
عباس احمدی| «دنبال کار اداری معمولی نیستیم!» شاید جمله کلیدی مصاحبه سه ساعته ما با مهندس حمید حافظ مدیر شرکت فنی و مهندسی همین باشد. این شرکت به عنوان یکی از شرکتهای ارایه دهنده راهکارهای جامع فنآوری اطلاعات و الکترونیک از سال ۸۶ فعالیت خود را شروع کرده و توانستهاست دو محصول برجسته در این زمینه تولید کند.
گفتگوی ما با مهندس حافظ، کارآفرین محله فجر که این روزها پیگیر مراحل انتهایی ثبت اختراع یکی از محصولات شرکتش است؛ پیش روی شماست.
حمید حافظ متولد ۶۸، متاهل و آخرین فرزند از خانواده ۹ نفری است که از زمان تولدش ساکن کوی طلاب مشهد هستند. او درباره مقاطع تحصیلی خودش میگوید: دوران دبیرستان را در رشته کامپیوتر و در هنرستان فنی حرفهای محدث گذراندم.
دانشکده فنی منتظری محل تحصیل مقطع کاردانی (فوق دیپلم) من بود و کارشناسیام را از دانشگاه صنعتی سجاد گرفتهام. همینجا از زحمات استاد کیومرثی، از اساتید دانشکده منتظری که واقعا خیلی از ما حمایت کردند؛ تشکر و قدردانی میکنم.
او و دیگر دوستان دانشجویش همزمان با تحصیل در دانشگاه سجاد به فکر تاسیس یک کافینت میافتند تا فرصت بیشتری برای دور هم بودن داشتهباشند. «اوایل تحصیل در دانشگاه سجاد با چند تا از دوستان همفکر و متخصص، کافینتی در نزدیکی مسجدفقیهسبزواری راهاندازی کردیم تا هم محلی بشود برای دور هم جمعشدنمان و برنامهریزی برای ایدهها و هم درآمد مختصری داشتهباشیم.»
اما عمر کافینت زیاد طولانی نبود! مهندس حافظ ادامه میدهد: «چند ماهی از راه اندازی کافینت گذشت که موقعیت پشتیبانی نرمافزاری یک شرکت مهندسی برای ما پیش آمد. بعد از مدتی اشتغال در این موسسه، پیگیر اخذ مجوز شرکت شدیم و بدین ترتیب در سال ۸۶ شرکت مهندسی را افتتاح کردیم!
تحقیق درباره مدیریت اتصال و ارتباط سیستمهای ترکیبی با بلوتوث و شبکه بیسیم عرصه جدید کاری شرکت میشود
اوایل بیشتر در زمینه راهاندازی و پشتیبانی شبکههای کامپیوتری وبرنامهنویسی نرمافزار کار میکردیم، اما بعد که بقیه دوستان آمدند و تیم کاری تکمیل شد به طور جدی در زمینه مدارهای الکترونیکی وسخت افزار ورود کردیم. بعد از مدتی روی سیستمهای ترکیبی نرمافزاری (Embede Systems) کارکردیم. موبایل نمونهای از این سیستمهاست که با سیستم عامل آندروید امروزه خیلی فراگیر شدهاست.
تحقیق و فعالیت در زمینه مدیریت اتصال و ارتباط سیستمهای ترکیبی با مادون قرمز، بلوتوث و شبکه بیسیم (Wi.Fi) عرصه جدید کاری شرکت میشود. مهندس در این زمینه میگوید: «البته امروزه دیگر از مادون قرمز و بلوتوث استقبال زیادی نمیشود و این دو جای خود را به شبکههای بیسیم دادهاند. ایده ما این بود که از طریق شبکه بی سیم عملیات کنترلی انجام بدهیم.»
حتما برای شما هم جالب است که بدانید مهندس حافظ علیرغم وجود زمینه کار استخدامی تصمیم میگیرد به کار تخصصی و مورد علاقه خود بپردازد. وقتی از دانشگاه سجاد فارغالتحصیل شدم پیشنهاد کاری برای استخدام داشتم.
