کد خبر: ۱۰۶۲۵
۰۵ آبان ۱۴۰۳ - ۰۶:۰۰

معضلات یک منطقه مطب‌زده در مشهد!

محمدرضا قلندرشریف می‌گوید: منطقه یک، منطقه‌ای اصیل و قدیمی در مرکز شهر است که سروکار بیشتر مردم به آن می‌افتد. با‌توجه‌به اینکه همه نقاط این محدوده ساخت‌وساز شده است، امکان توسعه برخی امکانات در این منطقه وجود ندارد.

یکشنبه هفته گذشته، شهردار مشهد در دیداری صمیمانه، میزبان رؤسای شورا‌های اجتماعی محلات منطقه یک در ساختمان شهرداری مرکز شد. چندساعتی بی‌واسطه پای صحبت‌های آنها نشست و در‌جریان نیازها، مشکلات و معضلات محلاتشان قرار گرفت.

در این جلسه که معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد، سرپرست شهرداری منطقه یک، معاون اجتماعی و مشارکت‌های شهرداری مشهد و نیز معاون فرهنگی و اجتماعی منطقه یک حضور داشتند، مردم از مشکلاتی مانند ترافیک، کمبود فضای سبز، معضلات ناشی از مطب پزشکان و سرانه ورزشی صحبت کردند.

 

فضایی برای توسعه منطقه نداریم

شهردار مشهد در این جلسه با بیان اینکه شورای اجتماعی محلات در شهر‌های دیگر با این ساختار وجود ندارد، گفت: در مشهد، این فرصت ایجاد شده است و شهرداری و شورای شهر پای آن ایستاده‌اند و شما را همراهی می‌کنند.

محمدرضا قلندرشریف ادامه داد: منطقه یک، منطقه‌ای اصیل و قدیمی در مرکز شهر است که سروکار بیشتر مردم به آن می‌افتد. این منطقه از نظر امکانات شهری و رفاهی جزو مناطق برخوردار است، اما با‌توجه‌به اینکه همه نقاط این محدوده ساخت‌وساز شده است، امکان توسعه برخی امکانات در این منطقه وجود ندارد. باید از ظرفیت موجود استفاده کنیم و آن را ارتقا دهیم.

وی درباره مطالبات مردم توضیح داد: رفع برخی مشکلات در حیطه شهرداری نیست و نمی‌توانیم همه موضوعات را حل کنیم. گاهی هم قوانین مانع از رفع مشکلات توسط شهرداری می‌شود.

مانند ترافیک ناشی از حضور پزشکان در احمدآباد که قوانین به نفع پزشکان و مطب‌ها تغییر پیدا می‌کند و مشکلات حاشیه‌ای زیادی برای شهر و مردم ایجاد می‌کنند. اینها مسائلی است که باید مطالبه مردمی پشت آن باشد، چون هیچ‌کس نمی‌تواند جلوی مطالبه و خواست بحق مردم را بگیرد.

موضوع مطب‌ها در احمدآباد باید از طریق راه‌های اجتماعی پیگیری شود، چون امروز در آن محلات فقط شاهد معضل ترافیکی نیستیم و مشکلات دیگری نیز ایجاد شده است.

در بخش دیگری از این نشست، شهردار مشهد به مسئله بافت فرسوده آبکوه اشاره کرد و درباره آخرین وضعیت طرح تفصیلی این محدوده گفت: آبکوه محدوده‌ای است که چند دهه در آن کار شده و طرح‌های متنوعی برای آن در نظر گرفته شده بود، ولی، چون دقیق نبود و مردم دیده نشدند و فقط مباحث اقتصادی مدنظر قرار داشت، نتیجه نداد. اکنون در آبکوه خیلی کار شده است و در نهایت مجبور به تغییر طرح تفصیلی آبکوه به نفع مردم بودیم و هستیم. خوشبختانه کار با آرامش جلو می‌رود و طرح بازنگری شده است. تغییر طرح فرایند سنگینی دارد که بخشی از آن شهرداری است و کار دارد در سایر نهاد‌ها هم پیش می‌رود.

قلندرشریف تأکید کرد: بودجه شهرداری‌ها نامحدود نیست و امسال اگر بودجه شهرداری مشهد محقق شود، ۵۶ هزار میلیارد تومان است. هزینه جاری شهر بالاست و نگهداشت شهر فقط ۱۵هزار میلیارد تومان در سال هزینه دارد و ماهی هزار میلیارد تومان هم حقوق و دستمزد می‌دهیم. از طرف دیگر، دولت کمکی به ما نمی‌کند. الان ۳۰هزارمیلیاردتومان از دولت طلب داریم و جواب آنها این است که پول نداریم بدهیم.

