
صادقیه؛ محله مجتمع نشینهای مشهد
ممحله صادقیه تلفیقی از معابر نسبتا قدیمی و جدید منطقه ۱۲ است. امیریه ۳۱ و امیریه ۳۷ دو معبر پرجمعیت منطقه ۱۲ هستند که جزو اولین محدودههای مسکونی بولوار امیریه بودند. انبوهی از مجتمعهای مسکونی چندصد واحدی که متعلق به ارگانها و شرکتهای مختلفی است بهصورت تعاونی در این محدوده شروع به مجتمعسازی کردند.
اما به جز این دو معبر سایر بخشهای محله صادقیه هنوز پا نگرفته است. وجه تسمیه نام محله صادقیه به یکی از محلات غرب تهران برمیگردد.
امیریه ۳۱ با ۲۴ مجتمع مسکونی از پرجمعیتترین کوچههای مشهد است. ایمان، ترمه، زمرد، آرمان، سلیم، نرگس، امیرالمومنین (ع)، نگین، امید و سازمان نظام مهندسی، نام فقط تعدادی از مجتمعهای خیابان امیریه ۳۱ است. این معبر به اسم شهیدحسین آراسته نامگذاری شده است. بهطور متوسط این مجتمعها از ۱۲۰ تا ۷۰۰ واحد دارند.
محله صادقیه که بر روی اراضی امامیه شکل گرفته است تا سال ۱۳۸۵ جزو محدوده شهری نبود. بنا به توضیح کتاب «جغرافیای تاریخی مشهد»، نوشته مهدی سیدی، اصل آبادی امامیه تقریبا بهصورت سالم، اما متروکه در حاشیه غربی نمایشگاه بینالمللی مشهد باقی مانده است؛ ولی زمینهای این روستا که بسیار وسیع بوده تا الهیه، امیریه و صادقیه امروزی ادامه داشته است.
سکونت در محدوده انتهایی بولوار امیریه از اوایل دهه۸۰ شروع شد که واحدهای مجتمع مسکونی باران را تحویل مالکان دادند. آنطور که ساکنان قدیمی این معبر تعریف میکنند: بیست سال پیش در امیریه ۳۷ خبری از گازرسانی نبود؛ سر هر خیابان فقط یک تیر چراغ برق بود که تا چندمتر آنطرفتر را روشن میکرد. اتوبوس هم از بزرگراه آیتالله هاشمی رفسنجانی (میثاق سابق) به این طرف نمیآمد، اما با افزایش سکونت در این محدوده، رفاه و آسایش اهالی نیز رونق گرفت و اوضاع رو به بهبود رفت.
بافت
محله صادقیه با ۳۰۰ هکتار وسعت، بیش از ۹ هزار نفر را در خود جای داده است. گرچه نسبت جمعیت به وسعت این محله معقول به نظر میرسد و تراکم جمعیت آن حدود ۳۰ نفر در هر هکتار است، که نسبت به میانگین جمعیتی شهرمشهد پایینتر است، اما، چون تنها حدود ۱۲ درصد محدوده محله صادقیه مسکونی است، تراکم نقطهای محله در برخی از مجتمعها به بیش از ۶۰۰ نفر در هر هکتار میرسد.
بیشترین کاربری در محله صادقیه با بیش از ۱۳ درصد اراضی، به باغات و زمینهای کشاورزی اختصاص دارد و پس از آن پهنه مسکونی با بیش از ۱۱ درصد مهمترین کاربری را داراست.
با توجه به کوچک بودن واحدهای مسکونی دو معبر امیریه ۳۱ و ۳۷ نرخ اجاره و همچنین نرخ زمین در این دو معبر مناسبتر است و گزینه خوبی برای سکونت محسوب میشود و همین موضوع باعث شده است که تعداد کمی از واحدهای پرشمار چهاردهمجتمع مسکونی آن خالی بماند.
از آنجا که بیشتر جمعیت این محله جوان است، نرخ باسوادی در صادقیه ۹۸ درصد است.
بیشترین تعداد قطعههای مسکونی در صادقیه بین ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ مترمربع است و بیشتر ساختمانها بهصورت آپارتمانی یک تا ۴ طبقه است.
دسترسی
قطار شهری در محله صادقیه در حال حاضر فعال نیست، اما در آیندهای نزدیک این محله از جهت غربی به خط ۳ مترو اتصال مییابد و فرصت دسترسی به قطارشهری برای ساکنان فراهم میشود.
به طور متوسط از هر نقطه محله صادقیه تا نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، ۹۰۲ متر است که برای پیمودن این مسیر باید بیش از ۱۱ دقیقه زمان در نظر بگیرید. البته ازآنجا که تنها بخشی از محدوده انتهایی بولوار امیریه درحال حاضر مسکونی است برای ساکنان این مجتمعهای مسکونی میانگین فاصله مکانی تنها ۳۰۰ متر است.
از نظر ترددهای درونشهری نیز دسترسی به بولوارهای سجادیه، امیریه و مهدیه از جمله ویژگیهای این محله محسوب میشود.
امکانات فرهنگی و رفاهی
- سالن ورزشی شهیدآراسته و مسجد امیرالمومنین (ع) دو مرکز محله صادقیه است که مهمترین کانون تجمعات محلی است.
- سالن ورزشی شهیدآراسته که در اصل یک سوله بحران است، دو بخش دارد. طبقه پایین به ورزشهای توپی اختصاص دارد و طبقه اول به ورزشهای رزمی.
- مسجد امیرالمومنین نیز اکنون تنها مسجد این محله است.
- سه بوستان آراسته در امیریه ۳۱؛ پارک باران در امیریه ۳۳ و بوستان اقاقیا با مساحت ۱۳ هزار و ۷۵۰ مترمربع در محله صادقیه قرار دارد.
- یکی از بزرگترین مشکلات محله صادقیه نبود مدرسه و درمانگاه در این محله است.
حدود جغرافیایی
محله صادقیه در همسایگی دو محله امیریه و نقویه قرار دارد. این محله از شمال به بزرگراه آزادی، از جنوب به بولوار امیریه، از شرق به بولوار سجادیه و از غرب به بولوار مهدیه منتهی شده است.