رضوانی| در میان روزهای تقویم، مُهر یک روز را به نام روز نیکوکاری زدهاند. روزی که با خوش سلیقگی دو هفته قبل از آمدن نوروز و سال انتخاب شده است و چندین سال است که در این روز جشنهایی در سطح کشور برگزار میشود و مردمی که میخواهند قبل از آمدن سال نو کمکی به همنوعان خود داشته باشند، تا «شادیهایشان را قسمت کنند»، این فرصت را غنیمت میشمرند.
اما نیاز افرادی که به هر دلیل با مشکلات اقتصادی دست به گریبانند، با یک روز در سال حل نمیشود و این روز میتواند نمادی باشد برای مستمر بودن و شدن این حرکت.
البته کم نیستند افرادی که دست به خیرشان به یک روز در سال خلاصه نمیشود و به راههای مختلف به همنوعان خود کمک میکنند.
البته جنس کمککردن آدمها هم متفاوت است؛ بعضی ماهی میدهند و بعضی سعیشان این است که ماهیگیری را یاد بدهند. جابر مداح، از اعضای شورای اجتماعی محله زیباشهر مشهد یکی از این افراد است.
مداح در خصوص نحوه کمک کردن به افراد نیازمند میگوید: بهترین نوع کمک کردن دادن کار است، به جای پول. ما در شرکت خودمان، از مهندس تا کارگر، افرادی را استخدام کردیم که بیکار بودند.
ما سعی میکنیم به صورت مستقیم زیاد کمک نکنیم مگر اینکه کسی به ما معرفی شود که در این صورت ما هم آنان را به مسجد معرفی میکنیم که از طریق مسجد به آنان کمک شود. نظر ما این است که به اصطلاح گداپروری نداشته باشیم.
وی ادامه میدهد: در کنار این مسائل، دو سه سالی هست که همایشهایی با عنوان «راهکارهای موفقیت در کسب و کار و زندگی» را برگزار میکنیم و در این همایشها به جوانان میگوییم که چطور میتوانند پول در بیاورند و نتیجه این همایشها کارآفرینی بوده است که خود افراد صاحب کار شدهاند به جای اینکه ما کمکشان کنیم.
مداح عضو هیئت امنای مسجد حضرت رقیه (س) نیز هست میگوید: ما سعی میکنیم از طریق هیئت امنای مسجد به افراد نیازمند کمک کنیم، به این صورت که اگر نیازمندی به ما مراجعه کرد یا کسی او را معرفی کرد، ما نیز او را به مسجد معرفی میکنیم و از مسجد میخواهیم تحقیق کنند و اگر نیاز واقعی داشته باشد، از منابعی که در اختیار مسجد است به آنان کمک میکنیم.
اگر به کسی کمک شد، از او میخواهیم کار کند و پول را برگرداند، البته روی آنان فشار نمیآوریم
او ادامه میدهد: استراتژی ما به گونهای است که اگر به کسی کمک شد، از او میخواهیم کار کند و پول را برگرداند، البته روی آنان فشار نمیآوریم و بدون هیچگونه ضمانتی کمک میکنیم، اما این که میخواهیم پول را برگرداند به این خاطر است که باعث میشود شخص روی پای خودش بایستد، اگر او کمکی را که گرفته برنگرداند، عادت میکند به این مدل پول گرفتن و کار نمیکند و ۶ ماه بعد دوباره میآید و میگوید ندارم.
مداح به نکته تامل برانگیزی اشاره میکند و میگوید: بیشتر کسانی که برای دریافت کمک میآیند حاضر نیستند کار کنند، چون عادت کردهاند به کمک گرفتن. تکریم کردن خوب است، اما از خانوادههای آبرودار. ماهی اگر بدهیم، بالاخره یک روزی تمام میشود، بهتر است خودشان ماهیگیری یاد بگیرند.
این عضو شورا خاطرنشان میکند: یکی از اهدافی هم که در شورا داریم همین است، یعنی اطلاعرسانی به مردم که شورا حاضر است در راستای اشتغال حمایت فکری و حتی مالی بکند؛ اگر جوانی قابلیت کار کردن داشته باشد.
یک بار هم در شورا اعلام کردم که برای هزار نفر کار دارم، مشروط بر اینکه اهل کار را معرفی کنند، نه افرادی که، چون یک لیسانس گرفتهاند زورشان میآید صبح تا شب کار کند و دوست دارند پول بدون زحمت به دست بیاورند و این رفتار را مجموعه ما نمیپسندد.
او میافزاید: بیشتر کسبه محل که خیر هستند کمکهای خودشان را به مسجد میدهند و کسانی هم که نیازمندند به مسجد میروند. افراد گذری، متکدی حرفهای هستند، افراد آبرومند کمتر در خیابان راه میافتند.
مداح در ادامه از حسابی به نام حساب حضرت علی (ع) و حضرت زهرا (س) میگوید: کسانی که میآیند و نیازمندند از همین حساب به آنان به صورت قرض کمک میکنیم، به افراد خیر هم گفتهایم چنین حسابی هست و میتوانید کمکهای خودتان را از این طریق به دست نیازمندان برسانید؛ البته به صورت قرضالحسنه.
او با اشاره به روز نیکوکاری، خاطرنشان میکند: میتوان به وسیله شورا بزرگان محل را جمع کرد تا در مراسمی برای افراد نیازمند، مثلا زندانیانی که بر اثر حوادث غیر عمد به زندان افتادهاند مبالغی جمع شود تا از این راه وسیله آزادی چنین افرادی فراهم شود.
* این گزارش پنج شنبه، ۱۴ اسفند ۹۳ در شماره ۱۳۸ شهرآرامحله منطقه ۱۱ چاپ شده است.