
موسسه قرآنی برادران دسترس سعی در احیای هویت محلی دارد
خداوند از کتاب خویش قرآن، اینگونه برای بنده خود یاد میکند: «ای مردم! اندرزی از سوی پروردگارتان برای شما آمده است و درمانی برای آنچه در سینههاست و هدایت و رحمتی است برای مومنان.» اگر به نسخهای که خداوند در این جملات برای بنده خود پیچیده، معتقد باشیم باید درمان روحمان را در زمان شکستن دل و انفجار سینه از غم و بارش اشک و در انس با قرآن بیابیم.
زمانیکه رحمت الهی را برای گشایش زندگیمان میطلبیم، باید قلب و روح خود را در معرض موعظه پروردگار قرار دهیم. تاثیر واژههای خداوند بر قلب انسانها همیشه یکسان نیست. شنیدن آیهها در زمان آسایش فرق میکند با زمان گرفتاری.کلام وحی بر قلب یک بنده الفت گرفته با آیهها بهگونهای مُسکِن میشود که بر دل یک دورافتاده از قرآن نه! میدانیم همه اینها را و باز بسیاری از ما جزو همان دورافتادگانیم.
همیشه به این میاندیشیم که فردا قرآن را از حاشیه به متن زندگیمان بیاوریم و این فردا هیچوقت نمیآید.حرف قرآن همهجا هست و خودش حضور ندارد. ماه رمضان است. چه خوب که این ماه میتواند بهانه محکمی باشد برای تلاوت قرآن و صد افسوس که سالهاست به همین بهانه اکتفا کردهایم. این حرفها گفتن ندارد، زیرا همه به آن معترفیم.
معدودند کسانیکه با قرآن راه میروند، با قرآن میخورند، با قرآن میخوابند، با قرآن تفریح میکنند و بیقرآن زندگی نمیکنند. به سربردن در همین احوالات بیالفتی با قرآن سبب میشود به دیده تقدیر بنگریم به کار کسانی که در راه شناخت و ارتباط با قرآن و تحقق آموزههای قرآنی فعالیت میکنند.
خوشبختانه وجود موسسه «فرهنگی قرآن و عترت شمیم وادی وحی» در منطقه ما نقطه قوتی است که باید از آن سخن بگوییم.فعالیت این موسسه که از سال ۹۰ کار خود را شروع کرده، در حوزههای مختلف عمومی، تخصصی، پژوهش، تبلیغ و ترویج، هنری، نشر مکتوب، الکترونیک و مشاوره قرآنی است.
این موسسه چندمنظوره که به همت برادران دسترس در محله طلاب مشهد تاسیس شده، تاکنون مجری جشنوارههای متعدد قرآنی در سطح مشهد، استان و کشور بوده است. به گفته مسئولان موسسه، برگزاری کلاسهای آموزش قرآن، تقویتی دروس مدارس، کنکور و دورههای آموزشی شهر بهشت از دیگر فعالیتهای این مرکز بهشمار میرود.
وقتی در سکوت موسسه در کنار برادران دسترس قرار میگیریم در ذهنمان به دنبال پیشینه این حرکت دینی میگردیم و درنهایت پاسخش را در گذشته زندگی این سه برادر مییابیم. گذشتهای که حالا حسرتش بر دل آنها مانده و نمیتوانند همانند آن را در ایندوره بیابند.
با اين وادي بيگانه نبودهايم
تفاوت سنيشان زياد نيست و خاطرات مشترك بسياري دارند. از اختلافهای مرسوم بين برادرها كه ميپرسيم، ميگويند: اختلافنظر كه داشتهايم اما نه آنطور كه بينمان تفرقه ايجاد شود. مرور خاطرات گذشتهاي كه با همسالان خود داشتهاند نشان ميدهد انرژي و شيطنت جواني را در مسيرهاي درست هدايت كردن، سرانجامش به جايي ختم ميشود كه حالا برادران دسترس در آن قرار گرفتهاند.
به گفته علي، قاسم و محمد دسترس انسشان با قرآن به شبهاي مسجد فقيهسبزواري در سالها قبل برميگردد و به جلسات اخوت، مجمع قاريان طلاب و بحثهاي علمي طرح رشد. آقا قاسم ميگويد: از همان زمان فعاليتهاي قرآني داشتيم و با اين وادي بيگانه نبوديم.