 

یاری‌رسان مدیریت شهری

معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی و اجتماعی شهرداری مشهد در این نشست گفت: یکی از مسائلی که در سازمان فرهنگی شهرداری و به تبع آن معاونت اجتماعی شهرداری روی آن تأکید می‌کنیم، شورای اجتماعی محلات است.

جاوید کیانی ادامه داد: دغدغه شهردار مشهد این بود که نشستی مستقیم با اعضای شورای اجتماعی محلات داشته باشد تا از معضلات مردم گره‌گشایی شود. بی‌واسطه‌ترین افرادی که می‌توانند مدیریت شهری را یاری کنند و در مسیر درست برای برنامه‌ریزی هر محله همراه باشند شما هستید، چون شبکه مسائل محله را می‌شناسید. امیدواریم بتوانیم با کار کارشناسی از نظرات شما بهره ببریم.

وی با اشاره‌به گزارش شش‌ماهه برگزاری جلسات شورای اجتماعی محلات ادامه داد: در سال جاری تا امروز ۵۶جلسه شورای اجتماعی محلات منطقه یک برگزار شده است که طی آن ۱۷۸مصوبه احصا شده و ۷۳مصوبه در‌حال پیگیری است. مابقی نیز موضوع‌های فرادستی مدیریت شهری است که در دستورکار قرار گرفته است.

محمود برهانی، سرپرست شهرداری منطقه یک، هم با تأکید بر اینکه محور توسعه در زندگی شهری، مشارکت مردم است، گفت: تعداد جلسات شورای اجتماعی محلات، مصوبات و خروجی‌ها نشان می‌دهد که رویکرد مشارکت در شهرداری با رشد فزاینده‌ای رو‌به‌رو بوده و این حضور ارزشمند است. از شورای اجتماعی محلات تشکر می‌کنم که ایثارگرانه وقت و ذهنشان را درگیر مسائل شهری کرده‌اند.

 

تجمع مطب پزشکان مهمترین معضل منطقه یک مشهد


مشکلات قدیمی آبکوه پابرجاست

فرسودگی بافت آبکوه، یکی از معضلاتی است که حدود بیست‌سال است طرحی برای آن درنظر گرفته شده، اما کار چندانی انجام نشده است. بی‌توجهی به ابعاد مهمی همچون ذی‌نفعان اصلی بافت از‌جمله مالکان، بهره‌برداران و کسبه و نادیده‌گرفتن وضعیت کالبدی، اجتماعی و اقتصادی محدوده در امر برنامه‌ریزی شهری، به‌فراموشی‌سپردن ساکنان و سرمایه‌های بومی در فرایند برنامه‌ریزی سبب شده است مردم از شرایط موجود ناراضی باشند.

رئیس شورای اجتماعی محله آبکوه با تأکید بر این موضوع گفت: مشکلات آبکوه در جلسات متعدد بیان شده است، اما تاکنون اقدامی برای رفع آن صورت نگرفته و بی‌توجهی به آن، گلایه ساکنان محله را به همراه دارد.

جواد پوراحمد با اشاره‌به تملکاتی که در آبکوه اتفاق افتاده است و نداشتن اختیارات کامل ازسوی مدیریت بافت پیشنهاد کرد: مدیریت بافت باید به اندازه یک شهردار اختیارات داشته باشد تا بتواند کار را پیش ببرد.

با‌توجه‌به پیشینه بیش‌از چهارصد‌ساله محله آبکوه و سعدآباد و داشتن حق ریشه محل اقامت کشاورزان صاحب‌نسق، مالکان بومی و محلی خواستار حذف حق تقدیمی ادارات اوقاف و آستان قدس رضوی هستند.

بازگشایی معابر، حذف دریافت سهم سرانه از املاک آبکوه سعدآباد، قیمت‌گذاری عادلانه و منصفانه املاک متقاضیان فروش و تهاتر به قیمت منطقه‌ای جزو مواردی است که توسط نماینده محله آبکوه در این نشست مطرح شد.

اجرای طرح‌هایی برای ارتقای کیفیت زندگی بومیان محله از‌جمله جمع‌آوری همه انبار‌های ضایعاتی و برگرداندن امنیت، سامان‌دهی معابر فعلی از دیگر درخواست‌های اهالی محله بود.

