کد خبر: ۱۱۰۳۷
۲۲ آذر ۱۴۰۳ - ۰۹:۳۷

ارتشی‌ها اولین ساکنان محله طالقانی بودند

محله طالقانی در گذشته جزو اراضی کشاورزی روستای «کلاته علی‌نقی» بود. از حدود سال ۵۵ این زمین‌ها به نظامیان ارتشی واگذار و شهرک‌سازی در آنها آغاز شد. اراضی این روستا اکنون به شهرک‌های طالقانی و بهارستان معروف شده است.

تاریخچه

محله طالقانی در گذشته جزو اراضی کشاورزی روستای «کلاته علی‌نقی» بود. از حدود سال ۵۵ این زمین‌ها به نظامیان ارتشی واگذار و شهرک‌سازی در آنها آغاز شد. اراضی این روستا اکنون به شهرک‌های طالقانی و بهارستان معروف شده است. بهارستان یکی از دو خیابان اصلی و قدیمی این محله است، آنچنان‌که تا همین چند سال قبل، محله با عنوان «بهارستان» نام‌گذاری شده بود، اما اکنون طالقانی نام دارد. 

از زمان ساخت و افتتاح بیمارستان تخصصی کودکان اکبر و بانک چشم درست روبه‌روی این خیابان، آدرس دادن برای اهالی راحت‌تر شده است. خانواده‌های کارکنان نیروی انتظامی و ارتش هنوز بخشی از ساکنان این خیابان را تشکیل می‌دهند. 

 

محله طالقانی؛ ارتشی‌ها اولین ساکنان محله بودند

 

بافت

محله طالقانی با نزدیک به ۱۳۱ هکتار وسعت، کمی بیشتر از ۱۰۶ هزار نفر جمعیت را در خود جای داده است. بیشتر ساکنان این محله ارتشی‌ها هستند و به همین خاطر بافت محله مذهبی و سنتی است. تراکم جمعیت این محله حدود ۸۱ نفر در هکتار است که از میانگین جمعیت شهرمشهد بیشتر است.

بافت مسکونی محله طالقانی ترکیبی از خانه‌های ویلایی و آپارتمان‌های یک طبقه تا شش طبقه است. مهمترین کاربری این محله، مسکونی و بعد از آن، اداری و انتظامی با ۲۲ درصد و آموزش عالی ۲۰ درصد فضای محله طالقانی را به خود اختصاص داده است.

وجود زمین‌های ورزشی شهرداری، راسته تجاری حاشیه فکوری، مسجد حسینی، پایگاه بسیج قدس، مدارس دولتی و دانشگاه منتظری باعث رفت و آمد و تعاملات اجتماعی گسترده در این محدوده شده است.

 

دسترسی

این محله از نظر دسترسی به خطوط قطارشهری و اتوبوسرانی از وضعیت خوبی برخوردار است، زیرا از جهت شمال غربی دسترسی به ایستگاه شهید کاوه خط دو قطار شهری و از میدان شهید جوان دسترسی به پایانه اتوبوسرانی شهید جوان برای شهروندان میسر است.

پراکندگی ایستگاه‌های اتوبوس در محله طالقانی به‌گونه‌ای است که میانگین زمان رسیدن به نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، یک دقیقه و ۱۶ ثانیه است که از وضعیت بسیاری از محلات مشهد بهتر است. 

پیرامون دسترسی به شریان‌های ارتباطی مانند بلوار کلانتری فکوری نماز و پیروزی از جمله ویژگی‌های این محله است که تردد را برای اهالی آسان کرده است. 

 

محله طالقانی؛ ارتشی‌ها اولین ساکنان محله بودند

 

امکانات فرهنگی و رفاهی

  • زائرسرای کارگران، فرماندهی یگان‌ویژه خراسان رضوی، مجتمع فرهنگی جهادکشاورزی، مرکز آموزش فنی و حرفه‌ای و موسسه مذهبی بی‌بی حکیمه خاتون از مراکز مهم در محدوده طالقانی به شمار می‌آید.
  • بوستان یاس در فکوری ۸۵ یکی از مکان‌های شاخص محله طالقانی محسوب می‌شود. میانگین زمان رسیدن به این بوستان، ۴ دقیقه و ۴۸ ثانیه است.
  • مسجد قدس، مسجد آل‌طه، مسجد دانشگاه شهیدمنتظری و هیئت ابالفضلی خسروجرد سبزوار از اماکن مذهبی مهم در این محله است. میانگین فاصله مکانی تا این مساجد، ۲۴۱ متر است که برای پیمودن این مسافت، حدود ۳ دقیقه زمان کافی است.
  • تنها یک مدرسه ابتدایی پسرانه در محله طالقانی وجود دارد.
  • محله طالقانی فاقد درمانگاه عمومی است و بنابراین برای دسترسی به نزدیکترین مرکز درمانی در اطراف این محله باید دست‌کم ۱۱ دقیقه زمان را پیش‌بینی کرد.
  • سالن ورزشی و زمین چمن دانشگاه شهیدمنتظری تنها مجموعه ورزشی در محدوده طالقانی است. وجود این امکانات در این محله، میانگین فاصله زمانی برای رسیدن به سالن ورزشی را به کمی بیشتر از ۷ دقیقه رسانده است. 

 

محله طالقانی؛ ارتشی‌ها اولین ساکنان محله بودند

 

حدود جغرافیایی

محله طالقانی در همسایگی پنج محله و بوستان کوهسنگی قرار دارد. محله آبشار در جنوب محدوده طالقانی، بوستان کوهسنگی در شرق و محلات احمدآباد، نوفل، رضاشهر و زکریا در شمال و سمت غربی محله طالقانی هستند.

بولوار‌های شهیدناصری، کلانتری، شهیدکاوه و نماز چهار مسیری بزرگراهی هستند که دسترسی و رفت و آمد به این محله را آسان‌تر کرده است.

ارسال نظر
آوا و نمــــــای شهر
03:44