به اعتقاد شمار زیادی از صاحبنظران فرهنگی، نهادینهسازی فرهنگ حجاب و عفاف نیازمند برنامهریزی صحیح در حوزه خانواده و بهخصوص آموزشهای مادر خانواده است. نقش مادر در ایجاد و ترویج حجاب و عفاف انکارناپذیر است. اعظم سالاری، یکی از این مادران محله طبرسی است که با وجود سن کم و داشتن 4فرزند، مهمترین دغدغهاش را تربیت فرزندان عفیف میداند.
البته این دغدغه او را از اجتماع دور نکرده و باعث نشده است که به گفته خودش رسالت دینیاش را به فراموشی بسپارد که همان امربهمعروف و نهیازمنکر است. به هر روی، این هفته با اعظم سالاری، یکی از فعالان فرهنگی در عرصه عفاف و حجاب، گپوگفتی خواهیم داشت و از فعالیتها و دغدغههای بیستسالهاش در عرصههای فرهنگی بهخصوص حجاب و عفاف خواهیم شنید.
اعظم سالاری متولد سال60 و کارشناس رشته مکانیک است. اقدامات فرهنگیاش بهخصوص در حوزه حجاب و عفاف را از دانشگاه آغاز کرده است. او درباره اینکه چطور از یک مهندس مکانیک به فعال فرهنگی تبدیل شده است، میگوید: رفتن به دانشگاه همیشه برای من آرزو بود، اما متأسفانه به محض اینکه پا به دانشگاه گذاشتم، برخی از رفتارهای دانشجویان برای من خیلی ناراحتکننده شد. چندبار به رئیس دانشگاه مراجعه کردم و از ایشان برای سروسامان دادن به این اوضاع خواهش کردم، اما متأسفانه ایشان هم طرفدار همین نوع رفتار و حتی پوشش بودند.
به همین دلیل از همان سال اول دانشگاه دغدغهام فقط فعالیتهای فرهنگی بهویژه در حوزه عفاف و حجاب بود. بگوییم دست سرنوشت یا دغدغه، هرچه بود، باعث شد من از یک مهندس به فعال فرهنگی تبدیل شوم. عضو بسیج دانشگاه شدم و کارهای فرهنگیام را از این پایگاه شروع کردم.
فعالیتهای فرهنگی سالاری به دانشگاه ختم نمیشود و او بعد از تحصیلاتش هم به جامعه و در میان افراد فعال در عرصه فرهنگی بازگشت. او همراه با یک تیم کارشناس به محلات مختلف میرود و با برگزاری جلسات و سخنرانیهای متعدد، سعی در تفهیم هرچه بیشتر اهمیت و ضرورت حجاب و عفاف در جامعه و بهخصوص به بانوان میکند.
با برگزاری جلسات و سخنرانیهای متعدد، سعی در تفهیم هرچه بیشتر اهمیت و ضرورت حجاب و عفاف در جامعه و بهخصوص به بانوان میکند
جلساتی که به گفته او شمارش از دستش رفته است و به گفتن «بیش از 50جلسه» اکتفا میکند. او معتقد است اگر این جلسات هیچ فایدهای هم نداشته باشد، این فایده را دارد که بانوان متوجه میشوند حجاب امنیت و آسایش خاطر را برایشان در جامعه به وجود میآورد.
این فعال فرهنگی معتقد است در طول این سالهایی که شورای انقلاب فرهنگی با بررسیهای کارشناسانه خود قوانین و مقرراتی را در حوزه حجاب و عفاف وضع کرده است، مسئولان مجری این قوانین را بنا به خواست و عقیده خود اجرا میکنند. او میگوید: سلیقهای اجرا کردن قوانین مربوط به حجاب در جامعه باعث به وجود آمدن این حرف در بین مردم شده است که رعایت حجاب و عفاف چه سودی دارد؟!
درصورتیکه من همیشه در سخنرانیها و جلساتی که دارم، به افرادی که این حرف را مطرح میکنند میگویم شما از یک تلاش چندینساله و نظرات و تجربیات دنیا در زمینه حجاب صحبت میکنید و نمیتوانید تمام اقدامات کارشناسانه افرادی را که سالها تجربیات جوامع دنیا را درباره حجاب بررسی کردهاند، با یک جمله زیر سؤال ببرید.
سالاری مهمترین اقدامات فرهنگی خود در حوزه حجاب و عفاف را برگزاری جلسات و پرسش و پاسخ به بانوان محله نمیداند. او معتقد است ارشاد و درواقع امربهمعروف و نهیازمنکر با استفاده از جزوه و دادن دانش کافی مهمترین اقدام او تا به امروز در این حوزه بوده است.
او در اینباره میگوید: توجیه مردم و مسئولان به ارزش حفظ حجاب و عفاف از طریق ارائه کتاب، جزوه و مقاله همیشه اولویت من بوده است. زیرا تا مردم در اینباره دانش کافی نداشته باشند، نمیتوانند تصمیمگیری کنند. همچنین مبارزه با افرادی که مروج اعمال خلاف شرع و عرف بودهاند، همیشه برای من اهمیت داشته است.
ما نباید اجازه بدهیم ممنوعیت کارهای ضدفرهنگی در جامعه از بین برود. این اقدامات را با جایگزین کردن فعالیتهای اردویی، فرهنگی و ورزشی سالم انجام دادهام و شکر خدا موفق هم بودهام و برگزاری کلاسهای ورزشی و فرهنگی در کانونهای فرهنگی منطقه در همین راستا بوده است.