قصه «نداشتنهای» آدمها قصه دروغی نیست؛ مثل برگههایی که با چای، رنگ کاهی گرفتهاند. این همان قصهای است که از دیروز تا امروز ادامه داشته و کاش که در پس این روزها دیگر تکرار نشود.
متعجبم از دیوار فقر که برای بعضی خانوادهها سر به فلک میگذارد؛ از دیواری که بین فقیر و پولدارمان آنچنان فولادین است که حسرت عمیقی را گاه تا آخر عمر بر دل بینوایی میگذارد. متعجبم از دلهایی که هیچگاه نمیسوزند و از سودجویانی که مُهر فقر بر خود میزنند تا دیگران را تلکه کنند.
در این میان خیلی سخت است محرابی بسازی از جنس مهربانی و بتوانی اصل «نداری» را از میان خانوادهها بیرون بکشی. سخت است بتوانی آدمهایی را شناسایی کنی که واقعا ندارند و صورتشان را با سیلی فقر بزک نکردهاند. این کاری است که بانوان نیکوکار محله امامیه به آن مشغولند و همت خود را در شناسایی و مددرسانی به افراد بیبضاعت قرار دادهاند.
مرضیهسادات حسینینژاد از ۲۱ سال پیش بانی کارهای خیر در محلهاش شده است. داستانش برمیگردد به زمانی که قاسمآبادی با این سبک و سیاق وجود نداشت.
همان زمانها بود که چندنفر از خانمهای مذهبی و خیّر محله امامیه عزمشان را جزم کردند تا دوره قرآنی داشته باشند و همسایهها را در محفل پربرکت قرآن دورهم جمع کنند، این شد که دوره قرآنی به تلاش سادات حسینینژاد با هدف خیررساندن به دیگران، اجرای فعالیتهای مذهبی و نیز پیگیری برای تامین امکانات اولیه همچون آب و برق و گاز در قاسمآباد برای اهالی محله شکل گرفت.
همهچیز از اول مشخص بود؛ قرار نبود این جلسه قرآنی فقط محفل انس با قرآن باقی بماند. همه چیز برنامهریزیشده پیش میرفت. کلام خدا خیلی کارها را به دورهایها میآموخت. آنها یادگرفتند که دستگیری از نیازمندان زیباست و لبخندنشاندن بر لبان کودکی یتیم بسیار لذت دارد.
این شد که خانمها شروع کردند به جمع کردن پول و اولین قدم خیر برای شروع مهربانیها برداشته شد. چندی بعد اعضای دوره قرآن محله امامیه خواستند به فعالیتهایشان جدیت بیشتری ببخشند برای همین رفتند سراغ چندنفر از اساتید حوزه و برای انجام کارهای خیر راهنمایی خواستند.
به خاطر تلاش و همت بانوان خیّر منطقه ما، آوازه آنان از مشهد نیز گذشته و نیت نیکویشان شامل حال افرادی در شهرستانهای چناران، درگز، سبزوار و روستاهای حوالی مشهد نیز شده است.
خیّران ما دست هر نیازمندی را میگیرند. از اول هم بین ما و دورهقرآنیها بنا بر همین گذاشته شد
بیبی مرضیه میگوید: «خیّران ما دست هر نیازمندی را میگیرند. از اول هم بین ما و دورهقرآنیها بنا بر همین گذاشته شد؛ میخواهد از مشهد باشد یا از شهرها و روستاهای اطراف.»
۱۳ سالی میشود که قصه این همدلیها به یکی از خانههای محله هم کشیده شده است. از همان موقعی که خانم ممتاز سخنران مجالس زنانه، زیرزمین منزلش را وقف فعالیتهای بانوان کرده و با این کار برکت روانه زندگیاش شده است.
او میگوید: «زیرزمین خانهام اوایل تنها بهعنوان مهدقرآن برای کودکان استفاده میشد، اما مدتی بعد برای بهرهبرداری بیشتر از فضایی که داشتیم تصمیم براین گرفتیم اینجا مکانی شود تا خانمهای محله را در مکانی ثابت دورهم جمع کنیم.»
ممتاز ادامه میدهد: «برای من افتخار است که در این فعالیتهای خداپسندانه سهیم باشم.
هر مومنی که درِ این خانه را میزند و گرهای از کارش گشوده میشود برکت زندگی ما بیشتر میشود. هر خانهای این توفیق نصیبش نمیشود که یتیمی از آن با لبخند خارج شود و مستمندی را راضی و خشنود کند.
خوشبختانه خانوادهام مخالفتی با این موضوع ندارند و از این فعالیتها استقبال هم میکنند.»
حسینینژاد در اشاره به شیوه مددرسانی خانمها میگوید: «برای انجام هرکاری سعی میکنیم همه جوانب را بسنجیم. از محل بازدید میکنیم و از نیازمندبودن شخصی که قرار است به او کمک شود اطمینان پیدا میکنیم و سپس دست یاری به دست او میدهیم.»
کمک به دانشآموزان بدسرپرست و بیسرپرست، برگزاری کلاسهای حوزوی، تهیه جهیزیه عروس و وسایل داماد، توزیع ماهیانه ارزاق، ایجاد اشتغال برای جوانان جویای کار، برپایی اردوهای زیارتی، تامین هزینه اجاره و رهن منزل نیازمندان، تهیه سیسمونی، تامین خرج تحصیل و محل زندگی برای دانشآموزانی که از روستاها یا شهرستانها به اینجا میآیند و خانهای ندارند، کمک به معلولان کمتوان ذهنی و مرکز نگهداری ناشنوایان، توزیع گوشت قربانی بین نیازمندان، کمک به زنان بیسرپرست و بدسرپرست با مهیاکردن کار برای آنها، توزیع نذورات بین نیازمندان و فعالیتهای دیگری از این دست در زمره برنامههای این مرکز قرار دارد.
تهیه هدایایی برای عروسان تازه عقدکرده را هم میتوان به فعالیتهای این بانوان خیّر اضافه کرد
اطعام هرماهه ۲ هزارنفر در منزل حاجخانم، برپایی مراسم عزا و جشنهای مذهبی در منزل خانمهای محله و تهیه هدایایی برای عروسان تازه عقدکرده را نیز میتوان به فعالیتهای این بانوان خیّر اضافه کرد.
حسینینژادقصد دارد در آینده نزدیک با ثبت خیریهای به نام «فاطمهالزهرا (س) علویه» که کارهای اداری آن در حال انجام است به فعالیت بانوان نیکوکار محلهاش رسمیت ببخشد تا بتوانند از این طریق، دستگیر نیازمندان بیشتری باشند.
* این گزارش چهارشنبه، ۱۶ بهمن ۹۲ در شماره ۸۹ شهرآرامحله منطقه ۱۰ چاپ شده است.