همه اتفاقات خوب در مسجد امیرالمؤمنین (ع) محله دانشجو با آمدن حجتالاسلام سیدحجت سبحان لو رقم خورد؛ امام جماعت جوانی که دغدغه فرهنگی و تربیت نسل فردا را داشت. او برای فراهمکردن فضایی متناسب با روحیه نوجوان امروز و جذب او، کفش آهنین به پا کرد تا زیرساختهای مناسب را فراهم کند.
حالا در محله از هرکسی سراغ یک پایگاه فرهنگی فعال را بگیری، مسجد امیرالمؤمنین (ع) را به تو معرفی میکند؛ فضایی که با برنامههای فرهنگی متنوع در جذب کودکان و نوجوانان بسیار، نهتنها در محله، که در مناطق مختلف شهر موفق عمل کرده است.
راهاندازی کلاسهای آموزشیتفریحی تیراندازی، بدنسازی، رزمی، کلاسهای گیمنت و... از دلایل جذب نوجوانانی بود که شاید تا قبل آن با مسجد غریبه بودند. همراهی ۲۶۰ عضو ثابت نوجوان از افتخارات کانون فرهنگی امیرالمؤمنین (ع) است.
با سید در اتاق قرارگاه فرهنگی مسجد به گفتگو مینشینیم. او از بهمن ۱۳۹۹ برای اقامه نماز جماعت مسجد امیرالمؤمنین (ع) مأمور شد. سبحانلو که جذب نوجوانان محله و تبدیل مسجد به پایگاه فرهنگی با هدف تربیت نسل فردا برایش جزو اولویتها بوده است، تصمیم میگیرد باتوجهبه نیاز جامعه، تغییراتی بنیادی در فضاهای غیرکاربردی مسجد به وجود آورد. ازجمله این تغییرات، راهاندازی کلاسهای آموزشی و تفریحی تیراندازی، گیمنت، ورزشهای رزمی و ... بود. البته که در این مسیر با، اما و اگرهای بسیار روبهرو میشود.
خودش تعریف میکند: زیرزمین مسجد با پنجاتاق، فضای مناسبی برای راهاندازی کلاسهای ورزشی متناسب با نیاز نوجوان امروز داشت و بالاخره با پیگیری و البته سماجت بسیار کلاسهای مدنظر یکییکی راهاندازی شد.
به گفته مدیر کانون، کمبود فضا برای برپایی کلاسهای آموزشی، دغدغهمندان مسجدی را بر آن داشت تا از دوسال قبل، مجوز ساخت طبقه سوم با یک سالن دویستمتری و پنجششاتاق را بگیرند. این طبقه هفته آینده افتتاح میشود و به بهرهبرداری میرسد.
همدلی و همراهی ارگانها و خیران محله در هموارشدن مسیر و نزدیکشدن به اهداف کانون فرهنگی بیتأثیر نبود. این نکته را سبحانلو میگوید تا قدردان همسایهها و دوستانی باشد که درکنارش بودهاند و هستند. او از مربیان تحصیلکرده و مقامآور در سطح کشوری و بینالمللی میگوید که پای کار آمدند و در زمینه آموزش تیراندازی و ورزشهای رزمی، گوشهای از کار را گرفتند؛ «ما درزمینه آموزش و گرفتن مربی، حساسیت بسیار داریم؛ چون هدف، تربیت نسل نوجوان است. پس باید کسانی را بهعنوان مربی درکنار خود داشته باشیم که به لحاظ اخلاقی و اعتقادی الگو باشند و تأثیر مثبتی روی نوجوانان ما داشته باشند.»
سبحانلو که خودش دکترای فقه و حقوق دارد و تکواندوکار و مربی فرهنگی کمیته المپیک است، میگوید: مربی تیراندازیای که برای آموزش نوجوانان درنظر گرفته شد، آقای احمدزاده، طلبه بااخلاق رشته تیراندازی است که مقام اول کشوری را در این رشته دارد. مربی کاراته نیز دوست خوبمان، آقای مجتبی علیزاده، است که افتخارات کشوری دارد.