همگامي ما با برنامههاي مسجد باعث شده تا به امروز اطلاعات جامعي از مباحث قرآني بهدست آوريم. علي آقا نيز وقتي به ياد شور آن سالها ميافتد، ميگويد: آنقدر نيروهاي فعال در حوزه قرآن داشتيم كه فراموش كرديم براي نسل آينده چنين نيروهايي تربيت كنيم.
وی توضيح ميدهد: در بين جوانان يك نسل بعد از ما همچنان بچههاي مسجدي و قرآنپژوه زیادی ديده ميشد، اما در نسل سوم ديگر بهندرت شاهد چنين نيروهايي بودهايم. دليلش برميگردد به اينكه ديگر مساجد كاركرد قديم خود را ندارند. مسجد در زمان ما همان كاركردي را داشت كه پيامبر در زمان خویش به آن اشاره كرده بود. در واقع مسجد علاوه بر كاركرد ديني، پايگاه علمي، ورزشي، اعتقادي و تقريحي ما نيز بود.
شناخته شده بودیم
او که به همراه دو برادرش نماینده شوراهای اجتماعی محلات منطقه ۴ نیز هستند، درباره ورودشان به شورای اجتماعی محله میگوید: ما به واسطه سابقه فرهنگیمان و نیز همکاریهایی که در مراسم محلی با شهرداری داشتیم، برای مسئولان شهری منطقه شناختهشده بودیم و با پیشنهاد آنان وارد شورا شدیم.
حس مسئوليت و تعلقخاطر به منطقه زندگي باعث شده اين سه برادر در شوراهاي اجتماعي نيز نقش فعالي داشته باشند و به گفته حاجآقا: برخي از برنامههاي مصوب شورا مثل شناسايي نخبگان محله، اجراي مسابقات فرهنگي، طراحي پوسترها و بروشورها در برنامههاي فرهنگي شهرداري و معرفي شورا به اهالي محله توسط موسسه ما صورت گرفته است.
بازخوردهایی داشتیم
حالا قضاوتش درباره اين دو سال و اندي فعاليت موسسه چنین است: همين كه در دو سال اخير، برگزاري جشنوارهها و همايشهاي قرآني رابه موسسه نوپاي ما سپردهاند يعني توانايي انجام اينكار وجود داشته است. در بازخوردهايي هم كه دريافت كردهايم بهعنوان موسسهاي تاثيرگذار حداقل در منطقه طلاب بهشمار آمدهايم.
شبها در پایگاه می خوابیدیم
در دوران تحصیلم به عضویت کانون فرهنگی نور ولایت مسجد آیتا... سبزواری درآمدم و سال ۷۲ نیز مسئول کانون بودم
حرف از خاطرات گذشته که میشود یادآوری مراسم لبوخوری یا شلغمخوری شبهای جمعه مسجد آیتا... فقیهسبزواری لبخند بر لب برادران دسترس میآورد. قاسم آقا درباره این خاطره میگوید: شبهای جمعه بعد از خواندن زیارت عاشورا در مسجد به حرم میرفتیم. یکی از بچهها موتورگازی داشت و همیشه سر اینکه چه کسی سوار موتور او شود، بینمان بحث بود.
از زیارت که برمیگشتیم شلغم یا لبو میخوردیم. در پایگاه میخوابیدیم و صبح به دعای ندبه میرفتیم. او فرهنگی است و سابقه ۱۸ سال کار در آموزشوپرورش را دارد. گذشتهاش را که مرور میکند، میگوید: در دوران تحصیلم به عضویت کانون فرهنگی نور ولایت مسجد آیتا... سبزواری درآمدم و در فاصله سالهای ۷۲-۷۳ نیز مسئول کانون بودم.
بعد از آن در پایگاه بسیج، سمت جانشین فرمانده را بر عهده گرفتم. در حوزه آموزشوپرورش هم به مدت یکسال با مدارس قرآن همکاری داشتهام. تا اینکه سرانجام جرقه تاسیس کانون در ذهنم زده شد. بهویژه که خلاء برنامههای قرآنی را در محله احساس میکردم. آقا قاسم در ادامه میگوید: زمان جوانی ما فعالیتهای قرآنی خیلی پررنگ بود. جلسههای مفیدی در زمینه قرائت و حفظ قرآن در مسجد برگزار میشد و اساتید خوبی در آنجا حضور پیدا میکردند.
