کد خبر: ۱۲۵۸۶
۲۶ آذر ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۰
هادی فروغی‌نژاد تخمه داغ را به طلاب آورد

هادی فروغی‌نژاد تخمه داغ را به طلاب آورد

وارد خیابان ابوذر که می‌شوی از همان ابتدای خیابان بوی تخمه و آجیل در فضا پیچیده است و تو را به طرف خودش می‌کشاند؛ تخمه داغ طلّاب. هادی فروغی‌نژاد نصف عمرش را آجیل فروشی کرده و از قدیمی‌های این حرفه در طلاب است.

 این روز‌ها در محله‌ها و منطقه‌های شهرمان بازار‌ها شلوغ است اما آجیل‌فروشی‌ها حال و هوای دیگری دارند و این فرصت خوبی بود تا سراغ یکی از قدیمی‌ترین آجیل‌فروشی‌های منطقه‌مان برویم.

او از گذشته که مغازه‌ای کوچک داشته و همسایه‌ها آجیل شب یلدا وعیدشان را از وی می‌خریدند تا حالا که مشتری‌هایش از همه جای شهر می‌آیند تا داغی تخمه‌هایش را روی لب احساس کنند، در این محله مشغول به فعالیت است.

قدیمی اما جوان

وارد خیابان ابوذر در محله طلاب مشهد که می‌شوی از‌‌ همان ابتدای خیابان بوی تخمه و آجیل در فضا پیچیده است و تو را به طرف خودش می‌کشاند؛ تخمه داغ طلّاب. همین‌که وارد مغازه می‌شوم چشمم به قفسه‌ها و ویترین‌های رنگارنگ پر از شکلات و آجیل می‌افتد.

سراغ صاحب آجیل‌فروشی را می‌گیرم و جوانی که پشت ترازو ایستاده، اشاره به خودش می‌کند، انگشت به دهان می‌مانم زیرا در این فکر بودم که صاحب آجیل‌فروشی بزرگ منطقه‌مان فردی مُسن باشد.

او هادی فروغی‌نژاد است و سی و دومین سال عمرش را سپری می‌کند و مانند پسته‌های خندانش خنده‌رو است. فروغی‌نژاد از ۱۵‌سال پیش به این کار مشغول است و نصف عمرش را در این راه گذرانده و کوله‌باری از تجربه از این کار را به همراه دارد. با توجه به اینکه پدرش کشاورز بوده او هم علاقه‌مند به کار کشاورزی می‌شود و از این‌رو به کار فروش تخمه و بعد هم به آجیل‌فروشی رو می‌آورد. 

 

چرا نام طلاب؟ 

فروغی‌نژاد که ۶سال است در این مکان مغازه دارد، می‌گوید: باتوجه به اینکه ۱۵سال در منطقه طلّاب مشغول تهیه و فروش آجیل و تخمه‌داغ هستم از‌‌ همان ابتدا نام طلاب را روی آجیل فروشی‌ام گذاشتم امّا مشکلم این است که این نام برای آجیل‌فروشی ام ثبت نمی‌شود.

باتوجه به اینکه ۱۵سال در طلّاب مشغول فروش آجیل و تخمه‌داغ هستم نام طلاب را روی آجیل فروشی‌ام گذاشتم

 

تخمه داغِ داغ

انتهای مغازه دری وجود دارد که به کارگاه کوچکی باز می‌شود. بوی تخمه بیشتر به مشام می‌رسد، در گوشه انبوه تخمه‌هایی که روی هم انبار شده‌اند دیده می‌شوند. دستگاه‌های بزرگی که شبیه دیگ است بر روی شعله‌های آتش قرار دارند و تخمه‌ها داخل آن ریخته می‌شوند.

گرمای تخمه‌ها گرمم می‌کند، کارگاه صدای زیادی دارد، تخمه‌ها را با‌‌ همان داغی تحویل مشتری می‌دهند. آجیل‌فروش جوان منطقه ما در این‌باره می‌گوید: ما این تخمه‌ها را از کشاورزان می‌خریم و به اینجا می‌آوریم، ابتدا تخمه‌ها بوجاری می‌شوند و سپس پوچ‌گیری می‌شوند و بعد از آن در مرحله پخت قرار می‌گیرند که در این دستگاه‌ها به مدت ۲۰‌دقیقه می‌پزند.