حجتالاسلام سیدحجت سبحانلو
عضویت ۱۷۰ پسر و ۹۰ دختر نوجوان در کانون فرهنگی مسجد محله، آمار خوبی است که مدیر این کانون به آن اشاره میکند و میگوید: بعداز جذب نوجوانان در برنامههای ورزشیتفریحی، کمکم بهواسطه حضورشان زمینه جذب آنها به دیگر برنامههای مسجد فراهم میشود؛ مثل نشستهای قرآنی، برنامههای مناسبتی مذهبی مثل شب نیمهشعبان سال گذشته که برنامه شاد متفاوتی ویژه کودکان و نوجوانان برپا شد، غرفههایی، چون قصر بادی برای کودکان، غرفه تیراندازی برای نوجوانان، غرفه بازیهای یارانهای و... این غرفهها از چهارراه دانشجو تا دانشجوی۴۲ راهاندازی شد و گردانندگان آن خود نوجوانان بودند.
سبحانلو، حضور والدین درکنار فرزندانشان را در این برنامهها اتفاقی فرخنده میداند؛ حضوری که گاه خود نوجوانان زمینهساز آن هستند.
الیاس جعفری، مسئول قسمت تشریفات مسجد است، اما در بخش فرهنگی کانون هم دستی بر آتش دارد و هماهنگی اردوها و تدارکات دورهمیهای دوستانه اعضای کانون با اوست. او خودش بچه مسجدی و خانهشان در کوچه زردی بالاخیابان و دیواربهدیوار مسجد احمدی است.
باید کسانی را بهعنوان مربی درکنارمان داشته باشیم که به لحاظ اخلاقی و اعتقادی الگو باشند
جعفری که مدتی در ستادهای جبهه فرهنگی انقلاب و... فعالیت داشته است، با پیگیریهایی که دارد، هرازگاه اردوهای تفریحی برای اعضای کانون برگزار میکند و ساعاتی خوش و بهیادماندنی برای اعضا رقم میزند.
به گفته جعفری، اردوی باغ بیلدر و آبتنی در استخر، یک روز پرخاطره برای بچهها ساخت. او تعریف میکند: اردوگاه، استخر بزرگی دارد که تعداد زیادی مرغابی و غاز در آن است. روزی که ما رفته بودیم، آب استخر کم بود. با آنکه شنا ممنوع بود، چند تا از بچهها شیطنت کرده و به آب پریده بودند.
اگرچه مسئولان اردوگاه اول شاکی شدند، شادی و هیجان بچهها در آب و حسرت آنهایی که دور استخر تماشا ایستاده بودند، مسئولان را راضی کرد تا اجازه آببازی را به بقیه هم بدهند، اما خیلی کوتاه. آن روز بچهها با یک تیر دو نشان زدند؛ هم اردو در باغ مصفای بیلدر و هم آببازی در استخر باغ.
«تا قبل از آمدن امامجماعت جدید در بهمن۹۹ از سالن مجهز ورزشی خبری نبود. یک گوشه از زیرزمین مسجد به آموزش ورزشهای رزمی اختصاص داده شده بود. اما با آمدن آقای سبحانلو ازآنجاکه خود ایشان استاد تکواندو و رزمیکار حرفهای است، همه فضای زیرزمین که در گذشته انبارمانند بود، یکسره و به تشک تاتامی و وسایل بدنسازی و... مجهز شد.»
اینها را مجتبی علیزاده، استاد کاراته کانون فرهنگی میگوید و ادامه میدهد: استقبال برای حضور در این باشگاه ازسوی نوجوانان محله دانشجو و دیگر محلات منطقه زیاد است، اما ازآنجاکه ما با هدف قهرمانی بچهها را تمرین میدهیم، پذیرشها گزینشی است.
علیزاده با اشارهبه نوجوانانی که آن سوی تشک مشغول تمرین هستند، میگوید از میان همین جمع دهدوازدهنفره بیشاز هشتمدال و مقامآور طلا و نقره کشوری و بینالمللی داریم که افتخاری است برای باشگاه.
فرمانده بسیج پایگاه که خودش دوران نوجوانی را در همین مسجد سپری کرده است، میگوید: هدف ما این است که برای یک بچه ششساله تا فرد شصتساله برنامه داشته باشیم. اگر اینطور نباشد، آن مسجد کارایی مؤثری نخواهد داشت.
امین هوشیار ادامه میدهد: خوشبختانه با همدلی خوبی که بین هیئت امنای مسجد، امام جماعت، پایگاه بسیج، کسبه و ساکنان به وجود آمده، این اتحاد و همدلی تا الان خروجی خوبی داشته است. قرائتخانه فعال، کلاسهای تقویت درس، مهدکودک و استفاده از ظرفیتهای بیرونی، چون مدارس و مجموعههای ورزشی از اتفاقات خوبی است که برای این مسجد رقم خورده است.
