
مجتبی امینی، ۱۸ ساله، ساکن محله پنجتن مشهد رتبه سوم کنکور کاردانی امسال در رشته الکتروتکنیک یا برق صنعتی به خود اختصاص دادهاست. امینی ترم یک را در دانشکده منتظری به اتمام رسانده و هماکنون در تعطیلات بین ترمی بهسر میبرد. با او درباره خودش و رشتهاش ساعتی به گفتوگو نشستهایم.
- مقاطع تحصیلی قبل از دانشگاه را در چه مدارسی خواندهاید؟
ابتدایی در دبستان عرش و راهنمایی را در مدرسه نمونه دولتی «مولوی» گذراندهام. در دبیرستان امام علی و هنرستان محدث هم دوران تحصیلی دبیرستانم سپری شد. همینجا از همه معلمهای عزیز که خدمتشان بودم تشکر میکنم.
- اگر بخواهید از چند معلم که در ذهن شما ماندگار شدند، نام ببرید؛ کدامها هستند؟
در دوره دبستان، آقای زهانی با بچهها خیلی خوب رفتار میکرد. سال پنجم دبستان، آقای پوشادی دبیرمان بود که خیلی مهربان بود. یادم هست یکبار قبل از اینکه بیاید سر کلاس، بچهها خیلی شلوغ کردهبودند. وقتی آمد و وضع کلاس را دید، از کلاس خارج شد و رفت دفتر! بعد من به نمایندگی از بچهها رفتم و از او عذرخواهی کردم تا آمد سر کلاس.
این خاطره همیشه در ذهنم است. اهل تنبیه نبود. در سوم راهنمایی، آقای خوشدل دبیر حرفهوفن بود که علاقه من به برق از همینجا و حضور در کارگاههای درس او شروع شد. در دوران دبیرستان، آقای محمدی دبیر عربیمان بود.
در کلاس علاوه بر درس، مباحث اخلاقی و داستانهای آموزنده هم میگفت که در ذهن من ماندگار شدهاست. در دوران هنرستان هم باید از آقای قوی پنجه و آقای محمدی یاد کنم که مهمترین دروس تخصصی ما با آنها بود و تدریس خوبشان در موفقیت من در دانشگاه خیلی موثر بود.
- چرا رشته برق؟
از دوران راهنمایی به برق علاقهمند شدم. بعضی اطرافیانم نظرشان این بود که رشته نظری بروم؛ اما من آنقدر به برق علاقه داشتم که میگفتم یا ترک تحصیل می کنم یا رشته برق را انتخاب میکنم.
- چرا با رتبه سوم، دانشکده شهید منتظری را انتخاب کردید؟
سطح علمی دانشکده شهید منتظری مشهد در رشته برق همطراز با دانشگاههای مطرح کشور است و از نظر اساتید و کارگاهها در وضعیت بسیار مطلوبی قرار دارد. اکثر دانشجویان برق مشهد، این دانشکده را برای دوران کاردانی و کارشناسی ترجیح میدهند.
- مختصری درباره رشته برق صنعتی توضیح بدهید؟
برق صنعتی با برق نیروگاهها و کارخانهها کار دارد. به قول اساتید، حداقل ولتاژ در رشته ما، برق شهری(یعنی 220 ولت) است. در صورتی که در الکترونیک حداکثر ولتاژ 220ولت است. سر وکار ما با انواع ژنراتورها و ترانسفورماتورهاست.
- تا حالا شما را برق گرفته؟
خیلی!
- اولین بار کِی بود؟
اولین بار یادم نیست! اما آخرین بار، در کارگاه مدار فرمان دانشکده، در حال کار با دستگاهی بودم که مقداری سیم لخت داشت. لحظهای حواسم پرت شد و برق من را گرفت. استادم و بچهها خیلی ترسیدند؛ اما خدا را شکر اتفاقی نیفتاد.
- نظرت درباره برق چیست؟
من آنقدر که به برق علاقه دارم که نمیتوانم علاقهام را وصف کنم. وقتی در حال مطالعه دروس تخصصی برق هستم؛ انگار با یک نفر که خیلی دوستش دارم؛ خلوت کردهام. از خواندن برق لذت میبرم.
