
سیدعلی حسینی مبارز| در هر رشته و صنعتی بنای خیر را کسانی میگذارند که دستهای زحمتکشی دارند و خشت خشت تولید و اشتغال و کار را در پَسِ تجربههای اندوخته از گذر ایّام، تحویل شاگردان میدهند و به این ترتیب آن شغل را حفظ میکنند.
تخمه داغی یکی از همان شغلهایی است که به این ترتیب حفظ شده و یکی از بازارهای داغی است که در شهرمان رونق گرفته است و سالیان سال است که داغی تخمههای مشهد زیرزبانمان به این واسطه طعم میگیرد.
برای همین هم سراغ قدیمیترین این کار را میگیریم و پس از جستجوی زیاد در یکی از محلات منطقهمان او را مییابیم و پای صحبتهای گرم و صمیمانهاش مینشینیم تا برایمان از تلاشها و زحمتهایش و از تخمه داغ نادی معروف به تخمه داغ طلاب بگوید.
محسن نادی یزدی ۴۹ بهار از عمرش را پشت سر میگذارد و از آنجایی که متولد یزد است با طلبیدن امامرضا (ع) عاشقانه به همراه خانواده عزم سفر مشهد میکند و از آن به بعد با جدیت مشغول کار میشود.
او از همان دوران نوجوانی به کار تولید ابریشم و نخ چلّه تابی مشغول میشود. با توجه به علاقهاش به تخمه و آجیل وارد کار تخمه داغی میشود. نادی از روزهایی حرف میزند که تنها و با دستهای خالی کارش را شروع میکند و سال۱۳۷۱ اولین تخمه داغی استان خراسان را در محله فجر مشهد بنا میکند.
تخمه داغی و آجیلفروش محله ما در ابتدا با یک دستگاه کوچک که تمام خاطرات کاریاش از آن نشئت میگیرد کارش را شروع میکند. از افتخارات او این است که قدیمیترین مغازه تخمه داغی را در محله دارد.
وقتی وارد مغازهاش میشوی پر است از قفسههای رنگی با انبوهی از آجیل و انواع تخمهها و شکلاتهای رنگین که در بین آنها پستهها لبخند میزنند و بوی تخمههای داغ در فضا پیچیده است.
از همان سالهای ۷۲، ۷۳ بود که از کشاورزهای کپه داغ بجنورد تخمه تهیه میکردم
کارگاه و انباری در انتهای مغازهاش قرار دارد که آن هم پر است از کیسههای تخمه. در گوشه کارگاه دستگاه فلزی بزرگی است که کارش داغ کردن و بودادن تخمههایی است که از کشاورزان خریداری میشود.
نادی با اشاره به اینکه عمده مرکز تخمه در بجنورد است میگوید: از همان سالهای ۷۲، ۷۳ بود که از کشاورزهای کپه داغ بجنورد تخمه تهیه میکردم. او توضیح میدهد که کار خرید از کشاورزان باید سر فصل انجام شود و پس از انبار کردن و بوجاری که تخمهها در آن ریز و درشت میشود به مقدار نیاز تخمهها در داخل دستگاه قرار گرفته و با چرخش دستگاه با حرارت شعلههای گاز به کمک نیروی برق در یک دمای مخصوص داغ میشود.
آجیل هم با این دستگاه داغ میشود و در دستگاه دیگری با موادی به آنها لعاب اضافه میشود. او ادامه میدهد: پنج نوع لعاب داریم البته تخمههای طعمدار خاصیت خودش را دارد واین باعث میشود که تخمهها همیشه به صورت داغِ داغ و طعمدار به مشتری عرضه میشود.
قدیمیترین تخمه داغي منطقه اين را هم ميافزايد كه در تمام فصول سال کارش رونق دارد و مشتریهای فراوانی از مشهد و شهرستانهای دور و نزدیک برای سفارشها مراجعه میکنند. او از گسترش کارگاه تخمه داغش سخن میگوید و ادامه میدهد: به یاری خداوند و دعای مردم، کارگاهی در شهرک صنعتی با امکانات و فضای بیشتری در نظر گرفتهام که به زودی به آنجا انتقال پیدا خواهد کرد و به این وسیله خدمات بهتر و بیشتری به مردم ارائه خواهم داد.