او که فوق لیسانس حقوق دارد، در ادامه میگوید: این مسجد جزو معدود مساجد در مشهد باشد که پاتوق بازی محله را راه انداخته است. او با اشارهبه مشکلات فرهنگی در برخی گیمنتها میگوید: بدون تردید در فضاهای بیرونی، معضلات فرهنگی و بدآموزی درکنار همسالان کم نیست و این دغدغه اکثر خانوادههاست. خوشبختانه اعتمادی که خانوادهها به این مجموعه دارند، از دلایل اصلی حضورشان درکنار ماست و خیلی جاها که به کمکشان نیاز داشتهایم، صادقانه و مخلصانه درکنار ما بودهاند.
سالن گیمنت از شلوغترین بخشهای کانون است که برای استفاده از بازیهای رایانهای باید ۱۰ کارت جایزه داشته باشی. سیدمحمد ناصری ده ساله و امیرعلی وثوقزاده دوازدهساله دو دوست همکلاس قرآنی روی مبلی چرمی لمیدهاند و سخت مشغول بازی یارانهای فوتبال هستند. آنها که هردو به عشق حضور در کلاسهای استادپنجه به مسجد آمدهاند، در آن جلسات فهمیدهاند بهازای هر کار خوب، یک کارت دریافت میکنند که با هر ۱۰کارت هدیه میتوانند از اتاق بازیهای یارانهای، فوتبالدستی و سالن تیراندازی بهمدت یکساعت استفاده کنند.
سیدمحمد و امیرعلی بیشتر اوقاتفراغت خود را در مسجد میگذرانند و بهترین خاطره اردویی خود را با بچههای مسجدی و اردوگاه بیلدر و حضور در مراسم هیئتداری نوجوانان مسجد و ایستگاه نیمه شعبان سال قبل میدانند.
از نتایج خوب پاگرفتن کانون و جذب نوجوانان، حضور پررنگتر و بیش از پیش بزرگترها در این مسجد و مشارکت در برنامههای فرهنگی و خیرخواهانه است. دکتر نجارزاده ساکن محله دانشجوست و در همان نزدیکی داروخانهای هم دارد. او که دخترش، کیمیا را برای استفاده از برنامههای کانون تا مسجد همراهی میکند، میگوید: وقتی خبردار شدم در مسجد محله، کلاسهای آموزش قرائت قرآن و برنامههای فرهنگی دارند، دخترم کیمیا را ثبت نام کردم.
از برنامههای خوب پدر و دختری، برگزاری جشن نیمهشعبان در سال گذشته بوده است؛ جشنی متفاوت در محله که ویژه شادی و تفریح نوجوانان بود، اما آقای دکتر در غرفه غربالگری به کسانی که داوطلب بررسی فشار خون و تست قند و... بودند، خدمات ارائه میکرد و بودن دختر کنار پدر مایه دلگرمی بود.
برگزاری نشستها و گعدههای قرآنی شنبهشبها ویژه پسربچههای هفت تا دوازدهساله، حالوهوای خوشی به مسجد میبخشد. بچهها نیمدایره بزرگی درست کردهاند و درحالیکه استاد روبهرویشان روی صندلی چوبی نشسته و قرآنی مقابلش گشوده است، به تلاوت آیه بهآیه استاد گوش کرده و همان را با صوتی دلنشین تکرار میکنند. چندتن از پدران روی صندلیهای چرمی که دور مسجد چیده شده است، نشستهاند و در حال حظبردن از آوای دلنشین قرآن خوانی فرزندانشان هستند.
مهدی صالحی، پدر امیرعلی سیزدهساله، میگوید: تا چند ماه قبل، پسرم در جلسات استاد پنجه در محلهای دیگر حاضر میشد، اما آن جمع هم ویژه بزرگسالان بود و هم سطح بالاتری به لحاظ آموزش قرآنی داشتند. وقتی فهمیدیم استاد در یکی از مساجد نزدیک منزلمان نشست قرآنی برای نوجوانان برگزار میکند، خیلی خوشحال شدیم و الان حدود یک ماه است فرزندم به این مسجد میآید.
* این گزارش پنجشنبه یکم آذرماه ۱۴۰۳ در شماره ۵۷۳ شهرآرامحله منطقه ۱۱ و ۱۲ چاپ شده است.