- اهل کار هم هستید؟
بله. نقشهکشی گاز با کامپیوتر برای پدرم از جمله کارهایی است که انجام دادهام. در سیمکشی ساختمان هم تجربه خوبی دارم. اگر شَمای کلی کار را برایم توضیح بدهند؛ خودم میتوانم سیمکشی را انجام بدهم. در تابستان سالهای گذشته، کار سیمکشی ساختمان را یادگرفتهام.
در سیمکشی ساختمان تجربه خوبی دارم و خودم میتوانم کار را انجام بدهم
- در دانشکده فعالیتهای سیاسی هم دارید؟ نظرت درباره مسائل سیاسی روز چیست؟
زیاد اهل سیاست نیستم و بیشتر به کارهای فرهنگی و مذهبی علاقه دارم. اما با آنها که از همه چیز انتقاد میکنند؛ مخالف هستم. اگر کسی این همه خدمت و پیشرفت و امنیت کشورمان را نبیند بیانصافی است. گرچه نکات ضعفی هم وجود دارد که طبیعی است. در هر حکومتی کمبودهایی است.
یکی از مسائل روز سیاسی مذاکرات هستهای است که به نظرم بههیچوجه نباید کوتاه بیاییم. همانطور که تا الان کوتاه نیامدهایم. اگر در برابر خواستههای آمریکا و انگلیس و بقیه تسلیم بشویم؛ تحریمها کمتر که نمیشود؛ بماند! جسورتر هم خواهند شد.
- توصیهات به آنهایی که برای کنکور میخوانند؛ چیست؟
تا میتوانند سعی کنند در کلاس، درس را یاد بگیرند و بر روی درس تمرکز کنند تا بهره کافی را از کلاس ببرند. البته برای کنکور هر کسی باید طبق توانایی خودش برنامهریزی کند و از وقتش استفاده کند.
- هدفت از تحصیل در رشته برق چیست؟
میخواهم در آینده یک کار بزرگ در حوزه برق انجام بدهم. کار با ژنراتورها و موتورهای بزرگ و همچنین کنترل اینها را خیلی دوست دارم. به تدریس هم علاقهمندم. ما باید در حوزه انرژی برق و تکنولوژیهای مرتبط با برق خودکفا بشویم.انشاءا.. بتوانم در این حوزه گامی بردارم.
- شما از یک منطقه محروم به رتبه سوم کنکور دست یافتهاید. بعضی میگویند به دلیل کمبود امکانات در این مناطق نمیتوان پیشرفت کرد. نظر شما در اینباره چیست؟
امکانات به اندازه کافی هست؛ کسی نیست استفاده کند! به نظر من اگر کسی واقعا بخواهد تلاش و پیشرفت کند، کمبود امکانات را بهانه نمیآورد. بعضیها زحمتی نمیکشند انتظار دارند با امکانات به موفقیت برسند. این هنر ماست که از هر چه در اختیار داریم نهایت استفاده را ببریم.
- در منطقه شما کمبودی وجود دارد؟
متاسفانه کار فرهنگی و تربیتی در این مناطق کم است. در مدارس هم فقط تعلیم است؛ تربیت خیلی کمرنگ است. یکی از نیارهای اصلی منطقه من در پنجتن اقدامات فرهنگی و تربیتی مناسب است.
- نظرت درباره مصرف برق، در کشورمان چیست؟
مصرف ما زیاد است. انرژی برق از یک انرژی دیگر به دست میآید، یعنی برق از طریق نیروگاههای سوخت و از طریق مصرف نفت، گاز و ... بهدست میآید. البته نیروگاه هستهای هم میتواند برق تولید کند که مقرون به صرفهترین حالت ممکن است و کمترین آلودگی را دارد و هنوز در کشورمان رواج نیافتهاست.
عموم مردم آن همه کارِ پیچیدهای که انجام میشود تا برق در پریز خانه بیاید را نمیبینند و نمیدانند چقدر نفت و گاز و منابع انرژی باید بسوزد تا توربین ها بچرخد و برق تولید بشود و به داخل منازل منتقل بشود. اینها در جلوی چشم مردم نیست. برای همین نسبت به مصرف برق آن حساسیت لازم وجود ندارد.
*این گزارش یکشنبه، ۱۹ بهمن ۹۳ در شماره ۱۳۹ شهرآرامحله منطقه ۴ چاپ شده است.