دانشجوی برتر
دوران دبیرستان را میگذرانده که مسئول تبلیغات پایگاه بسیج شهید محقق در مسجد آیتا... سبزواری میشود. هنگام ورود به حوزه علمیه بعثت به کارهای فرهنگی مشغول میشود. خودش درباره سایر فعالیتهایش میگوید: از سال ۷۹ تا ۸۴ در مرکز جوانان و پژوهشهای اجتماعی آستان قدس رضوی کارشناس فرهنگی و امام جماعت بودم.
سال۸۵ وارد بنیاد فرهنگی آستان قدس رضوی شدم و تا به امروز در آموزشگاهها و دبیرستانها بهعنوان مدرس و مشاور فعالیت میکنم. حجتالاسلام علی دسترس علاوه بر این موارد، دو سال نیز مسئول فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی و چندین سال کارشناس فرهنگی خانه فرهنگ شهرداری بوده است. عنوان «دانشجوی برتر علوم قرآنی و حدیث دفتر تبلیغات اسلامی» نیز در کارنامه کاری این مدرس قرآن به چشم میخورد.
آغاز فعالیت فرهنگی با مسجد
مثل برادرانش فعالیت فرهنگیاش را با مسجد فقیهسبزواری آغاز میکند و سال ۸۸ و ۸۹ نیز به همکاری با حوزه ۷ بسیج مالکاشتر میپردازد. محمد دسترس همچنین سابقه چهار سال همکاری با خانههای فرهنگ را در کارنامه خود دارد.
جانمان برای مسجد در میرفت
صحبت از جوانان امروز كه ميشود، دسترس ميگويد: ديگر يكپارچگي وجود ندارد. ما جانمان در ميرفت براي مسجد. اگر رهایمان ميكردند خانه هم نميرفتيم و همبستگيمان باعث ميشد در كارهاي جمعي موفق باشيم. حدود صد نفر همسنوسال بوديم كه مسجد تنها دلخوشيمان بود. مجمع قاريان منطقه طلاب را در آن زمان داشتيم كه بهواسطه آن در ماه رمضان از تمام سطح شهر به مسجد محله ما ميآمدند و تا سحر هم بودند.
گام کوچکی برای تصمیمهای بزرگ
محمد آقا معتقد است خودش و برادرانش تاكنون آنطور كه بايد و شايد نتوانستهاند از ظرفیتهاي موسسه براي احياي هويت واقعي مسجد فقيهسبزواري استفاده كنند: «البته در رونق برنامههاي فرهنگي قرآني مسجد بيتاثير نبودهايم و حاجآقا بهعنوان مسئول عقيدتي پايگاه بسيج با بچههاي اين محله در ارتباط هستند.
اخيرا نيز از طرف هيئت امناي مسجد دعوت شديم و بنا شد براي پيشبرد برنامههاي فرهنگي مسجد، كارگروهي متشكل از صاحبنظران شكل بگيرد. البته اين گام بسياركوچكي از طرف موسسه است و بايد به مرور تصميمهای بزرگتري در اين زمينه بگيريم.»
از نیروهای محلی استفاده میکنیم
درباره تاثير موسسه بر استقبال اهالي منطقه از جشنوارههاي قرآني ميگويد: اينجا منطقهاي مذهبي است و وقتي ما بهعنوان مجري جشنوارهها در محله طلاب پايگاه داريم، مسلما برقراري ارتباطمان با افراد فعال در حوزه قرآني آسانتر بوده و استقبال مردم نيز از اين همايشها پرشورتر است.
يكي از اهداف ما، احياي هويت مذهبي قرآني در محلات منطقه خودمان است. مسئولان موسسه فرهنگي قرآن و عترت شميم وادي وحي، در زمان اجراي همايشها و جشنوارههاي قرآني از نيروهاي بومي محله خود براي پيشبرد برنامهها استفاده ميكنند.
اين يكي ديگر از تاثيرات موسسه قرآني بر محله ماست كه محمد آقا به آن اشاره ميكند و ادامه ميدهد: بعضي از اين نيروها افراد همدوره ما هستند كه شناخت قبلی از آنها داريم و عدهاي نيز جواناني هستند كه توسط مساجد و كانونها به ما معرفي ميشوند. از مساجد و پايگاههاي بسيج محله نيز بهعنوان مكانی برای ثبتنام همايشها استفاده ميكنيم.
* این گزارش یکشنبه، ۳۰ تیر ۹۲ در شماره ۶۳ شهرآرامحله منطقه ۴ چاپ شده است.