
قرار چهارشنبههای قرآنی بانوان محله امام خمینی سی ساله شد
جلسههای قرآن و روضههای خانگی هنوز هم بهصورت سنتی در محلهها برقرار است و بانوان محله را دورهم جمع میکند. جلسهها و دورهمنشینیهایی صمیمانه که علاوهبر قرائت و تلاوت قرآن، زمینه مشارکت آنها را در کارهای خیر ازجمله کمک در تهیه جهیزیه نوعروسان تا یاری به بیمارانی که در هزینه درمان کم آوردهاند، فراهم میکند. ماجرای جلسه سیساله محله امامخمینی (ره) از یک نقطه مبارک آغاز شد؛ جزءخوانی در ماه مبارک رمضان در خانه یکی از شهدای محله که حالا صاحب آن، درگذشته است.
عمر این جلسه خانگی با ۹۰ نفر به سه دهه میرسد و هر هفته چهارشنبهها خانهبهخانه در محله امامخمینی (ره) میچرخد. ساعت ۹ صبح است. رحلهای قرآن یکبهیک چیده میشود و خانمهای جلسه حاضر میشوند. بین آنها خانمهای سالمند و پابهسنگذاشتهای بهچشم میخورند که گرمای نیمروز و پادرد را برای حضور بهموقع در جلسه به جان میخرند و جوانترهایی که چالاکترند و کار پذیرایی را گردن میگیرند. فضای اتاقها کمکم پر میشود و جلسه آغاز.
بیبیمرضیه هاشمزاده معروف به هاشمی، مسئول جلسه است و آن را مدیریت میکند. او همه این سالها در تمام جلسهها حاضر است، مگر اینکه سفری پیش بیاید یا اتفاق پیشبینیناپذیری برایش بیفتد که نتواند به این جلسات بیاید.
بیبیمرضیه که در کودکی قرآن را همراه با شاهنامهخوانی در مکتبخانه آموخته است، از ملاباجیهایی میگوید که همه تلاششان را صرف این میکردند که شاگردان مکتبی را قرآنخوان کنند. هدفی که او در جلسههایش دنبال میکند، این است که با حوصله برای آنهایی که مسنترند یا دیرتر یاد میگیرند، وقت بگذارد. میگوید: تکرار و تمرین خیلی موثر است؛ کسانی بودهاند که خیلی دیر یاد گرفتهاند، اما حالا بهراحتی قرآن میخوانند.
تعریف میکند: اشتیاق بعضیها برای یادگیری، سبب شده است پای این کار بمانم. این را که میگوید، از یکی از همسایههای محله یادش میآید؛ «حاجیهخانمی بود که خیلی دیر قرآن را یاد گرفت، اما هرجا میرفت، قرآن همراهش بود. این اشتیاق و ذوق را که میدیدم، ترغیب میشدم که وقت بیشتری بگذارم تا اینکه آن خانم، روانخوانی را بهطور کامل یاد گرفت.» مسئول جلسه میگوید: هر هفته یک جزء از قرآن کریم خوانده میشود و بعد از آن بستگی به مناسبتها دارد که مداحی یا مولودی خوانده شود.
زن سالمند آذربایجانی سه سال است که با جلسه علیاصغر (ع) آشنا شده است و هر چهارشنبه در آن شرکت میکند
قرآن، گره مشکلات را باز میکند
هاشمی میگوید: اگر جلسهایها حواسشان به این باشد که محتوای آیههای قرآن را در زندگیشان بهکار گیرند، مطمئن باشند که گره خیلی از مشکلات زندگیشان باز میشود.
خیلیها همین که زمین میخورند، از زمینوزمان گلایه میکنند، اما اگر آیههای قرآن در تاروپود زندگیشان تنیده شود و رهنمودهای آن سرلوحه زندگیشان قرار گیرد، هرجا که باشند، پیروز هستند. او توضیح میدهد: نحوه آشنایی بیشتر اعضای گروه با جلسه قرآن، از جلسه ماه مبارک رمضان بوده است و نزدیک به سه دهه از عمر این جلسه میگذرد و بیشتر خانمهای جلسه، عضو بسیج شهیدبهشتی در مسجد چهاردهمعصوم (ع) هستند.
فاطمه اصغری که از ۱۲ سال پیش به این محله آمده، در ماه مبارک با این جلسه آشنا و بعد هم عضو بسیج محله شده است. او میگوید: برخی افرادی که از این محله رفتهاند، هنوز هم در این جلسات هفتگی شرکت میکنند.
زن سالمند آذربایجانی سه سال است که با جلسه علیاصغر (ع) در محله آشنا شده است و خودش را مقید میداند که هر چهارشنبه در این جلسه شرکت کند. او میگوید اوایل خیلی سخت قرآن میخوانده، اما حالا روان شده است و راحت میتواند بخواند.
وحیده راعی بهنظر کمسنوسالترین عضو جلسه است که همراه مادرش در این جلسه شرکت میکند و قرآن میخواند. وحیده دهساله قرآن را در دارالقرآن آموخته و خوب با زیروبم آن آشناست و روان میخواند. جزءخوانی و تلاوت قرآن تا یک ساعت ادامه دارد و بعد نوبت قرائت دعای توسل است و مداحی.
اقتصاد در کنار قرآن
صندوقهای قرضالحسنه خانگی که تقریبا در بیشتر جلسهها تشکیل میشود، در حاشیه جلسه قرآنخوانی آنها هم بهچشم میخورد و زمانی که همه خانمهای جلسه جمع میشوند، قرعهکشی برگزار میشود.
خانم هاشمی هدف از تشکیل اینگونه صندوقها را یاری رساندن به مشکلات مالی اعضا معرفی میکند و ادامه میدهد: ما هم با همین هدف، صندوق علیاصغر (ع) را ویژه خانمهای همین جلسه پایهگذاری کردهایم. صندوق قرضالحسنه علیاصغر (ع) با ۵۰ هزار تومان شروع شده و به ۳ میلیون تومان رسیده است.
* این گزارش در شماره ۲۰۵ سه شنبه ۱۹ مرداد ۹۵ شهرآرامحله منطقه ۸ چاپ شده است.