
کودکی و نوجوانیاش با کتاب گذشته و از هر فرصتی استفاده میکرده است تا با خواندن مطالب جدید، ذهنش را پویا و بهروز نگهدارد. مطالعه، همیشه برایش مهمترین تفریح بوده و جانش به کتاب و دفتر و قلم، بند.
برای خودش، این مسئله جذابیت دارد که در روز «پژوهش» بهدنیا آمده و به مقوله تحقیق و پژوهش نیز علاقهمند است. در دانشگاه، موردتوجه استادانش بوده؛ چراکه تمام تلاشش را میکرده تا رشته تحصیلیاش را بهصورت کاربردی و عملی فراگیرد و در دوران دانشجویی، مقالاتی را نیز ارائه کرده است.
اما بیشترین کارهای پژوهشی وی بعد از اتمام مقطع کارشناسی به انجام رسیده، بهطوریکه او حالا بیش از ۲۰ مقاله علمی، تخصصی و فرهنگی در همایشهای داخلی و خارجی، بهصورت سخنرانی ارائه کرده است و بهسبب همین کوششها که بهویژه در زمینه رشته تحصیلیاش «بیوتکنولوژی کشاورزی» انجام داده، عنوانهایی همچون نخبه و برگزیده را ازسوی مراکز علمی به خود اختصاص داده است؛ عنوانهایی که به اعتقاد خودش، نتوانسته مسیری را برایش باز کند و در حد همان عنوان، باقی مانده است.
البته این، تمام قصه زندگیِ علمیِ فاطمه قلیزادهفهندری نیست، بلکه او بهسبب دارا بودن مهارت علمی و عملی در زمینه رشته تحصیلیاش، اکنون برگزارکننده کارگاههای آموزشی بیشماری همچون پرورش اصولی زعفران و قارچ در دانشگاه فردوسی و پارک علموفناوری است.
ازطرفی دامنه فعالیتهای او به مباحث علومانسانی نیز کشیده شده که گردآوری و چاپ کتابی را به همراه داشته است؛ کتابی با عنوان «جایگاه زن در فرهنگ اسلامی و تفاوت حقوق زن و مرد از دیدگاه اسلام» که خودش و خواهرش، آن را گردآوری کردهاند و خودش ماجرایی دارد. گفتگوی شهرآرامحله با پژوهشگر جوان محله فرهنگیان که عضو شورای اجتماعی محله نیز هست، درباره فعالیتهای علمیاش صورت گرفت.
از کودکی، عاشق درس و کتاب بوده است و بهیاد ندارد حتی یکبار، پدر و مادرش برای مطالعه درسهایش، کوچکترین گوشزدی به او کرده باشند. خودش از دوران کودکی و نوجوانیاش اینطور یاد میکند: «چون وضعیت مادی خانوادگی ما خیلی معمولی بود، نمیتوانستم در کلاسهای فوقبرنامه شرکت کنم و همین موضوع باعث میشد فقط کتابهایی را که در اختیارم بود، بخوانم و بهدلیل تشویق بقیه، مطالعه برایم تبدیل به عادت شد.»
بعد از پایان دوران دبیرستان، در دانشگاه دولتی گرگان، رشته کشاورزی، گرایش باغبانی، قبول میشود. او در دوران دانشجویی، جزو شاگردان ممتاز کلاس و مورد توجه استادانش بوده و جستهوگریخته کارهای پژوهشی نیز انجام میداده است، اما برنامههای اصلی او بعد از فارغالتحصیلیاش در مقطع کارشناسی شروع میشود.
بنیه قوی علمی سبب میشود که بعد از کارشناسی، بدون وقفه، ازطریق کنکور سراسری در همان دانشگاه پذیرفته شود؛ «گرایشم در مقطع کارشناسیارشد، بیوتکنولوژی کشاورزی بود و به لطف خدا در این مقطع هم، نفر اول دانشگاه شدم. ضمن اینکه ورود جدیام به عرصه پژوهش، در این دوره بیشتر شد.
نتیجه این پژوهشها نیز مقالاتی بود که برای همایشهای علمی ملی و بینالمللی میفرستادم؛ مثلا مقالهای در اولین کنفرانس ملی علومکشاورزی و محیطزیست شیراز در سال ۱۳۹۲ ارائه دادم. همان سال در همایش ملی علومزیستی دامغان شرکت کردم. سال ۹۳ نیز مقالهام در همایش ملی مباحث نوین در کشاورزی پذیرفته شد و آن را ارائه دادم.
در ادامه در همایشهای بسیاری شرکت کردم و مقاله دادم؛ مثل کنگره بینالمللی بیولوژی کاربردی مشهد، همایش ملی تنشهای محیطی بیرجند، کنگره ملی هیدروپونیک اصفهان، کنگره بیوتکنولوژی تهران، همایش سراسری کشاورزی پاک گرگان و همایش علومکشاورزی و صنایع وابسته دانشگاه آزادِ آزادشهر».
