال از برگزاری مسابقه به حدی رسید که دایره حضور مجموعههای فرهنگیتربیتی هرسال بیشتر و بیشتر میشد، بهطوریکه پراکندگی برگزاری مسابقات به سطح شهر رسید.
موضوعات مسابقه نیز هر سال گستردهتر میشد و در دوره چهارم مسابقات در سال۱۴۰۰ در ۱۰زمینه همچون «معلم شو» ریاضی یا علوم (بهصورت انتخابی)، قرآن، مداحی، سخنرانی، تئاتر، رسانه، فوتسال و تیراندازی برگزار شد.
یکی از اهداف اصلی ما برای برگزاری مسابقات به شکل تیمی این بود که نوجوانان ارتباطات و تعاملات اجتماعی را بیاموزند؛ بنابراین هر تیم باید در سیزدهرشته پسران یا ۹رشته بانوان عضو جذب کند تا بتواند در مسابقه شرکت کند. همچنین یک نفر بهعنوان مربی تیم از طرف مجموعه فرهنگیمذهبی به ما معرفی شود.
یکی از نقاط قوت مسابقات نوجوانان برتر این است که بهجای تمرکز در برگزاری مسابقات در یک مسجد، هر مسجد به فراخور امکاناتی که میتواند فراهم کند، اجرای یکی از این مسابقات را برعهده میگیرد.
هفتمین دوره مسابقات از روز چهارشنبه ۱۶آبان در رشته مداحی آغاز میشود. در این دوره ۱۲۰تیم از نود مسجد، مراکز فرهنگی، مدارس مذهبی و... حضور دارند که در بازه زمانی یکماهونیم با یکدیگر به رقابت میپردازند.
رشتههای متنوع و مختلفی برای هفتمین دوره درنظر گرفته شده است که شامل روایتگری، سازه چوبی، کتابخوانی، سرودن شعر، بازیگری، فوتسال، والیبال، تلاوت قرآن، مداحی، تنیس، تیراندازی و شنا میشود.
جوایز مسابقات برای سه تیم اول است که با کمک خیران تهیه میشود و علاوهبر جایزه گروهی به نفر اول هر رشته نیز هدیهای اهدا میگردد.
خوشبختانه تلاشهای ما در این مدت برای جذب نوجوانان و ارتباط آنها با مجموعههای تربیتی و مساجد مفید بوده است، بهطوریکه در اردوی تفریحی بیلدر ۶۵۰دانشآموز از مساجد مختلف شهر حضور داشتند.
سمانه حیدری؛ مسئول برگزاری مسابقات واحد دختران
باتوجهبه اینکه جای خالی دختران در مسابقات نوجوانان برتر احساس میشد، در سال۱۴۰۱ مسابقات با حضور ششتیم برگزار شد. امسال بنا بود برای دختران نیز مسابقات بهشکل ویژه و خاصی برگزار شود و متمایز از پسران نباشد؛ بنابراین با ارتباطی که با مدارس و مراکز فرهنگی برقرار شد، امسال چهلتیم برای حضور در مسابقات ثبتنام کردند تا مجموع تیمهای شرکتکننده در مسابقات به ۱۲۰ تا برسد.
امسال دومین دوره مسابقات برای دختران در رشتههای حفظ قرآن، دوومیدانی، بدمینتون، روایتگری، والیبال، بازیهای فکری و حرکتی با عنوان «قهرمان شو» و آمادگی جسمانی با عنوان «قوی شو» و... برگزار میشود.
هدف اصلی ما این بود که با شناسایی توانمندی مجموعههای فرهنگی، مساجد و مدارس از این ظرفیتها برای ارتقای دانشآموزان استفاده کنیم؛ همچنین همدلی و ارتباط خوبی بین این مراکز به وجود آوریم تا بتوانند از ظرفیتهای یکدیگر برای برگزاری برنامههای متنوع استفاده کنند. بهعنوان مثال برخی از این مجموعهها در حوزه مجریگری، آموزش میدهند و نیروهای خوبی تربیت کردهاند.
درنظر داریم برای سالهای آینده، رشتههای مسابقات دختران با علاقه آنها همخوانی بیشتری داشته باشد و با برگزاری مستمر و هرساله، افراد بیشتری را جذب کنیم.
محسن البرز؛ مربی تیم مسجد چهاردهمعصوم (ع)
ازطریق فضای مجازی با مسابقات نوجوانان برتر آشنا شدیم. باتوجهبه اینکه مسجد چهاردهمعصوم (ع) با اجرای برنامههای متنوع، گامهای خوبی در مسیر تربیت نوجوانان برداشته است، در این مسابقه شرکت کردیم و توانستیم سال گذشته، مقام اول مشهد را کسب کنیم.
دلیل اصلی حضور ما در این مسابقات، همافزایی و تقویت روحیه همکاری و اتحاد بین بچهها بود. امسال نیز دو تیم در رده سنی دبستان و دبیرستان تشکیل دادهایم که به ترتیب با نام شهید حسین مجردباجگیران و شهیدسیدجعفر هاشمیمهنه در مسابقات حضور خواهند داشت.
همچنین باتوجهبه تواناییهای مسجد، میزبان برگزاری مسابقه «سازنده شو» هستیم که ساخت سازههای مختلف در مسجد چهاردهمعصوم (ع) است.
امسال بسیاری از نوجوانان که سابقه حضور در مسابقات سال گذشته را داشتند، بهصورت جدی از ما سؤال میکردند که مسابقه چه زمانی برگزار میشود. به نظرم این پرس وجو و علاقه نشان میدهد که مسابقه مسیر درست خود را طی میکند.
