جنبش رحیل، سال 1396 از سوی فعالان فرهنگی برای جبران جای خالی مسئولان دغدغهمند در محله خواجهربیع شکلگرفته و برکات فراوانی داشته است. باوجود تأکیدات مکرر رهبر معظم انقلاب بهعنوان راهنمایی بصیر و باتجربه برای بهرهگیری از ظرفیت عظیم و بیبدیل جوانان در اداره امور در سطوح خرد و کلان که بیانیه گام دوم انقلاب نیز سندی محکم بر این مدعاست، متأسفانه همچنان شاهد بیمهریها و جدی نگرفتن آنان از سوی برخی مسئولان هستیم. بااینحال، برخی جوانان دلسوز و دغدغهمند از پای ننشسته و همچنان فعالانه درصحنه خدمت به مردم حضور پررنگ دارند. مانند ناصر مرادیان و دوستانش که با راهاندازی «جنبش رحیل» در محله خواجه ربیع، فارغ از همه بازیهای سیاسی آستین همت بالا زده و با تمام وجود برای رفع مشکلات و مسائل محله، مجاهدت میکنند.
این جوان 28ساله که دانشآموخته رشته برق و جزو کسبه محل است، میگوید: من از زمان تولد ساکن محله خواجه ربیع هستیم و در این مدت با خلأها و آسیبهای این محله آشنایی پیداکردهام. مسائل متعدد فرهنگی، اقتصادی و امنیتی در منطقه وجود دارد که هیچ کاری برای رفعشان انجامنشده یا بهصورت کوتاهمدت و بیثمر بوده است و از سوی دیگر، فعالان دغدغه مند که اغلب نوجوان و جوان هستند، نادیده گرفتهشده و از ایدهها و ظرفیتشان استفاده نمیشود. بنابراین تصمیم گرفتیم با راهاندازی «جنبش رحیل»، تا حد امکان این خلأ را رفع و تحولی در وضعیت منطقه ایجاد کنیم.
او ادامه میدهد: این جنبش که متشکل از ائمه جماعات، نخبگان، فعالان فرهنگی و هیئتهای منطقه است، بهطور رسمی از سال 96 آغاز به کارکرد اما چند سال پیش از آن برخی دوستان ما که دیگر در این محل نیستند، درباره آن تحلیل و برنامهریزی داشتهاند. بزرگترین مانع راهاندازی این جنبش نیز گذشته از بیتوجهی مسئولان که اعتبار اعتمادی برای کمسنها قائل نیستند، منیتها، تعصبات و افکار پوسیده برخی افراد و تشکلها بود که باوجود اذعان بهضرورت تشکیل این جنبش، دعوتمان را نپذیرفتند.
بزرگترین مانع راهاندازی این جنبش منیتها، تعصبات و افکار پوسیده برخی افراد بود که باوجود اذعان بهضرورت تشکیل این جنبش، دعوتمان را نپذیرفتند
مرادیان با اشاره به اینکه جنبش رحیل تاکنون درزمینههای مختلف فرهنگی، اجتماعی، ورزشی و سیاسی فعال بوده است، اضافه میکند: بیشترین نمود فعالیتهای ما در عرصه مذهبی است که موردعلاقه مردم نیز هست. از طرفی باوجود جنبش شیوع کرونا برای ما به فرصتی برای اتحاد و همدلی هرچه بیشتر با مجموعهها و مساجد منطقه تبدیل شد چراکه بیشتر مراسمها را بهطور مشترک و در سطحی وسیع برگزار میکردیم. درزمینه اشتغالزایی هم ورود کردهایم اما تداوم و رشد آن نیازمند همکاری سازمانهای مربوطه است.
این فعال اجتماعی در ادامه به مشکلات منطقه اشاره میکند: یکی از مسائل اساسی محله خواجه ربیع ناامنی است که باوجود پیگیریهای رسمی و مکرر از نیروی انتظامی، شهرداری و ...، همچنان پارکها و فضاهای سبز منطقه، محل تجمع افراد شرور و بزهکاران یا فروش مواد مخدر و امور نامشروع است و حتی بااینکه در مواردی ضابط قضایی ما افراد را دستگیر و تحویل نیروی انتظامی میدهد، چند روز بعد میبینیم که آزادشده و به کارهای خلافشان ادامه میدهند.
مرادیان بابیان اینکه تاکنون هیچ کاری با پشتوانه برنامهریزی مستمر و مؤثر در راستای جبران فقر فرهنگی منطقه انجامنشده است، بیکاری، اعتیاد و کارتنخوابی، فسادهای گروهی و... را از دیگر آسیبهای محله خواجه ربیع نام میبرد و میگوید: اکنون دیگر فروش مواد مخدر به نوجوانانی رسیده که به وسیله والدین معتاد به کار گرفته میشوند. از طرفی افراد معتادی که موفق به ترک شدهاند، خودشان مشتاق و دغدغهمند هستند تا به دیگران کمک کنند اما بستری ولو در حد یک کمپ ساده برایشان فراهم نیست.
مسئولان سطحی با جوانان فعال برخورد نکنند که ایدهها و استعدادهایشان زیردست و پای هیئتامنای سن بالا و ناآشنا با مسائل روز، دفن شود
او ضمن گله از برخی اقدامات که بهطور موقت و باانگیزههای سیاسی در منطقه انجام شده است، ادامه میدهد: خودمان هم که از جنس همین مردم و دلسوزشان هستیم و میخواهیم برایشان کارکنیم، اما حمایت نمیشویم و چون حیطه اختیاراتمان بسیار محدود است، کارهایمان سود چندانی ندارد.
این فعال اجتماعی با تأکید بر اینکه مهمترین آسیب، ناشناخته بودن فعالان و استعدادهای منطقه و یا نادیده گرفتن آنهاست، ادامه میدهد: ظرفیتهای بسیاری در اینجا وجود دارد که فقط باید احیا شود؛ حداقل انتظار ما از مسئولان این است که به فرموده رهبر معظم انقلاب، به جوانان اعتماد کنند و بگذارند پایکار بیایند؛ اینقدر سطحی با جوانان فعال برخورد نکنند که ایدهها و استعدادهایشان زیردست و پای هیئتامنای سن بالا و ناآشنا با مسائل روز، دفن شود. طرح و برنامههای ما را ببینند و حرفمان را بشنوند تا با کمک هم آسیبهای منطقه را کاهش دهیم. بهویژه در مسائل اقتصادی بهراحتی میتوانند کمک کنند تا ما تشکلهای محلی به درآمدزایی و خودکفایی برسیم و خودمان برای مردم و رشد منطقه هزینه کنیم.
به گفته مرادیان مساجد امام حسین(ع)، حجت، صاحبالزمان(عج)، مهدیه، هیئت انصارالحجه، امام صادق(ع)، انصارالصادق و چهارده معصوم از اعضای ثابت و فعال جنبش رحیل هستند.