علاوه بر این، تاکنون ۲۰ مقاله از او در مجلههای معتبر خارجی و داخلی چاپ شده است. قلیزاده همچنین مجری دو طرح پژوهشی در حوزه تحصیلی خود، برای باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان دانشگاه آزاد مشهد نیز بوده است و تمام این موفقیتها به همراه نمرات خوبش در دو مقطع تحصیلی دانشگاهی، سبب میشود که او بهعنوان دانشجوی استعدادهای درخشان و نیز دانشجوی ممتاز بسیج دانشجویی در دانشگاه علومکشاورزی و منابع طبیعی گرگان، معرفی شود.
«بعد از اتمام تحصیل در مقطع کارشناسیارشد، دست از پژوهش نکشیدم و به عضویت باشگاه پژوهشگران جوان مشهد و نیز استعدادهای درخشان باشگاهِ پژوهشگران جوان و نخبگان تهران درآمدم. همچنین پس از مدت زمان کوتاهی، از طرف همین باشگاه، پژوهشگر برتر منطقه ۹ کشور شناخته شدم و نشان افتخار جشنواره جهادگران علموفناوری بسیج استان خراسان رضوی را بهدست آوردم.»
پژوهشگر جوان محله ما بعد از فارغالتحصیلی با اینکه میدانسته بازار کار رشتهاش در مشهد رونقی ندارد، دست از تلاش برنمیدارد و در دورههای مختلف تکمیلی، ثبتنام میکند تا اطلاعات خود را جامعتر و بهروزتر کند؛ «کارآفرینی و آشنایی با مراحل کسبوکار»، «مقالهنویسی به زبان انگلیسی و فارسی»، «آشنایی با نرمافزارهای مهندسی ژنتیک و کامپیوتر»، «کلاسهای آموزشی پرورش و بیماریهای قارچ»، «زراعت گیاهان دارویی و اصول باغبانی»، «کشت هیدروپونیک گل رز» و «کلاسهای تخصصی کشاورزی و تسهیلگری» دورههایی است که قلیزاده بعد از فارغالتحصیلی، از سرمیگذراند.
انتشار کتاب در سال ۹۳، حدود ۴ میلیون تومان هزینه برداشت که پول آن را ازطریق فروش طلاهایم فراهم کردم
مدارس غیرانتفاعی سما با توجه به سوابق قلیزاده، او را در سال ۹۱ بهعنوان پژوهشیار، انتخاب و دعوت به همکاری میکنند؛ «آنجا که مشغول شدم، پرسشهای زیاد دانشآموزان و ابهام آنها درباره حقوق زن در مقایسه با مرد، باعث شد تلنگری به ذهنم زده شود و تصمیم بگیرم با کمک خواهر بزرگترم، زهره که کارشناس فقهوحقوق است، کتابی را با عنوان «جایگاه زن در فرهنگ اسلامی و تفاوت حقوق زن و مرد از دیدگاه اسلام» گردآوری کنم.
بعد هم شروع به مطالعه دقیق و تحقیق کردیم که این فرایند، دو سال طول کشید؛ چون بودجهای برای چاپ کتاب نداشتم و کار ویرایش و صفحهآرایی و حتی طرح جلد کتاب را خودم انجام دادم، با این وجود انتشار آن در سال ۹۳، حدود ۴ میلیون تومان هزینه برداشت که پول آن را ازطریق پساندازم، گرفتن وام خانگی و فروش طلاهایم فراهم کردم.»
کتاب فاطمه قلیزاده که با هدف پاسخ دادن به پرسشهای نوجوانان در زمینه حقوق زن و مرد، گردآوری شده بود، پس از چاپ با تیراژ هزار جلد، برای توزیع به خودش واگذار میشود و گوشه خانه میماند تا اینکه همان سال، برای همایشی در حوزه بیوتکنولوژی به تهران میرود؛ «آنجا به ذهنم خطور کرد که به بیت رهبری بروم و یک جلد از کتابم را به دفتر ایشان تقدیم کنم، بدون اینکه درخواستی داشته باشم.
یک ماه بعد، از بیت ایشان با من تماس گرفتند و گفتند کتاب پرمایهای است. تایید دفتر رهبری را بهدست آورده و چندوچون ماجرا را پرسیدند. مدتی که گذشت، وزارت ارشاد درخواست خرید ۳۰۰ جلد از کتاب را داد. در ادامه اداره ارشاد مشهد هم، ۲۰۰ جلد خرید. ۲۰۰ جلد را هم انتشاراتی که اثرم را چاپ کرده بود، برداشت و تعدادی را نیز هدیه دادم و در حال حاضر، ۱۵۰ جلد از آن باقی مانده است».
ناگفته نماند که قلیزاده همزمان با انتشار کتابش، وبلاگی نیز با موضوع عفاف و حجاب راهاندازی میکند که در مسابقات وبلاگنویسی عفاف و حجابِ سپاه پاسداران در استان خراسان رضوی، رتبه نخست را از آن خود میدهد.
* این گزارش چهارشنبه، ۲۳ تیر ۹۵ در شماره ۲۰۳ شهرآرامحله منطقه ۱۰ چاپ شده است.