خواروبارفروشی از آن دست مشاغلی است که سریعتر از سایر شغلهای همردیف خود به سوددهی میرسد ازهمین رو تعداد کسانی که به استقبال این حرفه رفتهاند و میروند، زیاد بوده و همچنان درحال افزایش است.
این حرفه که ادامهدهنده راه همان بقالیهای قدیم است، امروزه شکل و شمایل خود را عوض کرده و با تغییراتی که از نحوه چیدمان اجناس گرفته تا نحوه سیستم عرضه، از حالت گذشته خود فاصله گرفته و حتی از ترفندهای حراج و سیستم خرید تلفنی نیز بهره میگیرد تا فروش بیشتری داشته باشد.
حال باتوجه به رشد روزافزون سوپرمارکتداری در بین اقشار مختلف و بازار خوب اینکار، در بازارمحله این هفته بهسراغ یکی از سوپرمارکتداران منطقه ثامن رفتهایم که باوجود تجربه اندک در کارش، از آن رضایت کامل دارد.
اسماعیل لالویی، ۲۸ساله، مکانیک خوانده و باوجود گرفتن لیسانس بهدلیل نبود کار در رشته تحصیلیاش، سوپرمارکتداری را شروع کرده است.اوکه پدری بازاری دارد از سال۸۱ برای نخستینبار کار خود را با حضور در مغازه ساعتفروشی او آغاز کرده و بعد از مدتی با شراکت یکی از دوستانش، مغازه لوازم آرایشی راه انداخته. مغازهای که در نهایت به ورشکستی میکشد تا لالویی به خواروبارفروشی برسد.
اینجاست که به پیشنهاد پدر، به همراه برادرش وارد کار جدیدی میشود تا امروز سومین سال حضور او در مغازهای ۱۶متری در خیابان طبرسی بهعنوان خواروبار فروش رقم بخورد.
بیشک آغاز هر شغلی نیاز به سرمایه دارد. راهاندازی سوپرمارکت هم از این امر مستثنا نبوده و اینکار از جمله مشاغلی محسوب میشود که سرمایه زیادی میطلبد.
لالویی خودش بعد از ورشکستشدن، مغازه فعلی را با کمکهای مالی خانوادهاش بازکرده و تمایلی هم به گفتن سرمایه اولیهاش ندارد، اما در توضیح حداقل هزینههای راهاندازی مغازه سوپرمارکت در منطقه ثامن میگوید: از آنجایی که در این منطقه هزینههای رهن و اجاره یکسال، پیش گرفته میشود با احتساب این هزینهها و حداقل ۲۰میلیون تومان هم برای خرید جنس، قریب به ۱۰۰میلیون تومان سرمایه نیاز است تا چنین کاری راهاندازی شود.آنطور که از سخنان او برمیآید سوپرمارکتداری در منطقه ثامن شغل گرانی است.
اسماعیل لالویی از کارش راضی است و اعتقاد دارد که اگر کاسب در اینکار زمان کافی بگذارد و تلاش فراوانی بکند، بیشک نتیجهبخش خواهدبود.او ادامه میدهد: درحال حاضر بهدلیل تورم، بسیاری از مشاغل آزاد بازار ندارند و حتی بهدلیل نوسانات قیمتی صاحبانشان مدام ضرر میدهند، اما از آنجایی که سوپرمارکت بهطور مستقیم با معیشت مردم در ارتباط است، بازارش از بین نمیرود و ضرر خاصی متوجه فروشنده نیست.
از آنجایی که سوپرمارکت بهطور مستقیم با معیشت مردم در ارتباط است، بازارش از بین نمیرود
از لالویی جویای راههای راهاندازی سوپرمارکتی که موفق عمل کند، میشویم که وی عنوان میکند: یک سوپرمارکت علاوهبر اینکه باید در مکان مناسبی احداث شود، باید فروشنده خوبی داشته باشد.
طبق گفتههای او استفاده از رنگهای شاد، حسن برخورد با مشتری، چیدمان زیبای کالا، فراوانی کالا، اتیکتگذاری، جداسازی محصولات مواد غذایی از غیر آن، تمیزی داخل مغازه، استفاده از ترازوی دیجیتال و...، از جمله مواردی است که در جذب مشتری و فروش بیشتر کمککننده بوده و تاثیر دارد.
لالویی در ادامه سخنان خود درخصوص بهترین مکان برای راهاندازی سوپرمارکت از خیابان امام رضا (ع) و فلکه آب یاد میکند و میگوید: در این خیابان زائران زیادی در طول سال تردد میکنند که حضور همین افراد رونق خوبی به بازار کار ما میدهد از همینرو این خیابان باوجود رهن و اجاره زیاد مغازههایش، بهترین مکان در کل شهر مشهد برای کاسبیکردن است.طبق گفتههای او بعد از این خیابان، سوپرمارکتداری در آزادشهر و قاسمآباد هم درآمد خوبی دارد.
حرف از خوب و بد شغل یادشده که به میان میآید، لالویی به یک خوبی اشاره میکند که طبق گفتههایش بدی این شغل هم محسوب میشود. او میگوید: در سوپرمارکتداری هر روز با افراد مختلفی سروکار دارید که خوب است، اما بهدلیل اینکه فرهنگ افراد متفاوت است، همین مهم موجب میشود که گاهی درگیریهای لفظی بین فروشنده و خریدار بهوجود آید و موجب ناراحتی کاسب و مشتری شود.
آنطور که از سخنان او برمیآید نوسانات قیمت محصولات، نبود زمان کافی برای استراحت و نبودن در کنار خانواده از بدیهای دیگر اینکار محسوب میشود. او در ادامه نقدبودن درآمد و تمیزی کار را از خوبیهای سوپرمارکتداری برمیشمارد.
اسماعیل لالویی بعد از ۱۲سال کارکردن در بازار هنوز خودش را شاگرد میخواند و میگوید: من از ابتدا کاسبیکردن را در کنار پدرم آموختهام که اخلاق خوبی دارد؛ یکی از تاکیدات اصلی او برای حضور در بازار برخورد از روی صداقت با مشتری بود که سعی کردهام آن را رعایت کنم.
او ادامه میدهد: اگر کسی قصد دارد وارد کار بازار شود، یک روز شاگردی هم برایش کافی است چرا که اگر باهوش باشد در همین مدت کوتاه، چم و خم کار دستش میآید.
او باور دارد درحال حاضر در بازار، سرمایه برای ورود به کار مهمتر از شاگردیکردن است و کسی در این دنیای پر زرق و برق شغل آزاد، موفق است که سرمایه زیادی داشته باشد.
در پایان گفتگو از لالویی میخواهیم که برایمان خاطرهای از سه سال کاسبی در سوپرمارکت تعریف کند که او از تفنگ یادگاری پسری عرب میگوید؛ چند وقت پیش خانوادهای عرب در یکی از هتلهای نزدیک سوپرمارکت ما برای مدتی ساکن شدند.
هر روز برای خرید به مغازه میآمدند من هم به پسر کوچکشان (احمد) شکلاتی هدیه میدادم. این پسر موقع بازگشتن به کشورش، برای تشکر از من، خانوادهاش را از مسیر فرودگاه بازگردانده بود تا برایم هدیهای بخرد. هدیهای که وقتی بازش کردم یک تفنگ اسباب بازی بزرگ بود.
* این گزارش پنجشنبه ۳ مهر ۱۳۹۳ در شماره ۱۱۴ شهرارا محله منطقه ثامن چاپ شده است.