
کلاتهبرفی یکی از محلات محدوده منفصل توس است که از سال ۱۳۹۲ به محدوده شهر مشهد الحاق شد. این محله که در بخش ابتدایی بولوار شاهنامه قرار دارد، از اجماع سه روستای اکبرآباد، حاجیآباد و کلاته برفی تشکیل شده است.
اکبرآباد
اکبرآباد از روستاهای به نسبت جدید بولوار شاهنامه بوده است، که قدمت آن به حدود ۶۰ سال پیش باز میگردد. به گفته اهالی، اراضی کشاورزی این روستا متعلق به فردی به نام علی میرفندرسکی بوده و او در سال ۱۳۴۱ این محدوده ۹۰ هکتاری را با قیمت هر سهم ۵ هزار تومان به ۲۸ کشاورز اهل توس میفروشد.
با سکونت برخی از کشاورزان بر سر زمینهایشان، هسته اولیه جمعیتی روستای اکبرآباد شکل میگیرد. اولین مغازه این روستا یک پیراهندوزی بوده به همین خاطر روستای اکبرآباد تا مدتها به نام همین پیراهندوزی مشهور بوده است.
درختان توت قدیمی در حاجیآباد
روستای حاجیآباد به نسبت اکبرآباد قدمت بیشتری دارد و با توجه به قبرستان دستکم ۲۰۰ ساله و درختهای توت چندصدساله آن میتوان قدمتش را دستکم تا اواخر قاجار عقب برد.
مسجد الزهرا(س)
از نکات جالب درباره محله کلاتهبرفی و به ویژه روستای قدیمی کلاتهبرفی بافت جمعیتی آن است که شهروندان اهل تشیع و تسنن در آن با آرامش در کنار هم زندگی میکنند. مسجد الزهرا (س) مکان مذهبی برادران و خواهران اهل تشیع و مسجد محمد رسول الله (ص) برای شهروندان اهل تسنن در نظر گرفته شده است که همواره مراسم پرشوری در این اماکن مذهبی برگزار میشود.
به طورکل باید گفت محله کلاته برفی از محلات کمتر برخوردار مشهد و بولوار شاهنامه است که امکانات شهرنشینی چندانی ندارد.
توس ۱۸۷
محله کلاتهبرفی با وسعت ۶۹/ ۹۳۹ هکتار، جمعیتی ۸ هزار و ۱۱۴ نفری را در خود جای داده است و بر همین اساس نرخ تراکم جمعیت این محله حدود ۹ نفر در هکتار تخمین زده شده است که به نسبت شهر مشهد نرخ پایینی است و دلیل آن هم مسکونی نبودن بیشتر بافت محله است.
مهمترین کاربری محله کلاتهبرفی، کشاورزی و زمینهای بایر است. بعد از آن کاربری مسکونی قرار دارد. فضای سبز بهصورت نقطهای در این محله به چشم میخورد، اما در مجموع ساکنان کلاتهبرفی بهرهای از بوستان و فضای سبز نبردهاند.
زمینهای خالی بزرگ در اطراف محله کلاتهبرفی در ساعاتی از شب موجب افزایش ناامنی محله شده است. حجم زیاد روانآبها که بلافاصله پس از هر بارندگی ایجاد میشود تاکنون معضلات فراوانی را برای ساکنان محله کلاتهبرفی ایجاد کرده است و علت اصلی آن نبود آسفالت مناسب، نبود شبکه جمعآوری آبهای سطحی و شیب نامناسب زمین است.
تمایل شهروندان مشهدی در سالهای اخیر به ساخت باغ در این محله سبب توسعه محله و افزایش قیمت زمینها شده است و از طرفی هم حذف زمینهای کشاورزی و باغهای پرشمار میوه را سبب شده است.
بیشتر ساکنان محله کلاته برفی را مهاجران بلوچ تشکیل میدهند که از سالها قبل به این محله مهاجرت کردهاند.
خانههای محله کلاته برفی به سبک قدیم و حیاطدار هستند، تعداد بسیار محدودی آپارتمان در این محله به چشم میخورد.
ایستگاههای اتوبوس در کلاتهبرفی تقریبا در یک مسیر خطی اصلی جانمایی شدهاند و میانگین فاصله مکانی برای رسیدن به نزدیکترین ایستگاه اتوبوس، ۵۳۰ متر است؛ یعنی ۶ دقیقه و ۳۷ ثانیه زمان را برای پیمودن این مسافت پیشبینی کنید. این محله حدود ۲۰ کیلومتر از بافت مرکزی مشهد فاصله دارد.
محله کلاتهبرفی در همسایگی محله چهاربرج قرار دارد و سمت جنوبغربی این محله نیز، یکی از شریانهای اصلی تردد خودروها یعنی بزرگراه مشهد – قوچان وجود دارد.