با اینکه سیسال از سکونتش در محله کوی دکترا میگذرد، هنوز خاطرات قدیمی محلهاش را بهخوبی به یاد دارد. مهدی نوروززاده که میانسال است، اوایل دهه ۱۳۷۰ در پاستور ۲۱ خانه خریده است. چون املاکی داشته، به خاطر شغلش با بیشتر اهالی آشناست و خاطرات بسیاری درکنار ساکنان برایش رقم خورده است، از انجام ورزش باستانی در زیرزمین قدیمیترین مسجد محله تا حضور در خانه استاد علی باقرزاده و گرفتن کتاب از دست او.
مسجد قائم (عج)، قدیمیترین مسجد محله، با دست خیران محلی سال ۱۳۳۷ ساخته شد. اوایل دهه ۷۰ که تازه به اینجا آمده بودیم، در زیرزمین مسجد، ورزش باستانی کار میکردم و پسر کوچکم، علیرضا را هم به اینجا میآوردم تا مرشدی یاد بگیرد.
خانه شاعر نامدار خراسان، مرحوم استاد علی باقرزاده معروف به «بقا» نبش پاستور ۱۸ قرار دارد. شاعران بزرگ آن دوران مثل مرحومان احمد کمالپور (کمال)، ذبیحالله صاحبکار (سهی)، محمد قهرمان و غلامرضا صدیقی به منزل او میآمدند. خاطره خوش من از آن روزها این است که استاد باقرزاده، کتاب «آیینه بقا» را امضا کرد و به من داد.
مغازه خرازی محمد علیدوست در راسته پاستور شصتسال قدمت دارد. تا زمانیکه بچههایم مدرسه میرفتند، یکی از پاتوقهایم همینجا بود. برای بچهها خرید میکردم و پابهپایشان مینشستم تا کاردستی درست کنیم.
روبهروی حمام قدیمی، نانوایی آقای اسلامی بود. او تا چند سال پیش که هنوز از اینجا نرفته بود، هر سال نیمهشعبان کوچه را میبست و جشن برگزار میکرد. همه همسایهها در برگزاری این مراسم مشارکت داشتند.
حمام عمومی و قدیمی ویلا تا بیستسال پیش در خیابان ابومسلم نبش ابومسلم ۱۳ بود؛ اما دیگر اثری از آن بهجای نمانده و جای آن را آپارتمان گرفته است. هنوز هم کیسهکشی و آب داغی را که آقای غلامی، دلاک حمام، رویمان میریخت، فراموش نکردهام.
آقای طباطبایی از قدیمیهای محله است که بین خیابان پاستور ۱۲ و ۱۴ سوپری دارد. حالا خودش بیمار است و مغازه را اجاره داده ولی خوب یادم است که صبح زود برای خرید شیر جلو مغازهاش صف میبستیم و این صفها بهانهای بود تا از حال هم باخبر شویم.
* این گزارش شنبه ۸ دیماه ۱۴۰۳ در شماره ۵۸۶ شهرآرامحله منطقه ۱ و ۲ چاپ شده است.