پارک بخارایی، درگیر ناهنجاری‌ها

علیرضا واله، رئیس شورای اجتماعی محله راهنمایی، ضمن قدردانی از حوزه معاونت فرهنگی منطقه که در اجرای برنامه‌ها در این حوزه همراه مردم است، گفت: اگر قرار است اعضای شورای اجتماعی محلات، بازوان قوی و رابطان منطقی و مبلغان بصیری باشند، لازمه آن توانمندسازی اعضا با آموزش در عرصه‌های مختلف، تخصیص بودجه به‌منظور اجرایی‌کردن فعالیت‌هایشان و مشارکت اعضا در تصمیم‌گیری پروژه‌های اولویت‌دار منطقه است.

متمرکز‌کردن مراکز خدماتی منطقه یک در مکانی مشخص، ثبات مدیریت در شهرداری و اولویت‌دادن بودجه فرهنگی منطقه به‌منظور فعالیت‌های ضروری از دیگر خواسته‌های علیرضا والد به نمایندگی مردم محله راهنمایی بود. 

به گفته والد، پارک خطی بخارایی به‌خاطر ناهنجاری‌هایی که در آن اتفاق می‌افتد، یکی از معضلات این محله شده است؛ «مردم محله تقاضا دارند طرح باغ گل‌های منطقه ۱۰ در این پارک خطی اجرا شود.» تسریع در اجرایی‌کردن طرح کارشناسی‌شده خیابان راهنمایی از دیگر خواسته‌های مطرح‌شده بود.

درخواست مکانی ثابت برای شورای اجتماعی محلات

سال گذشته، سال طلایی شورای اجتماعی محلات با شهرداری بود. رئیس شورای اجتماعی محله کلاهدوز با اشاره‌به این موضوع توضیح داد: سال قبل، در اجرای برنامه‌های فرهنگی، معاونت فرهنگی و اجتماعی منطقه با ما همراه بود.

محمود گنجی با اشاره‌به اینکه تا بستر فرهنگی هر‌کاری مهیا نشود، پیشرفت چندانی نمی‌کند، افزود: خانه کودک و شاهنامه در‌اختیار شهرداری قرار گرفته است. تقاضا داریم این مکان د‌راختیار دبیرخانه شورای اجتماعی محلات منطقه یک قرار بگیرد. اکثر اعضای شورای اجتماعی این محله جزو فرهیختگان هستند و با داشتن مکانی ثابت می‌توانیم از ظرفیت اعضا استفاده کنیم.


کمبود زیرساخت‌های ورزشی در «سجاد»

مشکل اصلی محله احمدآباد، مطب پزشکان است که معضلات امنیتی و ترافیکی درست کرده است. از نگاه مردم با‌وجود واگذاری زمین‌هایی مانند شهرک سلامت به دانشگاه علوم‌پزشکی، باز هم مطب پزشکان سامان‌دهی نشده است. 

اصغر عباسی، رئیس شورای اجتماعی محله احمدآباد، با اشاره به این موضوعات یادآور شد: بحث ما خیابان‌های پرستار، عارف و عدالت نیست؛ این معضل به بولوار‌های بعثت، ملاصدرا و کلاهدوز و حتی منطقه ۸ هم رسیده است. هرچند قوانین مانع‌از ورود کامل شهرداری به این موضوع می‌شود، می‌توانند برای تغییر پارکینگ‌ها به کاربری داروخانه و سونوگرافی اقدام کنند.

محمدصادق خدیوی، رئیس شورای اجتماعی محله سجاد، پیشنهاد کرد نام محله سجاد به محله امام‌سجاد (ع) تغییر کند.

او از کمبود زیرساخت‌های ورزشی در محله سجاد گفت و افزود: در‌صورت امکان، شهرداری با آستان قدس رضوی توافق کند تا از زمین‌های خالی آن به‌صورت مقطعی برای ورزش استفاده شود.

 

رسیدگی به مجتمع‌های محله ارشاد

محمود قوانلو، رئیس شورای اجتماعی محله ارشاد، نیز ضمن قدردانی و تشکر از معاونت فرهنگی منطقه برای اجرای برنامه‌های فرهنگی، درخواست رسیدگی به شرایط عمرانی محله را مطرح کرد. 