مرتضی حدادیان؛ مربی مسابقات
سال دوم برگزاری مسابقات نوجوانان برتر بود که ازطریق مدرسه «حیات طیبه» در رشته فوتسال شرکت کردم. آن زمان تعداد تیمهایی که شرکت کرده بودند، بسیار کم بود و من که بازیام خوب بود، همان سال با هجدهگل، عنوان آقای گل مسابقات را کسب کردم.
سال بعد وارد حوزه علمیه شدم و ازآنجاکه مسابقات آن موقع فقط تا مقطع اول متوسطه را پوشش میداد، نتوانستم در آن شرکت کنم. دو سال بعد با عنوان مربی همراه کلاس هفتمیهای مسجد پنجتن (ع) در مسابقات نوجوانان برتر شرکت کردیم.
بهنظرم ویژگی بارز و مشخص مسابقه این است که با برگزاری هریک از رشتهها در یکی از مساجد یا مدارس، شرایط ارتباط نوجوانان با سایر محیطهای مذهبی را فراهم میکند و این موضوع سبب ارتباط بچهها با یکدیگر و تعامل، همدلی و همفکری بین آنها و مربیان میشود. ازطرفی تأثیر کار گروهی از کار فردی بسیار بیشتر است و نتایج مثبتی بههمراه دارد.
محمدناصر ناصرپور؛ عضو تیم اجرایی
کلاس هشتم بودم که ازطریق مدرسه «حیات طیبه» باخبر شدم مسابقات نوجوانان برتر برگزار میشود. دوره چهارم مسابقات بود و ازآنجاکه علاقه زیادی به شرکت در رشته بازیگری، فوتسال و رسانه داشتم، برای هر سه رشته عضو تیم شدم.
بعداز پایان مسابقات تازه فهمیدم که استعدادم در بخش رسانه است و اگر تلاش کنم میتوانم در این زمینه موفق باشم. دو سال در مسابقه شرکت کردم و با شناخت استعداد و علاقهام، سال گذشته در دانشگاه، رشته انیمیشن را انتخاب کردم.
دوسالی میشود که بهدلیل شرط رده سنی نمیتوانم در مسابقه شرکت کنم ولی بهخاطر ارتباط خوبی که ازطریق همین مسابقات با مسجد امامخمینی (ره) برقرار کردم، امسال یکی از نیروهای اجرایی برای برگزاری مسابقه هستم. مسابقه درزمینه رفاقت و رقابت بین بچهها محیط صمیمانه و خوبی به وجود آورد و خودمان داوطلب حضور در مسجد شدیم.
محمدرضا بهروان؛ شرکتکننده
سال گذشته ازطریق معلم ریاضی مدرسه فهمیدم که مسابقه نوجوانان برتر برگزار میشود. اول تصورم این بود که مسابقه در حوزههای قرآن و مداحی است. چندسالی است که بهدلیل علاقهام به ورزش در باشگاه فوتسال بازی میکنم. وقتی فهمیدم مسابقه رشته فوتسال هم برپا میشود، با چندنفر از دوستان مدرسهام و باشگاه صحبت کردم که تیمی تشکیل دهیم و در این مسابقه شرکت کنیم.
مسابقه را دوست دارم. به نظرم رقابت باعث میشود ضعفهای خود را بفهمیم و بیشتر تلاش کنیم. بعداز پایان مسابقات بهدلیل ارتباطی که با مسجد گرفتم، رفتوآمدم بیشتر شد. الان برای شرکت در نماز جماعت بیشتر از گذشته به مسجد میآیم. عضو هیئت نوجوانان مسجد شدهام و از خدمت در ماه محرم و صفر لذت میبرم.
امسال دوباره تیمی تشکیل دادیم و برای مسابقه فوتسال ثبتنام کردیم تا پرقدرتتر از سال گذشته ظاهر شویم و بتوانیم برای گروهمان امتیاز بیاوریم.
علیرضا نصیری؛ شرکتکننده
از مسجد پنجتن (ع) در محله شهیدبهشتی برای شرکت در رشتههای «کتابخوان شو» و «روایتگر شو» ثبتنام کردم. امسال سومین سالی است که در مسابقات نوجوانان برتر حضور دارم. سال گذشته علاوهبراین دو رشته در رشته «شناگر شو» هم شرکت کرده بودم.
علاقهام به کتاب بسیار زیاد است و اهل مطالعه هستم. چون مسابقه به صورت تیمی است، با یکی از دوستانم صحبت کردم تا همراه هم در مسابقه کتابخوان شو شرکت کنیم. در موضوع روایتگری نیز سال گذشته گفته شده بود فیلم مستندی از محله، مسجد یا هیئت تهیه کنیم که برای تیم ما بسیار جذاب بود؛ بنابراین امسال دوباره در این رشته نامنویسی کردیم.
قبلا هم رفتوآمدم به مسجد پنجتن (ع) زیاد بود، اما از وقتی در این مسابقه شرکت کردهام، دوستان جدیدی در مساجد دیگر پیدا کردهام و این دوستی سبب شده است در برنامههای مشترک هم شرکت کنیم؛ برای مثال در موکبی که زمان اعیاد برپاست، به کمک یکدیگر میرویم.
* این گزارش سهشنبه ۱۵ آبانماه ۱۴۰۳ در شماره ۵۸۸ شهرآرامحله منطقه ۷ و ۸ چاپ شده است.