وی با اشاره به تخمه‌هایی که پخته می‌شوند می‌گوید: هرچند که با پخته شدن تخمه خام خاصیت آن کم می‌شود امّا بعضی از تخمه‌ها مانند تخمه کدو، خامشان خورده نمی‌شود بنا‌براین باید پخته شوند. او در ادامه چند نوع از تخمه‌ها را نام می‌برد و به تخمه شمشیری، تخمه هندوانه، تخمه کدو، آفتابگردان، ژاپنی، کلاله و... اشاره می‌کند.

 

لبخندپسته‌ها 

نیم نگاهی به قفسه‌های آجیل می‌اندازم؛ پسته‌های خندانی دیده می‌شوند که به روی مشتری لبخند می‌زنند، او اشاره به آن‌ها دارد و می‌گوید: پسته‌ها هم برای خود انواعی دارند به نام پسته احمد آقایی، اکبری، پسته فندقی، پسته کلّه قوچی و جنگلی که هم شور و هم خام آن‌ها وجود دارد.

 

هادی فروغی‌نژاد تخمه داغ طلّاب را افتتاح کرد

 

خواص آجیل‌ها

این کاسب محله آجیل‌ها و خواص آن‌ها را خوب می‌شناسد و امیدوار است که آجیل با تمام ویتامین‌ها و پروتئین‌های سر‌شارش بتواند جایگزین مناسبی برای چیپس و پفک برای بچه‌ها شود و در این‌باره می‌گوید: الحمدا... فرهنگ استفاده از آجیل و خشکبار کم‌کم دارد در بین خانواده‌ها جا می‌افتد و خانواده‌ها اگر به خواص خشکبار پی ببرند بیشتر سراغ آجیل و خشکبار می‌آیند.

آجیل و خشکبار از هر نوعش برای بدن انسان به‌خصوص‌ استخوان‌بندی مناسب و مفید بوده است

او تاکید می‌کند: این‌ها برای سلامتی کاملا مفید هستند برای مثال پسته کمک زیادی به خون‌سازی بدن انسان می‌کند یا اینکه تخمه کدو برای کبد مفید است. او استفاده از مویز را برای بالا‌بردن هوش بچه‌ها سفارش می‌کند.

فروغی‌نژاد در ادامه می‌گوید: آجیل و خشکبار از هر نوعش برای بدن انسان به‌خصوص‌ استخوان‌بندی مناسب و مفید بوده است و این را کسانی که همیشه از خشکبار استفاده می‌کنند پی برده‌اند. او همشهری هایش به مصرف آجیل مخلوط توصیه می‌کند.

 

بازار شب عید

آجیل‌فروشی هرچند در طول سال مشتری خود را دارد امّا بیشتر بازار فصلی به حساب می‌آید و از آنجایی که خشکبار گرم هستند بیشتر در فصول سرما استفاده می‌شوند و به گفته فروغی نژاد  بازار آجیل‌فروشی‌ها از اول پاییز شروع می‌شود و تا شب عید نوروز ادامه دارد و بعد از عید نوروز رفته‌رفته با گرم شدن هوا بازارش سرد می‌شود و استفاده از آجیل از مصرف می‌افتد. مصرف آجیل با تمام خواصی که گفته شد اگر به اندازه باشد مفید است. آجیل‌فروش منطقه ما می‌گوید: زیادی‌خوردن آجیل به‌خصوص در ایام نوروز برای بچه‌ها مفید نیست و خانواده‌ها باید مواظب بچه‌هایشان باشند.

گل لبخند

فروغی‌نژاد به همراه چند نفر از اقوامش در مغازه کار می‌کند. کارگران زیادی بوده‌اند که در کنار او کار کرده‌اند و در حال حاضر برای خود آجیل‌فروشی باز کرده‌اند. در مغازه او علاوه بر آجیل انواع شکلات هم وجود دارد.

او به عنوان فروشگاه بزرگ منطقه‌ ما مشتریانی از آجیل فروشی‌های محلات دیگر نیز دارد که به او مراجعه می‌کنند. شب عید کم‌کم دارد از راه می‌رسد، به امید آنکه مانند پسته‌های خندان آجیل‌فروشی طلّاب گل لبخند همیشه بر لب‌هایمان شکوفا باشد. 

 

* این گزارش یکشنبه، ۲۰ اسفند ۹۱ در شماره ۴۶ شهرآرامحله منطقه ۴ چاپ شده است.

کلمات کلیدی
آوا و نمــــــای شهر
03:04
03:44