خیلی سخت نیست وسط آسفالتهای یک خیابان و میان دیوارهای سیمانی یک کوچه، باغ میوه داشته باشی. کافی است «محمدعلی وکیلی» باشی تا وقتی تقدیر تو را از دامنه کوهها و سینه دشتهای کرمانشاه، میان ساختمانهای سیمانی و سنگی شهر میاندازد، هوای طبیعت از سرت نرود و آن را جلوی پای خانهات ایجاد کنی.
کافی است طبع طبیعت در تو گرم باشد تا با کاشتن حتی یک نهال، سهمی در ایجاد باغی بزرگ داشته باشی. باید سینهای پر از اکسیژن تازه بخواهی تا یکراسته از درختان و گلها و گیاهان در کوچهای که زندگی میکنی با تو نفس بکشد...
پرویناعتصامی ۴۱؛ کوچهای که ابتدایش چند بلوک سیمانی قرار دارد تا ورود هر نوع موجود آهنی در آن ممنوع باشد. آن طرف بلوکهای بتُنی مثل جنگلی سرسبز است؛ دهها درخت سربهفلک کشیده که شانهبهشانه هم ایستادهاند تا جادهای سبز را میان خانههای قدیمی این کوچه شکل دهند. گویی اینجا دوستی آدمها با طبیعت ثابت شده است.
سراغ کسی را میگیریم که ۵۰ سال پیش با ورودش به این محله تصمیم گرفت فضای سبزی را در مقابل خانهاش ایجاد کند. محمدعلی وکیلی که ۸۶ سال سن دارد، از روزگاری حرف میزند که مجبور میشود از کرمانشاه به مشهد نقلمکان کند.
او ساکن محله کوی پلیس میشود، محلهای که زود با آن انس میگیرد و مقابل خانهاش درختان بیشمار میوه و گیاهان مختلف میکارد تا به قول خودش بتواند حداقل نفسی تازه در این محل بکشد.
او که چهره خندانش لحظهای از لبخند خالی نمیماند، تعریف میکند: آن زمانها وقتی به مشهد آمدم و در این محله ساکن شدم، تصمیم گرفتم چند درخت مقابل در خانهام بکارم، چراکه علاقه شدیدی به طبیعت دارم؛ بهویژه که از طبیعت بکر کرمانشاه هم دور شده بودم. این موضوع را با چند همسایه دیگر، در میان گذاشتم و آنها نیز از این فکر استقبال کردند. برای همین هم با هم تصمیم گرفتیم نهال درختان میوه بکاریم.
سرتاسر کوچه پرویناعتصامی ۴۱ را که نگاه میکنی، درختان میوه سر به آسمان کشیده و میوههایشان را به حراج روی شاخهها گذاشتهاند، گردو، انگور، آلو و... در میان درختان میوه.
بوتههای گلهای رنگی نیز جلوهای دیگر به محله بخشیده است. اما شاخههای درخت انگوری را که، چون سقفی یک طرف پیادهرو را پوشاندهاند با آن خوشههای یاقوت سبز، تنها باید با چشم خود دید. صحنهای که نمیشود در دل یک محله مسکونی شهری تصور کرد!
وکیلی به فضای صمیمی محله هم اشاره میکند که بهخاطر این فضای سبز بین همسایهها به وجود آمده است و در این رابطه میگوید: این درختان، همسایهها را به هم نزدیک کرده است تا جاییکه خیلی وقتها همه را دور هم جمع میکند.
او همچنین به میوهچینی همسایهها اشاره میکند و میگوید: بیشتر اهالی میوههای خود را از همین درختان تأمین میکنند و گاهی دستهجمعی به میوهچینی میپردازیم که ارتباط میان اهالی کوچه را صمیمانهتر میکند.
اما همه درختان میوه یک طرف و درخت انگوری که توسط وکیلی از بالای پشتبام خانه کاشته و تا وسط خیابان کشیده شده و شاخههای انگورش را، چون یاقوتهای سبز و براق آویزان کرده، یک طرف.
او در اینباره میگوید: این انگورها قبل از هر چیز بابرکتند. همه آرزوی این کوچه را دارند.
دائمی یکی از همسایههای وکیلی و از افرادی که از ابتدا در این مسیر همراه او بوده است، میگوید: کوچه ما آنقدر زیبا و باطراوت است که هر کس از آن عبور میکند آرزو میکند کاش اینجا زندگی میکرد.
وکیلی که در بیان انگیزه اصلیاش از این کار سبز، از طراوت و شادابی در محل زندگیاش سخن میگوید، معتقد است: اگر هر کس مقابل خانه خودش فضای سبز ایجاد کند، محله را سبز میکند و در نهایت شهری سبز خواهیم داشت. او از شهرداری هم به خاطر آبیاری این فضای سبز مردمی تشکر میکند.
وکیلی که حالا با دخترش زندگی میکند و بازنشسته شده است، خود را در درمانگاه خیریه امامحسین (ع) مشغول کرده؛ اما قبل از رفتن به درمانگاه و بعد از آن وقتش را با درختان میگذراند. اما جالب است که او به جز علاقه به طبیعت، طبع شعرگفتن هم دارد.
او یک شعر در توصیف درخت نیز گفته است که تأکید میکند این شعر نظر واقعی او در رابطه با طبیعت است. اهالی میگویند هر روز ساعتها کنار درختان مینشیند و برایشان شعر میخواند یا با آنها حرف میزند. این یکی از شعرهای وکیلی است که معمولا برای درختانش میخواند:
ای جلوه حیات زمین و زمان درخت
و ای سایه تو بر همه راحترسان درخت
هستی تو از بهشت خداوند هدیهای
بر ما عطا نموده است خدای جهان، درخت
تو کامل زمین و بی تو زمین کل است
پیرایهاند یاسمن و ارغوان درخت
سرمایه حیات تراود ز برگ تو
گیرند بهره از نفست زندگان درخت
دست سخاوت تو بهر ما نهاده است
الوان میوه در سبد پرنیان درخت
شیرین شود ز شهد تو کام جوان و پیر
گردند بهرهور ز تو پیر و جوان درخت
بیجلوه تو روی زمین سوت و کور بود
شد باغ و بوستان ز تو رشک جهان درخت
آن دست بشکند که رساند تو را گزند
با ضربههای تیشه و زخم گران درخت
* این گزارش سهشنبه ۷ شهریورماه ۱۳۹۱ در صفحه ۴ شهرآرامحله منطقه ۷ چاپ شده است.