دو ماه به عنوان مشاور برنامهنویسی در یک شرکت نرمافزاری مطرح کشوری که روی پروژه ملی SilverLight کار میکردند؛ مشغول بودم. مشاوران برنامهنویسی حقوقهای خوبی دریافت میکنند. البته کارشان هم سخت است. اما من همه را گذاشتم کنار و سراغ کار مورد علاقه خودم رفتم یعنی برنامهنویسی مدارهای الکترونیک و میکروکنترلها.
با تاسیس شرکت و اراده و انگیزه بالای حافظ، زمینه ایجاد شغل برای چند نفر متخصص و مهندس دیگر فراهم میشود. خود او در اینباره میگوید: در حال حاضر ۴ نفر به صورت ثابت و ۵ نفر به صورت غیر ثابت در شرکت مشغول هستند.
تمامی اعضای تیم ما کارشان را با علاقه و انگیزه پیگیری میکنند، چون این کار تخصصشان است. الان خیلی از دانشجوها به خاطر مسائل مختلف در زمینه تخصص اصلیشان که چند سال در هنرستان و دانشگاه تحصیل کردند فعال نیستند که این یک نقطه ضعف است. عمدتا دنبال استخدام در ادارات و شرکتهای معمولی هستند.
مهندس با اشاره به ساختار شرکت میگوید: نیروهای شرکت در دو بخش کامپیوتر با مدیریت من و بخش الکترونیک با مدیریت آقای حمید زهانی فعال هستند. آقایان خرفاری و رضایی (از بچههای محله میثم) هم در بخش الکترونیک کار میکنند. تعدادی از دانشجویان نقشهکشی و معماری برای ظاهر و زیبایی فرم و قاب کار نیز با ما همکاری میکنند.
شرکت تاکنون در عرصه الکترونیک دو محصول برجسته و از جهاتی منحصر به فرد نسبت به نمونههای مشابه تولید کردهاند: سیستم ردیاب خودرو(EyeFar) و سیستم مدیریت هوشمند ساختمان(B.M.S:Building Managment System).
حمیدحافظ در این زمینه میگوید: «بعد از سه سال تلاش شبانهروزی، این دو محصول تولید شد و بعد از توسعه و تکمیل هماکنون خدا را شکر بازار خوبی دارد. باید بگویم برای تولید و تکمیل این دو محصول خیلی زحمت کشیدیم و واقعا با جیب خالی! و اتکاء به خودمان این دو را تولید کردیم. یادم هست یک مشتری تقاضای تولید یک سیستم BMS با صفحه لمسی ظرف دوماه داده بود. نمیدانستیم قبول کنیم یا نه! بالاخره قبول کردیم. باورمان نمیشد بتوانیم کار را برسانیم. ولی با اراده و انگیزه بچهها کمتر از یک ماه محصول را ارایه دادیم».
حافظ در ادامه به معرفی مختصر محصولات شرکت میپردازد: سیستم ردیاب خودرو (EyeFar) ویژه ردیابی خودروست که به صورت آنلاین و آفلاین موقعیت لحظهای ماشین را به گیرنده ارسال میکند. اما محصول بعدی شرکت که زودتر به ثمر رسید؛ سیستم BMS یا مدیریت هوشمند ساختمان است. سیستم مدیریت هوشمند ساختمان به عبارت ساده امکان مدیریت و دسترسی به کلیه تجهیزات الکتریکال مانند انواع لامپهای روشنایی، نورهای رنگی، تهویه، پرده، امنیت، آب، برق، گاز، سیستمهای گرمایشی و سرمایشی و ... را فراهم میکند.
