
شیرینی نخودیهای طاهره خانم به انگلستان صادر میشود
هر روز که از خواب بیدار میشویم روزمان را به نوعی شروع میکنیم. از خواب بیدار میشویم، ورزش میکنیم و به محل کار میرویم. در طول روز ممکن است اخبار و اطلاعات مختلفی را بشنویم، روز پر دردسری داشته باشیم یا برعکس روزی آرام و بدون دغدغه. به هر حال هر کسی به گونهای روز خود را شروع میکند.
در این میان هستند افرادی که روزهای خود را متنوعتر و شادتر شروع میکنند؛ روزهایی همیشه شیرین، روزهایی که هر اندازه هم سختی، دردسر، گرفتاری و... داشته باشند باز هم در نوع خودشان شیرین میمانند و بهاندازه شکری که سازنده در ساختن این روز به کار میبرد شیرین و شیرینتر میشوند.
بعد از اینکه روزی شیرین بدینگونه برای فرد ساخته شد هنگامی که محصول این روز شیرین به دست مشتری میرسد روز، شیرینتر هم میشود.طاهره برعرفان یکی از افرادی است که زندگیاش را هر روز به نوعی شیرین شروع میکند. او که اکنون شیرینیپز خانگی منتخب منطقه ماست و در چهارراه لشکر سکونت دارد مهمان امروز شهرآرامحله است.بیمقدمه به سراغ سوالهایی که در ذهنم وجود دارند، میروم.
از او میخواهم در ابتدا از خودش برایمان بیشتر بگوید. این چنین لب به سخن باز میکند: متولد سال ۱۳۴۴ در محله جنت مشهد هستم و از سال ۸۰ کار پخت شیرینی خانگی را آغاز کردم. کارگاه کوچکی هم دارم که در کنار منزل همیشه بوی انواع شیرینی از آن به مشام میرسد. از او میخواهم که گزارش امروز ما را هم شیرین کند و از خاطرات شیرینش و هر چه که میخواهد بگوید، او ادامه میدهد: کار پخت شیرینی با وجود لذت خاصی که دارد نیازمند دقت، صبر و حوصله زیادی است، اگر سازنده دقت، ظرافت و شکیبایی نداشته باشد هرگز نمیتواند شیرینیهای خانگی خوبی تولید و عرضه کند.
او که اکنون شیرینیپزی حرفهای است و حتی شیرینیهای خود را به بسیاری از شیرینیپزیهای بزرگ هم ارائه میدهد، میگوید: انتخاب یک شیرینی یا کیک از میان انواع کیکها و شیرینیها کار سختی است زیرا سلیقهها با یکدیگر متفاوت هستند، علاوه بر آن کیکها و شیرینیها مانند فرزندانم هستند هر کدام با یک ویژگی و یک خصوصیت.
او اضافه میکند: بهترین مشوق در کارم مادرم بوده و هست و من فکر میکنم که اگر امروز مشتریانی دارم که از کارم ابراز رضایت میکنند بهخاطر دعای خیر مادرم است. از او میپرسم روزانه چقدر شیرینی میپزد که میگوید: در روزها و اعیاد خاص و نوروز تا ۳۰ کیلو شیرینی نخودی هم درست میکنم. من فکر میکنم پختن هیچ مدلی از شیرینیها سخت نیست و اگر دید ما اینگونه باشد بدونشک کار هم سخت میشود.
در شیرینیهایم از مواد افزودنی استفاده نمیکنم
اما ویژگی بارز شیرینیهای این شیرینیپز خانگی در محله ما این است که هرگز در شیرینیهایش از مواد افزودنی استفاده نمیکند. خودش میگوید: همین موضوع راز ماندگاری و خوشمزگی شیرینی و کیکهای من است. از او میپرسم حتما از دستپخت خود هم زیاد میخورید؟ لبخندی بر لبانش نقش میبندد و میگوید: حکایت ما همان «کوزهگر از کوزه شکسته آب میخورد»، است. نه، معمولا شیرینهایم را کمتر میخورم.
شیرینیهایی که به خارج از کشور صادر شدهاند
این شیرینیپز نمونه منطقه ما که نفر اول پخت شیرینی و کیک در منطقه است ادامه میدهد: شیرینی نخودیهایم بهعنوان سوغات به کشورهای دیگر دنیا فرستاده میشود. شیرینی نخودیام به انگلستان رفته، باقلوای مخصوص هم به آمریکا و کانادا فرستاده شده است. من در کار پخت شیرینی بیشتر به دنبال تحقق شعار تولیدم نه درآمد.
شیرینی نخودیام به انگلستان رفته، باقلوای مخصوص هم به آمریکا و کانادا فرستاده شده است
پیشنهادات یک استادکار شیرینیپز
برعرفان براي شيرينيهاي نوروز امسال هم پيشنهاداتي ارائه میدهد تا شيرينيها خوشمزهتر از هميشه شوند، میگوید: با اينكه آرد شيرينيپزي معمولا آرد بسيار سفيد است اما به شما توصيه ميكنم از آرد كامل و سبوسدار استفاده كنيد ولي بدانيد كه شيريني ها كمي تيرهتر ميشوند. اين شيرينيها براي بچهها در هر سني، به خصوص بهعنوان ميانوعده به همراه شير يا يک ليوان آبميوه تازه بسيار مفيد هستند.
او ادامه میدهد: بهتر است به جای شکر، از قند رژیمی استفاده کنید تا میزان کالری شیرینی هایتان کاهش پیدا کند. به علاوه، میتوانید به عنوان شیرینکننده، از عسل طبیعی استفاده کنید. این استاد شیرینیپزی این را هم تاکید دارد که بهتر است به جای تخممرغ معمولی از تخممرغهایی که امگا ۳ دارند استفاده کنید تا به جای کلسترول، امگا ۳ موردنیاز بدنتان تامین شود و با خوردن شیرینیها، از خواص بینظیر اسیدهای چرب امگا ۳ بهره ببرید.
او اشارهای هم به تزیين شيرينيها دارد و در این رابطه میگوید: به جاي خامه از انواع ميوههاي تازه استفاده كنيد تا از اين طريق انواع ويتامين و پروتئين را نيز دريافت كنيد. اگر شيرينيهايتان از نوع خشک هستند مغزهايي نظير پسته، بادام و فندق از بهترين موادغذايي براي تزیين به حساب ميآيند به علاوه ميتوانيد از آنها در داخل شيرينيها نيز استفاده كنيد تا ارزش تغذيهاي آنها چندبرابر شود. از او میخواهم در مورد لذتهای کار شیرینیپزی و کیکپزی برایمان بگوید که اینطور بازگو میکند: وقتی یک نفرکیک و شیرنی مرا میخورد و میگوید که خوشمزه است تمام خستگی کار از تنم میرود.
یک درخواست
اما خانم برعرفان مانند همه زنان دیگری که مشاغل خانگی را به راهانداختهاند تنها یک درخواست دارد آن هم حمایت مسئولان. او نیز میگوید: وامهای خوداشتغالی باید پرداخت شود تا تولیدکنندگان داخلی اینگونه محصولات بدون پشتوانه مالی نباشند. وی در پایان میگوید: بسیار از حرفه و شغلم راضی هستم و قصد دارم در آینده به افراد علاقهمند آموزش شیرینیپزی بدهم زیرا شغل شیرینیپزی با وجود همه سختیهایش همیشه و در ذات خودش شیرین است.
*این گزارش سه شنبه، ۲۴ بهمن ۹۱ در شماره ۴۳ شهرآرامحله منطقه ۸ چاپ شده است.