
ثمانه تا ۴۵ سال قبل، پوشیده از زمینهای مزروعی و باغات میوه بود. این املاک به آستان قدس رضوی تعلق داشت و با نهر معروف «گناباد» آبیاری میشد. سال۱۳۶۰ قطعهبندیها شروع و بهتدریج مسکونی شد. آن زمان این محدوده به «بند جیم» معروف بود. به گفته قدیمیها نخستین ساکنان این خیابان کارمندان و کارگران سازمان «تعاون روستایی» بودند.
مسجد الغدیر در دهه۸۰ به همت اهالی و خیران در خیابان ثمانه ساخته شد و یکی از مساجد فعال محله در حوزه فرهنگی و مذهبی است که نوجوانهای بسیاری در آن به فعالیتهای مذهبی و فرهنگی مشغولاند.
بوستان ثمانه یکی از ۶ پارک محله فرامرزعباسی است. این بوستان سال۱۳۷۷ در مساحت ۵ هزارو ۳۰۰ متر ساخته شد. فضای بازی کودکان و محل ورزش و بدنسازی از امکانات این بوستان محلی است.
مجتمع آموزشی مبارکه الزهرا (س) سال۱۳۸۹ تأسیس شده است. این مرکز خصوصی با رویکردی توحیدی و اسلامی، تربیت و آموزش دختران در مقطع پیشدبستانی، دبستان تا دبیرستان را برعهده دارد.
هنرستان کاردانش ابوریحان بیرونی سال۱۳۵۹ تأسیس شد. در حال حاضر ۲۵۰دانشآموز پسر در دوره دوم متوسطه در این مکان مشغول به تحصیل هستند. این هنرستان در بیشاز چهلسال فعالیت خود، نقش مهمی در تربیت افراد فنی و کارآمد داشته است.
محمد علیپور، بازنشسته سازمان «تعاون روستایی» و از دستاندرکاران قطعهبندی زمینها و آسفالت این خیابان بوده است. او میگوید: زمینهای این محدوده دارای تپه و گودالهای بسیاری بود. ازطرفی، چون امکانات کم بود، همسایهها با بیل و فرغون، خاکها را جابهجا و گودالها را پر کردند.
* این گزارش شنبه ۲۰ اردیبهشتماه ۱۴۰۴ در شماره ۶۰۲ شهرآرامحله منطقه ۱ و ۲ چاپ شده است.