یکی از خوانندگان روزنامه زهرا نساجمقدم است که از سال ۱۳۸۳ جزو مخاطبان روزنامه شهرآراست و هر روز صبحش را با خواندن این روزنامه آغاز میکند؛ البته از هنگامیکه هفتهنامه شهرآرامحله چاپ شده است، به گفته خودش «بالاخره جایی را پیدا کرده که بتواند حرفهای دلش را بزند.» او تمام صفحات روزنامه و هفتهنامه را میشناسد و درباره هرکدام کارشناسانه نظر میدهد.
درباره صفحات موردعلاقهاش که هر روز آن را میخواند، میگوید: «خانواده سالم، اقتصاد و حوادث را حتما میخوانم و از صفحه خانواده سالم نکاتی را که بیشتر برایم کارآیی دارد، یادداشت میکنم؛ همچنین مطالبی که درباره بیماریهای سالمندان توضیح میدهد. در صفحه اقتصاد همیشه بهدنبال قیمتها هستم که چهچیزی گران یا ارزان شده است (میخندد و میگوید: البته این اتفاق کمتر میافتد).
صفحه حوادث نیز هیجان دارد و خواندنش برایم جالب است.» پای صحبتهای این مخاطب قدیمی روزنامه و هفتهنامه شهرآرامحله که از قدیمهای محله سعدی هم محسوب میشود، نشستیم تا کاستیهای محله را برایمان بازگو کند و ما هم آن را به گوش مسئولان برسانیم.
-بهعنوان فردی که بیش از ۵۰ سال است در این محله زندگی میکنید، بیشک با مشکلات محلهتان آشناهستید. میتوانید آنها را بازگو کنید؟
مشکلات ما یکیدوتا نیست؛ یکی از آنها کمعرض بودن کوچههای محلهمان است؛ بهخصوص کوچهای که ما در آن زندگی میکنیم که شیب آن بهسمت انتهای کوچه است. در فصل زمستان که بارندگی زیاد است، زمین یخ میزند و قسمتهایی از کوچه که توسط بعضی از همسایهها موزاییک شده لیز و رفتوآمد برای ما سالمندان سخت میشود. از دیگر مشکلات این محله که سالهاست رفع نشده، چاههای آب است؛ چون این کوچهها جدول ندارد، آب باران به این چاهها میریزد، اما تابهحال کسی این چاهها را تخلیه نکرده است. اگر این چاه فروکش کند چه کسی جوابگو خواهد بود؟ گاهی احساس میکنم کسی به کوچه و پسکوچههای شهر توجهی ندارد؛ هرچند که در بیشتر این کوچهها سالمندان زندگی میکنند.
-درباره دیگر مشکلاتتان بگویید
بافت سعدی از ابتدا تجاری نبود و ترافیک در آن معنایی نداشت، اما با گذشت زمان و تغییر کاربریها اینجا پاساژهای مختلف راهاندازی شد و حالا هم به راسته فروش لوازم صوتی و تصویری معروف است. این موضوع سبب شده در خیابان سعدی همیشه ترافیک باشد. حالا هم نه برای عریضشدن خیابان اقدام میکنند نه این مراکز خرید را به خیابان دیگری منتقل میکنند تا ترافیک کمتر شود. باور کنید بعضی وقتها با سختی از طول کوچه عبور میکنم، چون ماشینها وسط کوچه پارک میکنند و رد شدن برای ما سخت است. مشکل دیگر محله این است که سطح کوچه اصلا مناسب نیست.در تمام شهر پیادهروها وآسفالتها بازسازی شدهاند، اما در محله ما هنوز این کار انجام نشده است.
خانواده سالم، اقتصاد و حوادث را حتما میخوانم و از صفحه خانواده سالم نکاتی را که بیشتر برایم کارآیی دارد، یادداشت میکنم
-آیا تابهحال این موضوع را با اعضای شورای اجتماعی محلهتان درمیان گذشتهاید؟
راستش را بخواهید درباره شورای اجتماعی در شهرآرامحله زیاد خواندهام، اما نتوانستهام از نزدیک با آنها ارتباط برقرار کنم؛ فقط اسمشان را شنیدهام، اما اطلاعی ندارم که چه زمانی جلسه برگزار میکنند. اگر شماره تلفنی اعلام میکردند، حداقل به آنها زنگ میزدم و این مشکلات را با آنها درمیان میگذاشتم. نمیدانم آنها چرا مشکلات محله را از ما که قدیمهای اینجا محسوب میشویم، نمیپرسند.
-کمی درباره محلهتان و اینکه نسبت به گذشته چه تغییر کرده صحبت کنید.
کوچه و محلهمان خیلی تغییر کرده است. اگر بخواهم از حالوهوای قدیمهای محلهمان بگویم، باید از بیمحبتی اهالی محله نسبت به یکدیگر بگویم. در گذشته همسایهها از حال یکدیگر باخبر و همیشه یار یکدیگر بودند؛ اگر یکی از آنها بیمار بود، به عیادتش میرفتند و کمکش میکردند، اما جوانهای محله، به این موضوعات توجه نمیکنند و دیگر از آن صفا و صمیمیت خبری نیست. مردم بهدلیل مشکلات زندگی و گرفتاریهای روزمره کمتر به فکر همسایهها هستند. در همین کوچه همه قدیمیها رفتهاند و بیشتر همسایهها مستاجر هستند و شناختی از یکدیگر ندارند. وقتی هم که افراد یکدیگر را نمیشناسند، نمیتوان توقع داشت کاری برای یکدیگر انجام دهند.
-نظرتان درباره شهرآرامحله چیست؟
من همه صفحات شهرآرامحله را میخوانم. صفحه «قصهها و آدمها» برایم جذابیت بیشتری دارد و دوست دارم یک روز سرگذشت خودم را هم برایتان بگویم، شاید برای مخاطبتان شنیدنی باشد، زیرا تصورمیکنم بسیاری از مشکلاتی که دخترهای امروزی دارند بهخاطر توقعات زیاد از زندگی است. در گذشته بدون تشریفات و تجملات ازدواج میکردیم، اما با این وجود زندگیهایمان استحکام بیشتری داشت، شاید بتوانم بگویم ما عشق را بهتر از جوانان امروزی تجربه میکردیم. صفحه شوراها را هم دنبال میکنم تا ببینم در محلات ما بهخصوص سعدی چه اتفاقاتی میافتد و اعضای شورای اجتماعی محله چهکارهایی برای ما انجام میدهند. گاهی موضوعات صفحات ۴ و ۵ مناسب نیست و احساس میکنم در محله ما موارد مهمتری وجود دارد که میتوانید به آنها بپردازید.
* این گزارش در شماره ۸۲ شهرآرا محله منطقه ۸ مورخ ۲۶ آذرماه سال ۱۳۹۲ منتشر شده است.