محدوده الهیه با انبوهی از ساختمانهای چند واحدی، جمعیت زیادی را در خود جای داده و طی سالهای گذشته یکی از مناطق پرکار مشاوران املاک بوده اما شیوع بیماری کرونا، این بازار را به شدت تحتتأثیر قرار داد و اکنون بیشتر افراد تمایل به تمدید قراردادهایشان دارند. برای اطلاع از بازار کار این حرفه راهی بولوار اقدسیه شدیم و با تعدادی از مشاوران املاک گفتوگو کردیم.
علی سعادتی که 20سال است بنگاه دارد، میگوید: «هیچ وقت بازار به خرابی الان نبوده و امسال تعداد معاملات رهن، اجاره، خرید و فروش ما 80درصد کاهش یافته است.»
او علت این امر را شیوع کرونا میداند و توضیح میدهد: «بهخاطر این بیماری کسی اجازه نمیدهد خانه در معرض بازدید باشد برای مستأجران هم سخت است که با وجود کرونا از این خانه به آن خانه بروند.»
همکارش که نمیخواهد نامش درج شود، به افزایش بیرویه اجارهها اشاره میکند و میگوید: «دولت اعلام کرده که اجارهها باید بین 15 تا 20درصد اضافه شود اما هیچ ضمانت اجرایی ندارد و در عمل شاهدیم که مالکان تا 100درصد اجارهها را افزایش دادهاند.»
به تعبیر او دولت با بیان چنین مسائلی فقط موجر، مستأجر و بنگاهدار را به جان هم انداخته است چراکه وقتی بنگاهدار قیمت را اعلام میکند از طرفی مستأجر شاکی میشود و از طرفی، مالک مبلغ اعلامی دولت را قبول ندارد.
یزدانی که برای اجارهکردن یک واحد آنجا حضور دارد، سر درددلش باز میشود و میگوید: «مالک خانه من گفته چون ارزش ملکم 2برابر شده اجاره را 2برابر میکنم اما مگر درآمد من مستأجر 2برابر شده است که بتوانم از پس پرداخت این مبلغ بربیایم؟»
به عقیده او مالکان از اینکه میبینند شرایط جابهجایی مستأجران سخت شده است، سوءاستفاده کرده و هر قدر دلشان میخواهد اجارهها را افزایش میدهند مستأجر هم مجبور است به این تمدید اجباری تن بدهد و قبول کند یا هر سال در خانههایی کوچکتر و دورتر سکونت یابد.
اکنون کرونا ترمز جابهجاییها را دریکی از مناطق پرجمعیت شهر کشیده است که البته یکی از دلایل این موضوع است و افزایش قیمتهای مسکن هم در این اتفاق دخیل است. ادامه این روند علاوه بر رکود بازار مشاوران املاک سبب نارضایتی شهروندان از مسئله مهم مسکن هم خواهد شد.