محسن نادی وقتی در منطقه طلاب با نیت رضایتمندی مردم و مشتری کار خودش را شروع می کند نام «تخمهداغ طلاب» را بر آن میگذارد. در آن زمان بود که در این منطقه تخمه داغ وجود نداشت، تخمه داغ طلاب رفته رفته زبانزد مردم منطقه و مشهد شد. او با بیان اینکه این کار دوستداشتنی است میگوید: حاضر نیستم این کار را با کار دیگری عوض کنم و زندگیام یک جورهایی با بوی خوشايند تخمهداغ انس گرفته است.
جوانهای زیادی در طول این سالها در کنار او کار کردهاند و حرفه آجیل و تخمه داغ کردن را یاد گرفتهاند و هر کدام در گوشه و کنار شهر برای خود مغازهای بنا کردهاند اما او گلایهمند است که برخی از نام تخمه داغ طلاب و محبوبیتی که در دل مردم توسط نادی ایجاد شده است سوءاستفاده کردهاند و او مجبور شده است كه از نام قدیمی و اصیل طلاب بگذرد و نام کارگاهش را به تخمه داغ نادی تغییر دهد.
آجیلفروش بزرگ منطقه ما به انواع آجیل از پسته، فندق، نخود، کشمش، بادامزمینی، بادام هندی و انواع تخمه اشاره دارد و میگوید: تخمه برای خود انواع مختلفی دارد كه از جمله ميتوان تخمه آفتابگردان، خربزه، هندوانه، کدو، شمشیری و تخمه ژاپنی را نام برد و برخی از آنها مانند پسته و انواع آجيلها هم به صورت خام و هم به صورت پخته عرضه میشود.
وي در اینباره بیان میکند: آجیل با توجه به طبع گرمی که دارد دارای خواص فراوانی است، به عنوان مثال تخمه آفتابگردان ویتامین Eدارد که برای اعصاب و نور چشم مفید است، علاوه بر آن فندق نیز برای اعصاب مفید است، پسته کمک زیادی به خونسازی میکند و کنار آن بادام زمینی دوایی است برای پایین آوردن فشارخون.
او ادامه میدهد: از مویز به عنوان بالابرنده هوش میتوان استفاده کرد. او آجیل را برای بدن مقوی میداند و عنوان میکند: انواع مختلف با طعمهای متنوع سرکهای، آبلیمویی و گلپر در بین آجیلها وجود دارد و به عنوان مثال به ذرت طعمهای سرکهای، پنیری و نمکی اضافه میکنند و به بادام زمینی یا همان بادام خاکی هم همین طعمها اضافه میشود.
نادی که هممحلهای خوشرو و معتمد ماست علاقه زیادی به ورزش دارد و این روحیه ورزشکاری را هنوز در خودش احساس ميكند و در ميان ورزشها به ورزش باستانی علاقهمند است. به گفته خودش مرشد زورخانه است و به عنوان باستانیکار ورزشگاه شهیداحمدی در منطقه طلاب در آنجا ورزش میکند و معتقد است كه درکنار کار، ورزش علاوه بر سلامت بدن در نشاط و شادابی روح و روان تاثیر زیادی دارد.
محسن نادی آرزو دارد سالیان سال این کار را به همراه خانواده ادامه دهد و فرزندانش ادامهدهنده راه او باشند و در اینباره با اشاره به «زکات علم نشره» میگوید: اگر کسی خواست مغازه فروش تخمه و آجیل باز کند و وارد این کار شود حاضرم تمام تجربهام را به او انتقال دهم.
او رمز موفقیت در مردمداری را عملكردن به سه عنصر صفا یعنی خوشرفتاری با مردم و سخا و وفا کردن به عهد با خداوند و مردم میداند. وي رمز موفقیت در هر کاری را رضایتمندی مردم و دادن جنس با کیفیت به آنها ميداند كه خودش سرلوحه کارش قرار داده است.
وقتی از کارگاه تخمهداغ نادی بیرون میآیم بوی تخمه داغ همهجا را فرا گرفته است و هنوز وجودم گرم از صحبتهای دلنشین او در کنار تخمههای داغش است.
* این گزارش یکشنبه، ۲۶ فروردین ۹۲ در شماره ۴۹ شهرآرامحله منطقه ۴ چاپ شده است.