اعمال مدیریت و تنظیمات بر این امکانات میتواند توسط شخص از راه دور ویا به صورت خودکار با برنامه از قبل تعریف شده باشد. نرمافزار مدیریت ساختمان هوشمند بر روی گوشی هم قابل نصب است. اما مهم ترین ویژگیهای منحصر به فرد سیستم ما عبارتند از:
برتری BMS ما نسبت به مدلهای مشابه در بازار (مانند نمونه چینی) این است که مدل ما روی همان سیستم سنتی منزل سوار میشود؛ ولی برای راهاندازی مدل چینی سیستم سنتی کامل از کار میافتد. اما مزیت نسبی BMS ما نسبت به نمونه خارجی این است که سیستم ما روی پروتکل وب (Http) سوار میشود.
یعنی فقط کافیست مشتری موبایل یا سیستم داشته باشد نیاز به هیچ نرمافزار جانبی اضافهای نیست وبه راحتی میتواند از این سیستم استفاده کند. صرفهجویی در مصرف یکی از نکات بهینهسازی مصرف انرژی توسط این سیستمهاست. مثلا در روزهای ابری احتمالا به ۱۰۰ درصد انرژی یک لامپ نیازی نباشد؛ با استفاده از این سیستم شما میتوانید میزان روشنایی لامپها را تنظیم کنید.
در حال حاضر مراحل انتهایی ثبت اختراع این محصول را میگذرانیم. نرمافزار حسابداری دلتا از دیگر محصولات شرکت است که اولین نرمافزار ایرانی برپایه اینترنت (WebBased) است. خیلی هم فروش رفت. ولی به خاطر اینکه رفتیم سمت سیستمهای الکترونیکی، هنوز وقت توسعهاش را پیدا نکردهایم.
مهندس حافظ از دشواریهای کارش اینطور میگوید: خب یکی از بخشهای مهم کار ما تحقیق و توسعه است که همهاش هزینه است. تمام تجهیزات، برد، مدارها، قطعات، مواد خام و هزینههای جا و مکان هزینه است دیگر! علاوه بر این حساسیت کار ما بسیار بالاست. مثلا چند وقت پیش، یک فایل متنی خیلی ساده که شاید از آن صدها نمونه در رایانهها باشد به دلایلی از سرور ما پاک شد که ۱ میلیون و ۵۰۰ هزارتومان به ما خسارت زد! ما واقعا از صفر شروع کردیم.
تا سال ۹۲ هیچ حمایتی نگرفتیم. اما هر طور بود شرکت را نگهداشتیم. پروژههای دانشجویی قبول میکردیم و هزینهاش را در شرکت استفادهمیکردیم، اما یکی از حمایتهایی که واقعا ما را کمک کرد و اگر نبود معلوم نبود آینده شرکت ما چه میشد وام صندوق مهر امام رضا (ع) تحت عنوان خوداشتغالی بود.
مهندس حافظ گلایههایی از کاغذبازیهای اداری هم دارد: اداره استاندارد و اتحادیه، جهت صدور مجوزهای مرتبط برای محصولات خیلی کار ما را عقب انداختند. واقعا کارشان خیلی کند است. هنوز در حال پیگیری کارمان هستیم!
پارک علم و فناوری تقریبا خارج از شهر است و با وجود بعد مسافت، چند بار برای حمایت مادی و معنوی به بخشهای مرتبط آن مراجعه کردیم که هر بار یک نفر برای انجام کارهای اداری لازم غایب بود! هنوز نتوانستیم حمایتی از این مجموعه دریافت کنیم!
پایان بخش گفتگوی ما با حمید حافظ این مهندس جوان منطقه درباره تحریمهاست: تحریم باعث بالارفتن قیمت مواد اولیه شدهاست که روی کار ما تاثیرگذار است. اما تحریم باعث توجه مردم به محصولات داخلی و رشد تولیدکنندگان شدهاست. از مردم میخواهیم به تولید ملی اعتماد کنند. البته شاید بعضی محصولات از نمونههای خارجی بهتر نباشد اما میتواند به آن سطح برسد به شرطی که مردم و مصرفکنندگان حمایت کنند. این برای آینده کاری فرزندان خود آنها نیز مهم است.
* این گزارش یکشنبه، ۱۷ اسفند ۹۳ در شماره ۱۴۳ شهرآرامحله منطقه ۳ چاپ شده است.