![](/files/fa/news/1401/10/14/9153_883.jpg)
داستان ما، روایت زندگی یک نسلچهارمی در اوج نبوغ و خلاقیت است؛ پسربچهای که از کودکی بهدنبال تحقیق و مطالعه و چگونگی قرارگرفتن تکههای پازل برای رسیدن به نتیجه بهتر بوده است.
محمدامین سلیمانی که حالا با خانوادهاش در محله نیروی هوایی سکونت دارد، عاشق جدول مندلیف است، روی همه ۱۱۸عنصر این جدول تحقیق کرده و درباره پرکاربردترین آنها یعنی اکسیژن، کتابی نوشته است. البته این تنها کتاب محمدامین پانزدهساله نیست، او به کمک مادرش، کتابی پروپیمان درباره انواع گیاهان دارویی و خواص آنها نیز تهیه کرده و به چاپ رسانده است.
محمدامین قبل از ورود به دنیای شیمی، عاشق ریاضی و حل معادلات آن بود. او در کلاس هفتم، یعنی دوسال پیش، در المپیاد بینالمللی ریاضی «ساسمو» شرکت کرد و رتبه برتر را به دست آورد. علاوهبراینها محمدامین در ششمین دوره المپیاد علوم ایران هم مدال برنز کسب کردهاست.
از کودکی به ریاضی علاقه داشت، بهطوریکه وقتی هنوز مدرسه نمیرفت، در خانه میچرخید و جدول ضرب را با خودش تمرین میکرد. مادرش، ریحانه نیکنهاد، میگوید: محمدامین واقعا در ریاضی استعداد داشت. وقتی پنجساله بود، ضرب دورقمی در دورقمی را از حفظ میگفت، بدون اینکه ما با او ریاضی کار کرده باشیم.
محمدامین سال هفتم در آزمون بینالمللی ریاضی ساسمو شرکت میکند و رتبه برتر را به دست میآورد. مدالش را به ما نشان میدهد و میگوید: بعداز موفقیت در المپیاد ساسمو، اسمم در مدرسه شده بود «آقای ریاضی».
خیلی از بچهها اگر مبحثی را متوجه نمیشدند، از من میپرسیدند و من هم راهنماییشان میکردم. البته بعضی بچهها هم بودند که من را مسخره میکردند و میگفتند «خوب حالا که چی! اینها برای تو نان و آب میشود؟». من به حرف بقیه کار ندارم و معتقدم هنوز هم تنها راه رفاه و پیشرفت انسان، درسخواندن و مدارج علمی بالاست.
بعداز المپیاد ساسمو، محمدامین شروع به تحقیق درباره عناصر جدول مندلیف میکند
سال هفتم و بعداز المپیاد ساسمو، دنیای جدیدی رو به محمدامین باز میشود و او به کمک مادرش شروع به تحقیق درباره عناصر جدول مندلیف میکند. اولین عنصری که به سراغش میرود، اکسیژن است. محمدامین دهها کتاب درباره عنصر اکسیژن و نقش آن در طبیعت میخواند و صدها مقاله علمی را از معتبرترین دانشگاههای دنیا مطالعه میکند تا کتابی پروپیمان در این زمینه بنویسد.
او بعداز یک سال تحقیق، کتاب «اکسیژن» را کامل و منتشر میکند؛ «بعداز چاپ کتاب اکسیژن، شیمی همه دنیای من شد. معلمیار درس شیمی در مدرسه شدم. معمولا بچههای معلمیار، چهار دانشآموز را در مباحث علمی راهنمایی میکنند، اما من دوازدهدانشآموز داشتم.»
محمدامین عاشق معلمی است. او در اتاقش یک تخته وایتبرد دارد که روی آن، مباحث علمی را مینویسد و برای دانشآموزان توضیح میدهد. فیلم تدریسش را برای رفقایش میفرستد و با این روش به همکلاسیهایش در یادگیری درس شیمی کمک میکند.
مادربزرگ محمدامین، چون در روستا زندگی میکرده، با انواع داروهای گیاهی آشنایی داشته است. ریحانهخانم میگوید: مادر همسرم خیلی وقتها، بیماریهای بچهها را با انواع داروهای گیاهی درمان میکرد و این برای ما خیلی جذاب بود. همین شد که با محمدامین تصمیم گرفتیم کتاب «داروسازی گیاهی» را جمع کنیم؛ البته من فقط نقش مشاور را داشتم و تحقیقات این کتاب را به پسرم سپردم.