روکش آسفالت فرعی‌های مجتمع‌های ۵۱۲‌دستگاه و ۶۰۰‌دستگاه که در بوستان‌ها قرار دارد و مورد‌استفاده عموم قرار می‌گیرد و بهسازی پیاده‌رو حاشیه بولوار خیام حد‌فاصل چهار‌راه فردوسی و سجاد و بهسازی پیاده‌رو‌های نوربخش ۱۳ و ۱۵ و۲۱ بخشی از خواسته‌های اهالی محله ارشاد بود که در این جلسه مطرح شد.

درخواست دیگری که توسط قوانلو در جلسه بیان شد، نام‌گذاری فرعی‌های بولوار ارشاد به نام شهدای محله و نام‌گذاری بولوار نوربخش۱۳ به نام غدیر باباعلی بود. علاوه‌بر درخواست رسیدگی به فضای سبز بوستان‌های مجتمع‌های ۵۱۲و۶۰۰‌دستگاه، قوانلو به نمایندگی از مردم محله تقاضا کرد کارگاه سنگ‌شکنی آستان‌قدس رضوی در حد‌فاصل فردوسی‌۲ و میدان فردوسی جمع شود.


جای خالی زمین ورزشی

علی کلانتری، نماینده جوانان محله فلسطین که در این جلسه حاضر شده بود، به نمایندگی از جوانان درباره کمبود فضای ورزشی، سالن فوتسال و استخر سخن گفت و تقاضا کرد شهرداری برنامه‌ای برای جوانان در نظر بگیرد.


محله گوهرشاد، بدون زمین ورزشی

مجید کفاشیان، رئیس شورای اجتماعی محله گوهرشاد، به کمبود سرانه ورزشی در محله اشاره کرد و گفت: زمین رها‌شده‌ای در خیابان شهید‌کلاهدوز ۲۸ متعلق به اداره اوقاف است؛ در‌صورت امکان شهرداری پیگیری کند و این فضا را به‌عنوان زمین ورزشی آماده کند.

ساکنان این محله هم درخواست روکش آسفالت و بهسازی پیاده‌رو‌ها را داشتند که توسط نماینده‌شان در ا‌ین نشست مطرح شد.

مشکلات قدیمی پمپ بنزین سعدآباد

محله سعدآباد مانند دیگر محلات این منطقه سرانه فضای سبز کمی دارد. یگانه حشمتی، رئیس شورای اجتماعی محله، برای رفع این مشکل، درخواست تغییر دیوار فرسوده و نازیبای دانشسرای جنوبی به نرده فلزی را مطرح کرد تا مردم از تماشای فضای سبز آن بهره ببرند.

پمپ بنزین سعدآباد و مسدود‌شدن خیابان ورودی کنار پمپ بنزین مشکلی است که سال‌هاست اهالی محله با آن مواجه هستند. حشمتی با اشاره‌به این موضوع توضیح داد: پس‌از برگزاری جلسات متعدد با متولیان پمپ بنزین، تابلویی در ورودی این معبر با عنوان «خیابان را مسدود نکنید» نصب کردیم. این تابلو مُسکنی موقت است و مدتی رانندگان به آن توجه کردند، اما با گذشت زمان، به‌ویژه در ساعات شلوغی پمپ بنزین، توجه کمتری به آن می‌شود. رفع این مشکل نیاز به بررسی اساسی دارد.

تجمع مطب پزشکان مهمترین معضل منطقه یک

 

ترافیک کوی دکترا

محله کوی دکترا با ترافیک گره خورده و معضلاتش با حضور مطب پزشکان بیشتر شده است و نیاز به خدمات ویژه‌تری مانند افزایش سرویس بهداشتی و پارکینگ دارد.

محمد رفعتی، رئیس شورای اجتماعی محله کوی دکترا، با تأکید بر این موضوع پیشنهاد کرد: علاوه‌بر رسیدگی به معضل افزایش مطب پزشکان، برای رفع مشکل ترافیک محلات این محدوده می‌توان سه‌راه خیام رابه بزرگراه شهید‌کلانتری متصل کرد.

در این محله زیرساخت‌های ورزشی کم است و تقاضای شهروندان، احداث مجموعه‌های ورزشی در آن است. رفعتی به نقل از مردم محله گفت: بودجه‌های فرهنگی در حاشیه شهر هزینه می‌شود، غافل از اینکه در منطقه یک، ضعف هویتی، فرهنگی و اجتماعی داریم.


* این گزارش شنبه ۵ آبان‌ماه ۱۴۰۳ در شماره ۵۷۷ شهرآرامحله منطقه ۱ و ۲ چاپ شده است.

ارسال نظر
آوا و نمــــــای شهر
03:44