محمدامین در این کتاب، اطلاعات بیشاز ۳۵۰داروی گیاهی را شناسایی کرده است؛ اینکه در کجاها بیشتر یافت میشود و چه خصوصیات و کاربردی دارد. او بیستنوع از این گیاهان دارویی مثل رزماری، یونجه، پونه و نعناع، بومادران، ترنجبین و... را در خانه دارد و براساس دستورالعملهای کتابش از آنها استفاده میکند.
نخبه کوچک منطقه ما، مسیری بلند و طولانی پیش رو دارد و برای تکتک آنها برنامهریزی کرده است. این را با خنده میگوید و ادامه میدهد: برنامهریزی، یکی از کلیدهای موفقیت است.
این هم از اتفاقهای اعجابانگیز زندگی اوست که تا صدسالگیاش را بهصورت مکتوب برنامهریزی کرده است؛ اینکه قصد دارد در رشته شیمی ادامه تحصیل بدهد و بعد از آن به نوشتن کتابهای جدیدش میاندیشد که انتشار آنها، تحولی تازه و بزرگ در زندگیاش خواهد بود.
میگوید این روزها بیشتر اوقات فراغت و بیکاریاش را مشغول تحقیق و مطالعه درباره عنصر «نیتروژن» است و میخواهد کتابی درباره تأثیر اکسیژن در درمان بیماریهای خاص را هم به رشته تحریر درآورد. البته محمدامین از ورزش هم غافل نمیشود و هرازچندگاهی با دوستانش فوتبال بازی میکند. او در اتاقش یک کیسه بوکس هم آویزان کرده است که گاهی با آن دست و پنجه نرم میکند.
در کتابخانهاش دوهزار کتاب علمی دارد که بیشتر آنها را مطالعه کرده است. میگوید: کتاب برای من آرامش میآورد، حتی بعضی وقتها که دلگیر هستم یا مقداری سرم درد میکند، میروم در اتاقم و یک ساعت کتاب میخوانم. کتاب خواندن حالم را خوب میکند.
یک رسم دیگر هم سالهاست که در خانواده سلیمانی جریان دارد؛ محمدامین، خواهر کوچکش ماریا که کلاساولی است و ریحانهخانم، هرروز سر یک ساعت مشخص در اتاق محمدامین کنار هم مینشینند و کتاب میخوانند. جمع کتابخوان خانواده آنها همیشه جمع است.
حسین آقا، پدر محمدامین هم همیشه پشتیبان پسرش بوده است و هرکجا نیاز به کمک اوست، دریغ نمیکند.
محمدامین سلیمانی، دانشآموز یکی از شعب مدارس هیبریدی شهریار ایران است؛ مدارسی با بستر تربیتی چندبعدی که هدفشان، پرورش همه استعدادهای دانشآموزان است.
رضا صمدی، از طراحان مدارس هیبریدی و مدیران مدرسه شهریار، درباره محمدامین میگوید: محمدامین از دانشآموزان برتر این مدرسه است که استعدادهایش در رشتههای مختلف شکوفا شده است.
او رتبه دوم جشنواره خوارزمی در بخش قرآن و معارف را دارد و در چندین جشنواره علمی ریاضی و شیمی هم درخشیده است. علاوهبر این فوتبال بازی میکند و آقای گل مسابقات فوتبال مدارس هیبریدی ایران است.
صمدی ادامه میدهد: ما از ظرفیت علمی محمدامین برای آموزش بقیه بچهها هم استفاده میکنیم. در مدرسه، کمیته علمی دانشآموزی داریم که محمدامین هم جزئی از آن است.
بهگفته او، محمدامین الگوی یک دانشآموز موفق است که همیشه در صف اول نمازجماعت حاضر میشود و از نظر اعتقادی هم در زندگی پیشرفت داشته است.
* این گزارش چهارشنبه ۲۴ بهمنماه ۱۴۰۳ در شماره ۶۰۷ شهرآرامحله منطقه ۹ و ۱۰ چاپ شده است.